Στη μνήμη της Μαρίας Καρδούλη-Ψήφισμα του Συλλόγου απανταχού Βαθιωτών “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑΨΗΛΗ”

2315

Εις μνήμην Μαρίας Καρδούλη που πρόσφατα “έφυγε” από τη ζωή παραθέτουμε τον επικήδειο που εκφωνήθηκε από την Ειρήνη Αναστασίου καθώς και ψήφισμα που εκδόθηκε από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΒΑΘΙΩΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑΨΗΛΗ 

Εις μνήμη Μαρίας Καρδούλη


Όσοι ζήσαμε από κοντά τη Μαρία, τη μεγάλη οραματίστρια που με όχημα τη γλώσσα, τη γνώση και την αγάπη της γι αυτή, πίστεψε ότι ο κόσμος μπορεί να βελτιωθεί, μπορεί πραγματικά ν’ αλλάξει, οφείλουμε να την αποχαιρετήσουμε σήμερα μνημονεύοντας την πορεία και το έργο της. Η Μαρία γεννήθηκε στην Κάλυμνο και καταγόταν από την Κάλυμνο και τη Σύμη. Σπούδασε Γαλλική γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Case Western Reserve University όπου τελείωσε και το μεταπτυχιακό της. Ταυτόχρονα μελέτησε Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Cleve State University. Μετεκπαιδεύτηκε στο Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Παρισίων για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας της Οικονομικής Ζωής και στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine σε θέματα τεχνοπολιτισμού.
Δίδαξε σε γυμνάσια, Πανεπιστήμια όπως στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, βιομηχανίες, τράπεζες, καθώς και στη Βουλή των Ελλήνων στο πρόγραμμα ευρωπαϊκών γλωσσών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Εκπόνησε σειρές θεματικών γλωσσαρίων και συμμετείχε στη δημιουργία του Λεξικού Ενέργειας του ΤΕΕ. Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και το εγχειρίδιο Βιομηχανικών Μελετών Σκοπιμότητας. Μετέφρασε, επίσης, το βιβλίο του Francois de Bernard «Η φτώχεια διαρκείας και η Κυβέρνηση της Φτώχειας» σε συνεργασία με τη Θ. Ακοβιτσιώτη.

Δίδαξε γλώσσα, μετάφραση και ασχολήθηκε με την έρευνα της επιστημονικής γλώσσας και ορολογίας από το 1992. Ήταν συνιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Διοικητικού και Επιστημονικού της συμβουλίου. Χρημάτισε, ακόμη, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορολογίας. Για τις υπηρεσίες της, της απονεμήθηκε από το Nationalities Services Center στο Κλήβελαντ του Οχάιο τιμητική διάκριση. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε, ωστόσο και τις κοινωνικές της δραστηριότητες όπως ότι ήταν ενεργό μέλος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας και των Θυγατέρων της Πηνελόπης καθώς και Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Βαθιωτών Παναγία η Κυρά Ψηλή της Καλύμνου.

Η επαφή της από πολύ νωρίς με τις πρωτοπόρες επιστημονικές κοινότητες σμίλεψε στο μυαλό της την ιδέα μιας κοινής γλώσσας, μιας διεπιστημονικής γλώσσας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα της ζωής. Αφοσιωμένη στην επιστήμη της, σπουδαία μητέρα που αφήνει πίσω της υπέροχα παιδιά κι εγγόνια, και σπουδαία δασκάλα που ενέπνευσε και επηρέασε βαθειά όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν. Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί της στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα θυμόμαστε πάντα το πάθος της να βάλει τάξη στο χάος της γνώσης, να πείσει πως η συμπληρωματικότητα, η συνεργασία μέσα από τα ξεκάθαρα νοήματα του λόγου είναι η λύση του ανθρώπου και η καταφυγή του.

Αν αυτό που καταξιώνει την πεπερασμένη ύπαρξή μας είναι το έργο μας και η πίστη μας σ΄αυτό, τότε εκείνη έχει σίγουρα αφήσει ένα αποτύπωμα που δε θα πάει χαμένο.

Καλό σου ταξίδι Μαρία, εκπληκτική Ελληνίδα όπως σε αποκαλούσε συνεργάτης του εξωτερικού και καλός μας φίλος. Ακόμη κι εκεί που θα πας, στη γλώσσα του ανείπωτου, θα βρεις εσύ τον τρόπο να ξεδιαλύνεις τα νοήματα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΒΑΘΙΩΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑΨΗΛΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΟΥΛΗ 

ΑΘΗΝΑ,23 Ιουλίου 2019
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΒΑΘΙΩΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑΨΗΛΗ που, φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια δόκιμης λειτουργίας, πενθεί τη μεγάλη απώλεια της Προέδρου του ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΔΟΥΛΗ.
Η εκλιπούσα, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, διαδέχθηκε δύο έγκριτους Προέδρους, τους Ηλία Τσέρο και Γεώργιο Πέρο και, συνέχισε να υπηρετεί τους σκοπούς του Συλλόγου, ευδοκίμως, επί σειρά ετών, με γνώση, συνέπεια, ανιδιοτέλεια και πάθος.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων, την Ιερά Μητρόπολη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και σπουδαίους ειδήμονες προσέφερε σημαντικό έργο στα Μνημεία της ΚΥΡΑΨΗΛΗΣ. 
Πρωτίστως, επετεύχθη η κήρυξη του χαρακτηρισμού  “Διατηρητέα Μνημεία” για το Κάστρο και το Μετόχι της Παναγίας.
Δευτερευόντως, πρωτοστάτησε στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο Κάστρο, τον Ξενώνα, το παρεκκλήσι και τα πέριξ, καθώς και στη διατήρηση των εθίμων και των λατρευτικών και παραδοσιακών σχετικών εκδηλώσεων.
Επιπλέον, συντηρήθηκαν οι σεπτές εικόνες της Παναγίας και του Ταξιάρχη καθώς επίσης η ιστορική καντήλα.
Η Μαρία Καρδούλη υπήρξε μια απαστράπτουσα προσωπικότητα. Θεός και Φύση στάθηκαν πληθωρικοί  μαζί της, της δώρισαν μια όμορφη θωριά  και πάμπολλα χαρίσματα!

Συνδύαζε αυτό που της άρεσε να της εκφράζω: «την δυναμική γυναίκα δωρικής καταγωγής με ιωνική παιδεία».
Ήταν η άξια αντιπροσωπευτική Καλυμνιά, και δη από το Βαθύ, αγωνίστρια, εξαίρετη μάνα και λαμπρή επιστήμων, ευφυής, φιλόπονη, ενθουσιώδης, που μέχρι τέλους καλλιεργούσε ψυχή και πνεύμα.
Θα ευφραίνει πάντοτε τη μνήμη μας, αναστημένη, πανέμορφη, με την πανοπλία των αρετών της!.. Γιατί, νεκροί ταξιδεμένοι σαν τη Μαρία Καρδούλη, δεν είναι για να τους κλαίμε, αλλά για να τους ανασταίνουμε!…

Για το Δ.Σ.

           ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ               
                     Αντιπρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΘΙΩΤΩΝ
          ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑΨΗΛΗ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός