Δεν θα ήταν δυνατόν το σπινιάλο φούσκας μέσα στο θαλασσινό νερό στο μπουκάλι , ο μοναδικός Καλύμνικος  θαλασσινός μεζές με τα εντυπωσιακά χρώματα να διέφευγε της προσοχής του διακεκριμένου Αμερικάνου ζωγράφου Christopher Still  που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κάλυμνο προσκεκλημένος του του Καλύμνιου Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζου.

 Ο Christopher Still φωτογράφισε το μπουκάλι με το  σπινιάλο προκειμένου στη συνέχεια  με την δεξιοτεχνία που διαθέτει να το μετατρέψει σε έναν πανέμορφο πίνακα.

Και λίγα λόγια για το σπινιάλο φούσκας, αυτό το σπάνιο Καλύμνικο έδεσμα.

Προκειμένου να διατηρήσουν οι σφουγγαράδες τη φούσκα, την τεμάχιζαν και την τοποθετούσαν μέσα σε μπουκάλια με θαλασσινό νερό και την σφράγιζαν  ερμητικά έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί (το λεγόμενο σπινιάλο). Η “τεχνική” αυτή συνεχίζεται και σήμερα κάνοντας το Καλύμνικο σπινιάλο μοναδικό.

Η γεύση της φούσκας  είναι πολύ ιδιαίτερη, άλλοι τη λατρεύουν κι άλλοι την αποφεύγουν γιατί είναι ελαφρώς πικρή και έντονα ιωδιούχος. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση της θάλασσας διαφοροποιεί τη φούσκα από όλα τα θαλασσινά και για αυτό το σπινιάλο γίνεται ανάρπαστο,απ’αυτούς που ξέρουν 

Δείτε το  ρεπορτάζ  που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

31-7-2019 Ο ζωγράφος Christopher Still αποθανατίζει το σπινιάλο ΚαλύμνουΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός