Αδιάβαστοι επικεφαλής θέλησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καλυμνίων για την εκλογή Προεδρείου.

1630

Αν και πέρασαν 5 ημέρες από την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων για την εκλογή Προεδρείου και μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την περασμένη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 ,δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες κάποιες  συμπεριφορές από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πριν όμως σχολιάσουμε αυτές τις συμπεριφορές  να παραθέσουμε πολύ σύντομα τα όσα συνέβησαν.

Η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά με την Α΄φάση της πρότασης των υποψηφιότητων με την θέση του Προέδρου του ΔΣ όπως  προβλέπεται να προτείνεται από την Παράταξη του Δημάρχου, του αντιπροέδρου από την μείζονα μειοψηφία και του Γραμματέα δημοτικός σύμβουλος της Ελάσσονος μειοψηφίας.

Οι προτάσεις όπως ανέφεραν οι επικεφαλής ήταν ομόφωνες και δεν απαιτήθηκε ενδοπαραταξιακή διαδικασία με μυστική ψηφοφορία.

Από την Παράταξη του Δημάρχου προτάθηκε ως Πρόεδρος ο Νικόλαος Γαβαλάς, από την Παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προτάθηκε ως αντιπρόεδρος ο Μιχαήλ Λελέκης και ως Γραμματέας από την Ελάσσονα μειοψηφίας ο Γιάννη Διαμαντής.

Τα παραπάνω ονόματα ανακοινώθηκαν από  τον προεδρεύοντα Παντελή Ζωίδη και κάλεσε τα μέλη των παρατάξεων να υποβάλλουν τυχόν διαφορετικές προτάσεις υποψηφιοτήτων αν υπήρχαν

Δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα και μόλις πήγε να ξεκινήσει η επικύρωση με φανερή ονομαστική ψηφοφορία των τριών μοναδικών υποψηφιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Ι.Μαστροκούκος,  o Γ.Μαύρος και η δημοτική σύμβουλος της Παράταξης του Μελίνα Κατέρη έθεσαν διαδικαστικό θέμα αναφέροντας ότι η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι μυστική προβάλλοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Δήμο Κω.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης λαμβάνοντας το λόγο εξήγησε ότι μυστική ψηφοφορία θα γινόταν μόνο αν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα εκτός των προτάσεων .Τέτοια υποψηφιότητα δεν υπήρξε και η επικύρωση μπορούσε να γίνει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία . Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου την περασμένη Κυριακή για την εκλογή του Προεδρείου, διαδικασία που επιβεβαίωσε και ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής που συμμετείχε σε αυτήν.

 Μετά από σύσκεψη με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου προκρίθηκε η θέση του δημάρχου για ονομαστική φανερή ψηφοφορία και επικυρώθηκε η εκλογή των 3 προτεινομένων από τις παρατάξεις Νικολάου Γαβαλά ως Προέδρου, Μιχαήλ Λελέκη ως αντιπροέδρου και Ιωάννη Διαμαντή ως Γραμματέα.

Το Πρακτικό της εκλογής του Προεδρείου έλαβε α/α 175/2019 και επικυρώθηκε η νομιμότητα του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με  την υπ’ αρ. Απόφαση της  50106/13-9-2019 .

 Συμπερασματικά «πολύς θόρυβος για το τίποτα».

Αλήθεια τι έδειξαν και τι επιδίωξαν οι 2 επικεφαλής των Παρατάξεων που αντέδρασαν στη διαδικασία  που ακολούθησε η νέα Δημοτική αρχή;

 1. Φάνηκαν αδιάβαστοι ΔΕΝ  είχαν μελετήσει τη σχετική νομοθεσία, τη διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και το υπόδειγμα του Πρακτικού εκλογής μελών προεδρείου δημοτικού συμβουλίου.

2. Ο ένας από τους στόχους αυτής της αντίθεσης τους στη διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική αρχή ήταν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ και να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους, ώστε να μην περάσουν απαρατήρητοι.

3. Ο δεύτερος όμως στόχος και θεωρούμε ο κυριότερος ήταν να αποκρύψουν την αρνητική  ψήφο που θα έδιναν. Ο λόγος ότι στους σύντομους χαιρετισμούς οι εν λόγω επικεφαλής μίλησαν για συναινέσεις για το καλό της Καλύμνου!! και η πρόσκληση του Δημάρχου να υπερψηφιστούν όλοι οι υποψήφιοι απ’ όλες τις παρατάξεις, κάτι που το έπραξε η δική του, θα έδειχνε με την φανερή ψηφοφορία τις πραγματικές προθέσεις των εν λόγω Παρατάξεων. Αυτό ήθελαν να το αποφύγουν . Ήθελαν να κρυφτούν πίσω από την μυστική ψήφο.

 4. Φάνηκε η γύμνια τους σε επιχειρήματα, αφού εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν αυθαίρετα και κατά το δοκούν να ερμηνεύσουν τις διατάξεις των σχετικών νόμων και των διευκρινιστικών οδηγιών.

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι στην Κω έκαναν μυστική ψηφοφορία να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας της διαδικασίας  που ακολουθήθηκε.Αποτελεί όμως πλεονασμό, αφού από τη στιγμή που υπήρχε μία και μοναδική υποψηφιότητα για κάθε θέση όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο η επικύρωση της εκλογής των προτεινόμενων λαμβάνει χώρα ακόμα και αν κάποια υποψηφιότητα συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους.

Προς τι λοιπόν να στηθεί κάλπη, όπως ήθελαν οι δύο επικεφαλής;

Για να είμεθα ακριβοδίκαιοι να αναφέρουμε ότι όπως  προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν Δήμοι που ακολούθησαν για τους δικούς τους λόγους τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.

 Όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι μεγάλες Περιφέρειες της Χώρας και οι μεγαλύτεροι Δήμοι με οργανωμένες νομικές Υπηρεσίες ακολούθησαν τη διαδικασία  της φανερής ψηφοφορίας στη Β’ Φάση εφόσον υπήρχαν μοναδικοί υποψήφιοι ,κάτι που έπραξε και ο Δήμος Καλυμνίων.

Ενδεικτικά από τις Περιφέρειες να αναφέρουμε την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου . Από Δήμους να αναφέρουμε το Δήμο Αθηναίων ,το μεγαλύτερο δήμο της Χώρας, το  Δήμο Πειραιώς , Δήμο Ρόδου.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τόσο ο τέως Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής όσο και ο Μιχάλης Μπούκης ήταν καλά διαβασμένοι και γνώριζαν τη σωστή διαδικασία.

Παραθέτουμε αντίγραφο πρακτικού του Δήμου Αθηναίων του μεγαλύτερου Δήμου της Χώρας όπου ακολούθησε τη διαδικασία της φανερής ονομαστικήςψηφοφορίας ,δια ανατάσεως της χειρός