Για πολυετή αδράνεια στο θέμα του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου καταγγέλλουν το Δήμο “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”

1178

Για πολυετή αδράνεια στο θέμα του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου καταγγέλλουν με επιστολή τους το Δήμο “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Αρ. πρωτ. 1
Κάλυμνος, 30-7-2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΠΡΟΣ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΥΣ και ΜΗ

Αγαπητοί φίλοι,
Μετά από πολυετή προσπάθεια του σωματείου μας να ενεργοποιήσουμε τις τοπικές αρχές, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για την πολυετή αδράνεια του Δήμου Καλυμνίων σε κάθε ζήτημα που αφορά το Ναυτικό μας Μουσείο.
Πέρα από την τοποθέτηση υπαλλήλου σε 4ωρη βάση τις καλοκαιρινές περιόδους 2015, 2017 και 2019, ουδέν άλλο έχει συμβεί στο ναυτικό μας μουσείο όσο αφορά τη συντήρηση τον εξοπλισμό και στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή.

Το σωματείο μας, ζήτησε με την 1/15-6-2018 επιστολή τη δυνατότητα να λειτουργήσει το ίδιο, με εθελοντές του σωματείου μας, το ναυτικό μουσείο, κάτι που έγινε δεκτό με την απόφαση 203/ 6-7-2018, του
ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων.

Η λειτουργία αυτή ξεκίνησε από τις 17-7-2018 καθημερινές 10-14.00 και σαββατοκύριακα 11-14.00, διάρκεσε δε έως τις 30-9-2018. Έκτοτε και μέχρι τον Ιούνιο 2019, το Μουσείο άνοιγε από μέλη του σωματείου μας με ραντεβού (για σχολεία και ομάδες τουριστών). Τα προβλήματα του χώρου ήταν και είναι εμφανή και γνωστά από πολλά χρόνια, είχαν δε επισημανθεί κατ’ επανάληψη και είχαν τεθεί έντονα προς τις δημοτικές αρχές, από τον Υπεύθυνο του ΝΜΚ, κ. Ιωάννη Χειλά και την ομάδα «διάσωσης» του Μουσείου, από το 2011 και από το σωματείο μας από το 2013 σε ΠΟΛΛΕΣ συναντήσεις με τους εκάστοτε δημάρχους.
Όμως, με τη δικαιολογία ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν επιτρέπει παρεμβάσεις» καμία δημοτική αρχή δε διαθέτει πλέον ούτε 1 ευρώ για το κτίριο και την σπογγαλιευτική συλλογή που φιλοξενείται σε αυτό.
Το μόνο που συνέβη στο κτίριο κατά την πρόσφατη περίοδο, ήταν ένα βάψιμο των παραθύρων το 2017 ενόψει επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας (που δεν παραγματοποιήθηκε μάλιστα!).
Επειδή πολλά αισιόδοξα σχέδια έχουν διατυπωθεί για το συγκεκριμένο κτίριο «κληροδότημα Νικολάου Βουβάλη», που έχει παραχωρηθεί στον ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟ ΛΑΟ, για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δωρεές μεγάλων επιχειρηματιών και ιδρυμάτων που θα οδηγούσαν στην ανάπλασή του, σχέδια που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αβέβαιη η υλοποίησή τους και πολύ μακροχρόνιος ο ορίζοντας εφαρμογής τους. Με δεδομένο μάλιστα το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των αρχών για τα μικρά και απλά προβλήματα του κτιρίου, σαφώς προκύπτει η παντελής αδυναμία για πιο μεγαλόπνοα σχέδια.
Το σωματείο μας, με τα ελάχιστα μέλη του, αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά τις έστω μικρές ανάγκες του Μουσείου, καθώς στερείται παντελώς εσόδων. Εννοείται ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν το 2014, για οικονομική ενίσχυση του σωματείου με 1000 ευρώ ετησίως από το Δήμο, ως ένας έμμεσος τρόπο φροντίδας για το Μουσείο… δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ακόμα και όταν αποστείλαμε το Σεπτέμβριο 2018, την επιστολή μας με απολογισμό της χρήσης του Μουσείου με όλα τα προβλήματά του, η αντίδραση του Δήμου Καλυμνίων ήταν να μας καλέσει το Φεβρουάριο 2019 σε μία συνάντηση όπου πολύ θεατρικά ο Δήμαρχος κάλεσε τηλεφωνικά όλους τους εμπλεκόμενους στην Τεχνική Υπηρεσία, που «θα φρόντιζαν άμεσα» για την επισκευή των φωτιστικών, τοποθέτηση κλιματισμού, δωρεά εκτυπωτή, επισκευή σπασμένων τζαμιών κιγκλιδωμάτων κλπ κλπ και φυσικά καμία ενέργεια δεν ακολούθησε, ως συνήθως.
Κατά συνέπεια, με δεδομένη την αδιαφορία ή την «αδυναμία» του Δήμου Καλυμνίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου, ζητάμε από όλους εσάς, να συνδράμετε
οικονομικά στην διατήρηση της μοναδικής αυτής συλλογής σε αξιοπρεπή επίπεδα και στη δημιουργία ανεκτών συνθηκών επισκεψιμότητας του χώρου για το κοινό, που αμείωτα κάθε χρόνο προσέρχεται κατά εκαντοντάδες στις πόρτες του και άλλοτε το βρίσκει κλειστό, άλλοτε χωρίς πληροφορίες και αφιλόξενο.

