Το φαινόμενο του Airbnb παρουσιάζει άνθηση και στην Κάλυμνο με τις αγγελίες για ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις να ξεπερνούν τις 400.

1673

Το φαινόμενο του Airbnb παρουσιάζει άνθηση και στην Κάλυμνο τον τελευταίο κυρίως χρόνο, με τις αγγελίες για  ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις να ξεπερνούν τις 400.

 Κάθε ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των ακινήτων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway).

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr οι χώροι  που διατίθενται είναι διάφοροι. Διαμερίσματα ανεξάρτητα, διαμερίσματα σε συγκροτήματα, πολυτελείς βίλες, μεμονωμένες οικίες, μπανγκαλόου, αλλά και δωμάτια σε στούντιο ή και σε ξενοδοχεία.

Κάποιοι από τους χώρους διαθέτουν πισίνα ,καθώς και άλλες ανέσεις.

 Οι χώροι προς διάθεση βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Κάλυμνο με τις τουριστικές περιοχές να έχουν τους περισσότερους. Να αναφέρουμε ότι ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις διατίθεται στην Πόθια στην Χώρα, στον Πάνορμο, Καντούνι, Πλατύ Γιαλό, Μελιτσάχα, Μυρτιές , Μασούρι ,Αρμεό, Σκάλια , Εμποριό, Βαθύ , Βλυχάδια.

Οι τιμές για μία  διανυκτέρευση  ξεκινούν από 18 ευρώ για απλά δωμάτια και ξεπερνούν και τα 600 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις για πολυτελείς βίλες

 Να σημειώσουμε ότι όλα τα ακίνητα για  να μπουν στην πλατφόρμα πρέπει να έχουν εκδώσει αριθμό μητρώο ακινήτου.

Αλλαγές στο Airbnb – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει αλλαγές στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Φθινόπωρο.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου η νέα κυβέρνηση στοχεύει να θέσει εκτός πλατφόρμας όλα τα αδήλωτα ακίνητα (όσα δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου), διαδικασία που θα διεκπεραιωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται και το ζήτημα της ασφάλειας των ακινήτων που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking, καθώς η χώρα μας καλείται να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα.

Ακόμη, μια ρύθμιση που θα προωθηθεί είναι η ασφάλιση των ακινήτων και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο φέρεται πρόθυμο να συζητήσει την δυνατότητα φορολογικής αναγνώρισης των εξόδων και των πάγιων δαπανών ιδιοκτητών AirBnb όπως το νερό, η ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα, για τις ιδιοκτησίες που είναι φυσικά δηλωμένες στην εφορία

Οι τρεις άξονες του ρυθμιστικού πλαισίου: Αμεσα εκτός Airbnb και Booking τα χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα
Το ολιστικό κυβερνητικό σχέδιο για τα Airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να είναι έτοιμο τους προσεχείς μήνες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές  πληροφορίες τρία μέτρα έχουν περάσει τα πρώτα «τεστ» των διαβουλεύσεων που έχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού.

Τα μέτρα αυτά, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι τα εξής:

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση – Εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο Airbnb και, επιπλέον, 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) -και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να τεθούν «βίαια» εκτός πλατφόρμας τους προσεχείς μήνες, σε μια επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η Ελλάδα θα αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking. Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρίσεις ακόμη και για… αντίσκηνα) και εκτιμάται ότι μόλις ισχύσει θα «κοπούν» αρκετά, επιπλέον, ακίνητα από τις πλατφόρμες.

3) Ασφάλιση ακινήτων και επισκεπτών

Το τρίτο μέτρο που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στο κομμάτι της ασφάλισης ακινήτων και επισκεπτών. Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός