Επίσκεψη στα πανέμορφα Κουφονήσια με το φακό του kalymnos-news.gr και τον Μάμα Χαραμαντά την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019.Μία επίσκεψη που μας επεφύλασσε πολλές Καλύμνικες εκπλήξεις.

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι. Ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς 3 ν.μ. νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.

Ανήκουν στην ομώνυμη κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα δύο Κουφονήσια και το νησί Κέρος, και εννιά ακόμα μικρότερες νησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά. Η Κέρος που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους, είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί, 15,2 τ.χλμ., που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Το Άνω Κουφονήσι έχει έκταση 5,7 km² και πληθυσμό 366 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η αλιεία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα). Επίσης ξεχωρίζουν οι 5 αξιόλογες παραλίες που υπάρχουν στο νησί, με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα. Οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Ο οικισμός της Χώρας στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Το Κουφονήσι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία του να μην έχουν αλλοιωθεί σημαντικά.

 Όλα τα παραπάνω θα το δείτε μέσα από το φακό του Μάμα Χαραμαντά. Βέβαια η επίσκεψη στα Κουφονήσια όπως προαναφέραμε μας επιφύλασσε όμορφες Καλύμνικες εκπλήξεις.

 Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν στην κάμερα του kalymnos-news.gr με τα καλύτερα λόγια, με αγάπη και νοσταλγία και με όμορφες αναμνήσεις για τον Καλύμνιο Γιατρό τον παθολόγο Γιάννη Κουτούζη που πριν από 22 χρόνια είχε υπηρετήσει στο νησί ως αγροτικός ιατρός.

 Επίσης ο φακός του kalymnos-news.gr συνάντησε Καλύμνιους δύτες και ψαράδες καθώς και μια όμορφη Καλυμνιά

 Τέλος κατέγραψε το δεξαμενόπλοιο – οχηματαγωγό «Χρυσάνθη» της Καλυμνιακής συμφερόντων εταιρείας πετρελαιοειδών ΑΡΓΩ να εφοδιάζει τα Κουφονήσια όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων με καύσιμα 

Δείτε το όμορφο και ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Μάμα Χαραμαντά για το  kalymnos-news.gr

5-8-2019 Οι ντόπιοι θυμούνται με αγάπη το γιατρό Γιάννη Κουτούζη!!Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός