Αναβίωσε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η τραγωδία με τα 5 ανήλικα αδελφάκια και τη μητέρα τους που πνίγηκαν στη θαλάσσια περιοχή Καλολίμνου πριν 4 χρόνια. Βαριές ποινές στους 2 διακινητές .

912

 Αναβίωσε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η τραγωδία με 5 ανήλικα αδελφάκια και τη μητέρα τους  που πνίγηκαν στη θαλάσσια περιοχή Καλολίμνου πριν 4 χρόνια περίπου .

Το Πενταμελές Εφετείο που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό διατήρησε την πρωτόδικη ποινή στον πρώτο διακινητή και επέβαλε στον δεύτερο ποινή κάθειρξης 100 ετών και χρηματική ποινή 1.350.500 ευρώ.

Διακινητές ήταν ένας49χρονος Τούρκος και ένας 34χρονος Ιρακινός.

Να θυμίσουμε ότι το Τριμελές Εφετείο είχε επιβάλλει σε πρώτο βαθμό 18 φορές ισόβια και χρηματική ποινή ύψους 1.550.500 ευρώ στους δύο διακινητές .

Παραθέτουμε το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας και την κορύφωση του δράματος με την ταφή των 4 παιδιών στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κω, σε δημοσίευμα εκείνης της εποχής  στην εφημερίδα «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»


Μία ανείπωτη  τραγωδία με θύματα 4 ανήλικα αδελφάκια και τη μητέρα τους μαζί με ένας βρέφος να αγνοείται, διαδραματίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2015 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου μεταξύ Καλολίμνου και Πίτας.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Την Παρασκευή βράδυ 16 Οκτωβρίου 2015, λίγο μετά τις 10.30 ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από το Στρατιωτικό Φυλάκιο Φάρου ν. Καλόλιμνου για τον εντοπισμό ανθρώπων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Καλολίμνου και ν. Πίττας.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, μετέβησαν στην περιοχή τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα SUPER PUMA της Π.Α. και του FRONTEX. καθώς και παραπλέοντα σκάφη.

Από περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκαν και διασώθηκαν έντεκα (11) άτομα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, οι οποίοι παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας και από το πλήρωμα του ΠΛΣ τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ ανασύρθηκαν και τέσσερις (04) σοροί. Επίσης επί της ν. Καλολίμνου εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν δύο (02) ακόμα άτομα.

Οι δεκατρείς (13) διασωθέντες (11 άνδρες και 2 γυναίκες) και οι τέσσερις (04) σοροί (3 ανήλικα κορίτσια και 1 ανήλικο αγόρι) μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καλύμνου και παραδόθηκαν σε στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ έξι (06) άτομα έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, δεκαεννέα (19) αλλοδαποί πρόσφυγες επέβαιναν σε πολυεστερικό σκάφος το οποίο βυθίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σάββατο και Κυριακή συνεχίστηκαν οι έρευνες προς εντοπισμό των δυο (02) αγνοουμένων ,1 γυναίκας που είχε μαζί της βρέφος ενός έτους .Πρόκειται για την μητέρα και των 4 και άλλων παιδιών που πνίγηκαν.

Οι έρευνες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΩΝ 4 ΠΑΙΔΙΩΝ 

Η κορύφωση του δράματος την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, με την ταφή των 4 μικρών παιδιών στο Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της γειτονικής  Κω

Ξημερώματα Τετάρτης με το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ»  μεταφέρθηκαν από Κάλυμνο στην Κω, οι σοροί των 4 ανηλίκων παιδιών

Η ταφή έγινε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο Μουσουλμανικό Νεκροταφείο στην Κω, μετά από επιθυμία του πατέρα των παιδιών.

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο Μητροπολίτης Καλύμνου κ.κ Παίσιος όσο και ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής προσφέρθηκαν να διαθέσουν ξεχωριστό χώρο στο κοιμητήριο Αγίου Βασιλείου στην Κάλυμνο, προκειμένου να γίνει η ταφή ,όμως ο άτυχος πατέρας ζήτησε να ταφούν στο Μουσουλμανικό Νεκροταφείο της Κω.

Ο ΑΜΙΝ 2 ετών, η VANA 6,5 ετών, η HELEEN 10 ετών και η KHNDA 14,5 ετών τα ονόματα και οι ηλικίες των 4 παιδιών που βρήκαν τραγικό θάνατο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Και φυσικά τραγική φιγούρα, ο πατέρας των 4 παιδιών MOHHAMAD KARAM από το Ιράκ, ο μοναδικός που διασώθηκε από την 7μελή οικογένεια, αφού η σύζυγος του HARBIA και το 5ο τους παιδί ενός (1) έτους ,που που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε δεν έχουν βρεθεί.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός