Όμορφες φωτογραφίες με γλάρους στην προβλήτα του λιμανιού της Καλύμνου.

699

 Ο φακός του kalymnos-news.gr κατέγραψε σήμερα Τρίτη πρωί 16 Ιουλίου 2019 όμορφες εικόνες με γλάρους στην κεντρική προβλήτα του λιμένος Καλύμνου.

Εδώ θα αξίζει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση, ότι οι γλάροι τα θαλασσοπούλια σύμβολα της θάλασσας και του πελάγους, έχουν και αυτά τις δικές τους επιλογές: ή τη σιγουριά της γνωστής ακτής με τα μικρά όμως κοπάδια ψαριών ή τη μεγάλη ανταμοιβή με τις σπουδαίες ψαριές που ωστόσο βρίσκονται στο άγνωστο πέλαγος.

Το να ψάχνεις την τροφή σου στη θάλασσα είναι μια δύσκολη δουλειά. Όπως και οι ψαράδες, έτσι και τα θαλασσοπούλια διακρίνονται σε παράκτια και σε πελαγικά. 

Τα θαλασσοπούλια που ψαρεύουν κοντά στην ακτή μετακινούνται πολύ λιγότερο από τα είδη που βγαίνουν στο ανοιχτό πέλαγος. Τα παράκτια είδη, όπως λέγονται, θα τα δούμε να πετάνε κατά μήκος των ακτών, να γυρίζουν στα λιμάνια, να κάθονται στα βράχια και το πολύ-πολύ μετακινούνται από νησί σε νησί. Τα θαλασσοπούλια που ανήκουν σε αυτά τα είδη διανύουν μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανά μέρα. Τα παράκτια θαλασσοπούλια του Αιγαίου, το Θαλασσοκόρακα, τον Αιγαιόγλαρο και τον Ασημόγλαρο δεν θα τα δούμε να τρέφονται στα ανοιχτά εκτός κι αν ακολουθούν κάποιο ψαροκάικο, εκεί δηλαδή όπου η τροφή είναι εξασφαλισμένη.

Αντίθετα, τα πελαγικά θαλασσοπούλια είναι αξεπέραστα στο πέταγμα, διανύουν τεράστιες αποστάσεις κάθε μέρα και δεν θα τα δούμε συχνά κοντά στη στεριά.

 Δείτε τις όμορφες φωτογραφίες από παράκτιους γλάρους στο λιμάνι της Καλύμνου από το φακό του Μάμα Χαραμαντά.