Συγκεκριμένα, οι ανάγκες του Μουσείου, όπως τις παρουσιάσαμε στο Δήμο Καλυμνίων το Σεπτέμβριο 2018, παραμένουν οι ίδιες:
1/ υφίσταται άμεση ανάγκη πρώτης προτεραιότητας να αναβαθμιστούν οι συνθήκες επίσκεψης των τουριστών, καθώς η περιήγησή τους γίνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι και χαμηλής
το χειμώνα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντικατασταθεί η μονάδα A/C της αίθουσας Γ στην αίθουσα Δ
–τοποθέτηση A/C τουλάχιστον 18.000 BTU, αίθουσα οπτικοακουστικού υλικού.
2/ Υπάρχει ανάγκη επισκευής ή αντικατάστασης λαμπτήρων σε όλες τις αίθουσες και προθήκες.

3/ αλλαγή του εξωτερικού προβολέα που φωτίζει την εξωτερική ταμπέλα «ΝΑΥΤΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» ώστε να ανάβει με αισθητήρα κίνησης και χρονοδιακόπτη λειτουργίας από τις 21.00-06.00, για να αποτρέπει σε κάποιο βαθμό τη συγκέντρωση ατόμων που (στο σκοτάδι) βανδαλίζουν τον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.
4/ 4 τόνερ ετησίως για τον εκτυπωτή laser του ΝΜΚ 3000 φύλλων εκτύπωσης.
5/ αντικατάσταση χαλασμένου DVD player.
6/ στο χώρο του γραφείου/βιβλιοθήκης αντικατάσταση Η/Υ.
7/ επισκευή του σπασμένου τζαμιού στο χώρο υποδοχής

8/ επισκευή της σιδερένιας περίφραξης στο ισόγειο του κτιρίου που αποτελείται από (σπασμένα ή λυγισμένα) κολωνάκια και (σκουριασμένη) αλυσίδα, που προστατεύει την ξύλινη λαγουδέρα και τη μεγάλη
σιδερένια άγκυρα.
Όλες αυτές οι επισκευές και οι αγορές εξοπλισμού μπορούν να υλοποιηθούν με 2 τρόπους: είτε με δωρεά προς το σωματείο μας (με έγγραφο δωρεάς συγκεκριμένου σκοπού και σχετική απόδειξη), είτε με απευθείας αγορά του σχετικού εξοπλισμού σε επιχείρηση του νησιού, ή η απευθείας πληρωμή της αντίστοιχης υπηρεσίας που θα παρασχεθεί (ηλεκτρολογικά/τζάμια/σιδηρουργικά,ψυκτικά), σε επαγγελματία του νησιού, κατόπιν συνεννοήσεως για το χρόνο και το κόστος παροχής της υπηρεσίας.
Το μουσείο το καλοκαίρι 2018 είχε ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα, με Μ.Ο επισκεπτών 35 ημερησίως, ήτοι τουλάχιστον με πρόχειρο υπολογισμό (35Χ 42ημέρες = 1.470 άτομα από 17/7 έως 28/8). Είναι
ιδιαίτερα συγκινητικό ότι οι επισκέπτες σχεδόν ποτέ δεν παραπονούνται ούτε για την έλλειψη τουαλέτας, ούτε για τον υποτυπώδη κλιματισμό (2 ανεμιστήρες για 5 αίθουσες), ούτε για την έλλειψη έντυπου υλικού
και επεξηγήσεων στα εκθέματα. Το μόνο για το οποίο παραπονούνται είναι η έλλειψη εισιτηρίου,προφανώς πιστεύοντας ότι αυτό είναι η αιτία για όλα τα παραπάνω…

Προσδοκώντας στη στήριξη του απλού Καλύμνιου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Παπάζογλου Νικολέτα Τσίγκρα

ΤΑ ΜΕΛΗ

Ιωάννης Ασπροποταμίτης
Νικόλαος Σδρέγας
Ιωάννης Σταυρόπουλος
Καλλιόπη Μπαλαμπανόγλου
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός