Ο Ασφοντυλίτης στην  Αμοργό. Πρόκειται για ερειπωμένο αγροτικό οικισμό όπου κρατάει στοιχεία από τους πρώιμους ιστορικούς ακόμη χρόνους. Η τοποθεσία του βρίσκεται στο μέσο περίπου του παλαιού μονοπατιού που ένωνε την Χώρα της Αμοργού με την Ιερά Μονή και την περιοχή της Αιγιάλης.

Το σημείο προσέλκυε βοσκούς κυρίως τους μήνες της Άνοιξης, Καθώς το παραδοσιακό αγροτικό έτος είχε μόνο δύο εποχές, καλοκαίρι και χειμώνα. Τότε οι βοσκοί άφηναν τις στάνες και οδηγούσαν τα κοπάδια τους στα ορεινά βοσκοτόπια και έτσι οι οικογένειες χωρίζονταν ακόμα και στη μεγάλη γιορτή του Πάσχα .

Η ζωή στον Ασφοντυλίτη ήταν σκληρή και ασκητική στο αφιλόξενο και γεμάτο πέτρες τοπίο της περιοχής. Με τις πέτρες αυτές οι κάτοικοι διαμόρφωσαν τις πεζούλες. Επίσης διαμόρφωσαν μάντρες πέριξ των κτισμάτων και δημιούργησαν ένα αγροτικό οικισμό.

Σήμερα στον Ασφοντυλίτη λειτουργεί και ένα παραδοσιακό καφενείο «Το στέκι του Μαχαίρα» με την κυρά Σοφία να μαγειρεύει νοστιμότατα παραδοσιακά φαγητά χρησιμοποιώντας ακόμη και καλύμνικες συνταγές που έμαθε από Καλύμνιους ψαράδες. Και φυσικά οι επισκέπτες που θα θελήσουν να γευτούν τα φαγητά της κυρά Σοφίας θα εντυπωσιαστούν.

Δείτε το όμορφο ρεπορτάζ όπως το κατέγραψε ο φακός του kalymnos-news.gr και ο   Μάμας Χαραμαντάς κατά την επίσκεψη του στον  Ασφοντυλίτης.

6-8-2019 Ασφοντυλίτης ο ορεινός οικισμός της Αμοργού