Πραγματοποιήθηκε η Βράβευση Φορέων από το Δήμο Καλυμνίων

2357

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019 στις 8.00 το βράδυ κατά τη διάρκεια  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  η βράβευση Φορέων του νησιού σε εκτέλεση της υπ’ αριθμό 81/2019 απόφασης του ΔΣ .

 Στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου βρισκόντουσαν για την τελετή βράβευσης εκπρόσωποι και μέλη των Φορέων που βραβεύτηκαν.

Να σημειώσουμε ότι από πλευράς ΔΣ από την μείζονα μειοψηφία παρών ήταν μόνο ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μουσελλής ,ενώ η Ελάσσονα μειοψηφία απουσίαζε.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος  Ι.Γαλουζής η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η  θητεία της οποίας λήγει στις 31 Αυγούστου 2019  

 Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΔΣ Ποθητός Μαγκούλιας έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στον σκοπό των βραβεύσεων και στην προσφορά των βραβευθέντων Φορέων και προσώπων

Ακολούθως ανέβηκαν στο βήμα οι εκπρόσωποι των Φορέων και Υπηρεσιών που βραβεύτηκαν οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς μετά τους οποίους ακολούθησε η βράβευση τους

Κατά σειρά βραβεύτηκαν:

 1. Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Γιαμαίος

2. Παράρτημα Καλύμνου Λυκείου Ελληνίδων

Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος Πόπη Μαύρου

3. Σύλλογος Τριτέκνων Καλύμνου

Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος Μελίνα Κατέρη την  βράβευση έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ Ποθητός Μαγκούλιας

4.Σύλλογος Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου

Το βραβείο παρέλαβε η εκπρόσωπος Αργυρώ Βαρβαρή. Την βράβευση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χούλης

5.Οι διατελέσαντες διοικητές του Α.Τ. Καλυμνίων κατά την τελευταία πενταετία , Αστυνόμος Β΄  Καραθάνος Ευάγγελος και Υπαστυνόμος Α΄Δάσκαλος Κωνσταντίνος.

 Τα βραβεία παρέλαβε ο  Υπαστυνόμος Α΄Δάσκαλος Κωνσταντίνος.

6. Οι διατελέσαντες Λιμενάρχες Καλυμνίων κατά την τελευταία πενταετία, Πλωτάρχης Λ.Σ. Καραντζιούνης Ιωάννης και Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Τσαγκάρης Θεόφιλος  

Τα βραβεία παρέλαβε ο  Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Τσαγκάρης Θεόφιλος  

Παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα από τη σχετική απόφαση με τους λόγους βράβευσης

1.Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Το παλαιότερο Πνευματικό ,και όχι μόνο ,ίδρυμα του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1904 και από τότε αποτελεί τον πνευματικό φωτοδότη του τόπου μας ,ακόμα και στις περιόδους σιωπής του. Ελάχιστα μέρη της πατρίδας μπορούν να υπερηφανευτούν πως έχουν εν ενεργεία εδώ και 115 χρόνια μια τόσο σπουδαία πνευματική εστία όπως το Αναγνωστήριο Καλύμνου ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ». Με την ίδρυση και λειτουργία του ,η Κάλυμνος ,το νησί των σφουγγαράδων έγινε το νησί των γραμμάτων και των τεχνών Οι Καλύμνιοι σπογγέμποροι και μετανάστες, οργώνοντας Ευρώπη και Αμερική, γίνονται κοινωνοί των νέων ιδεολογικών ρευμάτων της εποχής. Εύκολα τα μεταλαμπαδεύουν στο νησί τους, αφού υπάρχει επιπλέον και ευνοϊκό υπόστρωμα. Η Κάλυμνος διοικείται από μια πρωτοπόρο τοπική αυτοδιοίκηση, τη Δημογεροντία, η οποία ασκεί σαφέστατη σοσιαλιστική πολιτική με παροχές δωρεάν παιδείας και υγείας για όλο το λαό. Η κυριαρχούσα εμπορική τάξη ευνοεί τα γράμματα και το διαφωτισμό. Ήτανε το Αναγνωστήριο εκείνης της εποχής περίμαχο όνομα, σώμα ισάξιο του νησιού μας για την υπηρεσία του στον πνευματικό πολιτισμό μας και την φανέρωση των ανθρώπων του πνεύματος και γενικά των λογίων, επιστημόνων και πολιτικών. …λέγει ο δάσκαλος και ποιητής της Καλύμνου Γιάννης Ζερβός στο έργο του «Ιστορικά Σημειώματα». Το Αναγνωστήριο είναι ένα σωματείο που, παρά τα χρονικά κενά δράσης που γνώρισε κατά την υπεραιωνόβια λειτουργία του, αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτικό στο χρόνο. Και αυτή του την ανθεκτικότητα την οφείλει ακριβώς στο γεγονός ότι βρισκόταν πάντα στενά συνδεδεμένο με τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς της Καλυμνιακής κοινωνίας. Είναι ένα σωματείο πολιτιστικής παρέμβασης, που μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, δίνει πάντοτε το δικό του ιδιαίτερο παρόν στην τοπική κοινωνία αλλά και στο γενικότερο πνευματικό γίγνεσθαι του τόπου μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σύνεση και σοβαρότητα. Έτσι ξεκίνησε, έτσι διήνυσε έναν αιώνα και πλέον πολυκύμαντης ζωής κι έτσι προσπαθεί να συνεχίσει. Σ’ αυτή του την προσπάθεια δέχεται αρωγή και συμπαράσταση από τη τοπική Εκκλησία, την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλούς πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τους περισσότερους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας. Είναι γεγονός ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Άλλη ήταν η δίψα και η υποδοχή του κοινού σε εκδηλώσεις (ομιλίες, θέατρο, χορωδιακές και χορευτικές παραστάσεις) πριν 45 χρόνια, με την τηλεόραση στα σπάργανα και άλλη τώρα με την παγκοσμιοποιημένη εικόνα να κυριαρχεί στην καθημερινή μας ζωή, με το internet, και μάλιστα μέσα στο ίδιό μας το σπίτι. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται με βεβαιότητα ότι ο έντυπος λόγος, το βιβλίο, η εφημερίδα, η ιστορική έρευνα, εξακολουθούν και σήμερα να ασκούν σημαντική γοητεία και να διατηρούν αναντικατάστατη φίλια σχέση με τον πολύ κόσμο. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε τα Πνευματικά Σωματεία, όπως το Αναγνωστήριο της Καλύμνου, δεν έχουν μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά δικαιούνται να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

