Ο εορτασμός της Παναγιάς στην Κάλυμνο

3962

Το πιο λατρεμένο πρόσωπο του χριστιανισμού, μετά τον ίδιο τον Χριστό, είναι ασφαλώς η Παναγία.

Στο πρόσωπό της δεν βλέπει μόνο τη Θεοτόκο, αλλά και τη μεγάλη Μάνα που η αγάπη της σκεπάζει όλους μας και γίνεται αρωγός μας για να ξεπεράσομε κάθε δύσκολη στιγμή του βίου μας, και ως υπέρτατη μεσίτρια και μεσιτεύει στον Υιό της για όλους τους χριστιανούς, για όλο το γένος των ανθρώπων.

Πέραν αυτού για μας ειδικά τους Έλληνες η Παναγία είναι ιστορικά και η υπέρμαχος στρατηγός που προστάτευσε και εξακολουθεί να προστατεύει διαχρονικά το Έθνος μας.

Για το λόγο αυτό οι εκκλησιές στον ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένες στο όνομά της και οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της είναι συντριπτικά περισσότερες και μεγαλύτερες από κάθε άλλο άγιο της Εκκλησίας μας.

Από τον κανόνα αυτό δεν μπορούσε να υστερήσει και ο φιλόθρησκος λαός της Καλύμνου και το απέδειξε με τις πάμπολλες εκκλησιές που έχτισε και εξακολουθεί να χτίζει στο όνομά της από τη μια άκρη του νησιού που έως την άλλη:

Παναγιά η Γαλατιανή, η Απεκοή ,Βαγγελίστρα ,η Γαλατού,του Γλυκιού,η Γραφιώτισσα,η Θωμάενα,η Καλαμιώτισσα, του Κάστρου,η Κυρά, η Κυρά Ψηλή, η Κυρά Χωστή, Λιμνιώτισσα,τω λ-Λουβώ ή Λαφασσού,η Ξένη,η Μυριώτισσα,η Παλιοπαναγιά,,η Υπαπαντή ή Κουβούσενα, τω ρ-Ρεικιώ,της Τελέντου,τω Τσουκχουώ ή Χαριτωμένη,η Φανερωμένη,η Χρυσοχεριά,η Ψεριμιώτισσα,η Ψιλιανή ,του Παραδείση,του Καμαριού,η Τριχερούσα,η Θρηνωδούσα και άλλες που σίγουρα μου διαφεύγουν.

Τον Αύγουστο, το μήνα της Παναγιάς, γιορτάζεται η Κοίμηση ή καλύτερα-σύμφωνα και με τον υμνωδό- η μετάσταση της Μητέρας της ζωής, της Θεοτόκου, « προς την ζωήν».

Είναι ίσως η μεγαλύτερη για τους Έλληνες γιορτή μετά την Ανάσταση και ο λαός την ονομάζει το Πάσχα του καλοκαιριού.

Στην Κάλυμνο η εορτή αυτή παίρνει γενικό και πάνδημο εκκλησιαστικά χαρακτήρα, με πανηγυρίζοντες τους περισσότερους στο όνομά της ναούς, ανεξάρτητα εάν αυτοί έχουν οικοδομηθεί και εορτάζουν όχι την κοίμηση αλλά άλλο γεγονός που αφορά τη ζωή της Παναγίας όπως π.χ. τη Γέννηση, τα Εισόδια, τον Ευαγγελισμό κλπ.

Πληθωρικοί όπως και στις άλλες εκδηλώσεις του βίου τους, οι Καλύμνιοι γιορτάζουν την κοίμηση της Θεοτόκου με ειδικές πανηγύρεις και με αθρόα συρροή πιστών στις εκκλησιές:

Του Παραδείση, του Καμαριού, της Γαλατιανής, του Γλυκιού, της Χωστής, της Τελέντου, της Μυρτιώτισσας, της Κυράς, της Χρυσοχεριάς, της Κυρά Ψηλής, της Φανερωμένης, των Βοθυνών, τω Τσουκχουώ.

Παλιότερα πανηγύριζαν μόνο οι εκκλησιές: της Παναγιάς των Τσουκχουώ στη Χώρα, την πρώτη Μητρόπολη του νησιού, της Κυρά Ψηλής στο Βαθύ, της Γαλατιανής, στα Αργινώντα ,της Τελέντου και της Ψερίμου

 Παραθέτουμε φωτορεπορτάζ που συγκεντρώσαμε από τον χθεσινό εσπερινό 14 Αυγούστου 2019 σε διάφορες εκκλησίες της Καλύμνου.

Παναγιά του Γλυκιού στην Πόθια Καλύμνου

 Ιερό παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πόθια (πίσω από το 5ο ΔΣ)

Παναγιά Βοθυνών

Παναγία Κυρά Ψηλής στο Βαθύ Καλύμνου

Ι.Ν.Παναγίας Φανερωμένης, της Ενορίας Αγ.Μάμμαντος

Παναγία Τελέντου

Παναγία Καμαριού

Παναγιά Ψερίμου

Φωτο Ψερίμου: Ν.Διονυσίου

Παναγία Χώρας

Παναγιά στο Άργος Καλύμνου

(Ολιγόλεπτο video αναγνώστη από την περιφορά του επιταφίου)

Ο εορτασμός στην Παναγιά του Αργους Καλύμνου

Σ.Σ Όσοι αναγνώστες μας έχουν φωτογραφίες από τον εορτασμό της Παναγιάς στην Κάλυμνο και επιθυμούν μπορούν να μας τις στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kalymnosnewsgr@gmail.com ή στο fb στο kalymnos-news.gr ή Δημήτρης Δρόσος προκειμένου να τις αναρτήσουμε και να εμπλουτίσουμε το φωτορεπορτάζ μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