2. Παράρτημα Καλύμνου Λυκείου Ελληνίδων

Συνεχής προσφορά από το 1976 .Με πολύπλευρο και ουσιαστικό ρόλο στην διαφύλαξη και ενίσχυση της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας. Πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός Καλύμνου , σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας αλλά και εκτός Ελλάδας. Κοσμεί και λαμπρύνει με την παρουσία του όλες τις κορυφαίες εκδηλώσεις του τόπου μας .Με σημαντική παρουσία στον τομέα της λαογραφίας ,στη διεξαγωγή σεμιναρίων ,με σημαντικές εκδόσεις μουσικών παραδοσιακών ακουσμάτων ,εκδόσεις βιβλίων, βραβεύσεις ανθρώπων που συνέδεσαν το όνομα τους με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

3. Σύλλογος Τριτέκνων Καλύμνου

Σύλλογος με σημαντική παρουσία στον τομέα στήριξης της τρίτεκνης οικογένειας. Σύλλογος με κοινωνική αναφορά με πολυποίκιλη δράση όπως διάθεση τροφίμων ,βραβεύσεις φοιτητών ,εορταστικές εκδηλώσεις ,διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών.

4. Οι διατελέσαντες διοικητές του Α.Τ. Καλυμνίων κατά την τελευταία πενταετία, Αστυνόμος Β΄ κ. Καραθάνος Ευάγγελος και Υπαστυνόμος Α΄κ. Δάσκαλος Κωνσταντίνος.

Με σημαντική παρουσία και συμβολή στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στο νησί μας .Παρόλη τη διαρκή υποστελέχωση του έχει σημαντικές επιτυχίες στην εξάρθρωση ομάδων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών .Στο πρόσωπο του Διοικητή βραβεύονται όλα τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος.

5. Σύλλογος Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου

Το κέντρο δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα που βρίσκεται στο Ηράκλειο είτε σε κατά τόπους ανοικτές δομές που προσφέρουν μια πιο ευέλικτη μορφή θεραπείας για ανθρώπους που παραμένουν σε σημαντικό βαθμό λειτουργικοί, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια). Με σημαντικές δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε νησιά των Δωδεκανήσων έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξαρτήσεις καθώς και τη διασύνδεση με τοπικούς φορείς, συλλόγους και την κοινωνία των εκάστοτε νησιών και διοργάνωση Σχολής Γονέων. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος των εξαρτήσεων, ο Δήμος Καλυμνίων, υπό τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γαλουζή, παραχώρησε με ομόφωνη απόφασή του στο ΚΕΘΕΑ για 10 έτη το κτίριο που στεγάζει το Πολυδύναμο Κέντρο, αφού το διαμόρφωσε κατάλληλα, και ανέλαβε την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Η μισθοδοσία των εργαζομένων για πέντε έτη καλύπτονται εξολοκλήρου από τη δωρεά του κ. Γιάννη Χαλίκου.

6. Οι διατελέσαντες Λιμενάρχες Καλυμνίων κατά την τελευταία πενταετία, Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Καραντζιούνης Ιωάννης και Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Τσαγκάρης Θεόφιλος

Με σημαντική παρουσία και συμβολή στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στο νησί μας . Με καταλυτικό ρόλο την περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος . Στη συνέχεια ο Προεδρεύων απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους, για να τοποθετηθούν επί της ανωτέρω προτάσεως