Ο Κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Η διπλή σημασία των λεγομένων του Πρωθυπουργού -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

678

Με το σημερινό μας άρθρο θέλουμε ν’αποδείξουμε,ότι η “Ανάπτυξη για όλους”,που επαγγέλθηκε ο Κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ  στις 7/9/2019 είναι κοροιδία για το λαό. Διότι ακόμα κι αν υπάρξουν επενδύσεις, αυτό το γεγονός άλλα σημαίνει για τους μονοπωλητές και άλλα για το λαό.[Τ’αποσπάσματα από την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη τα πήραμε από το άρθρο του Γιώργου Πετρόπουλου (“Εφημερίδα των Συντακτών”) 9/9/2019 σελ.3].


1) Τ’αντικίνητρα των επενδύσεων           

 “Σαρώστε τ’αντικίνητρα για τις επενδύσεις, ακούμε να μας λένε στην Αγορά.Αυτό ακριβώς κάνουμε”Το μήνυμα που θέλει ο Κ.Μητσοτάκης να περάσει στο λαό είναι. ότι θα διαλύσουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα είναι να έρθουν στην Ελλάδα πολλές επενδύσεις και θα υπάρξουν πολλές δουλειές.Συγχρόνως όμως στέλλει και ένα μήνυμα στους μονοπωλητές: Στην Ελλάδαθα έχετε φτηνή Εργατική Δύναμη. Στην Ελλάδα θα πληρώνετε λίγους φόρους στο Κράτος. Ως αποτέλεσμα είναι να έχετε στην Ελλάδα περισσότερα κέρδη απ’ οπουδήποτε αλλού.

Κατά τον Κ.Μητσοτάκη αυτή είναι η έννοια της “Ανάπτυξης για όλους”: Οι μεν μονοπωλητές θα έχουν πολλά και γρήγορα κέρδη, ενώ ο λαός θα έχει εισοδήματα πείνας, πρώτον μεν γιατί οι μισθοί θα είναι μικροί ,ακριβώς γιατί ο μεγάλος μισθός είναι αντικίνητρο για τις επενδύσεις.

Ο καπιταλιστής επενδύει για να έχει μεγάλα κέρδη. Αν οι μισθοί είναι μεγάλοι,θα έχει μικρά κέρδη.Επειδή όμως ο μικρός μισθός δεν μπορεί να γίνει μικρότερος χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, γι’ αυτό υπάρχει και ο άλλος δρόμος: αυτός των φοροελαφρύνσεων των Επιχειρήσεων.Ήτοι ο καπιταλιστής εκμεταλλεύεται μια φορά το λαό στο εργοστάσιο  και άλλη μια φορά με την κρατική φορολογία, γιατί ό,τι θα κερδίσει ο Επιχειρηματίας από την φορολογία ,θα το πληρώσει ο λαός με αύξηση της δικής του φορολογίας .

Το ότι το 95% των εσόδων του Κράτους προέρχονται από την φορολογία του λαού και μόνον το 5% από το κεφάλαιο, είναι χαρακτηριστικό.

Άρα γίνεται φανερό πώς δεν έχουμε Ανάπτυξη για όλους. Έχουμε Ανάπτυξη μόνο για το κεφάλαιο.Για το λαό μπαίνει το δίλημμα: Φτωχή ζωή με επενδύσεις ,ή εξαθλίωση χωρίς επενδύσεις Ανάπτυξη για τον καπιταλιστή είναι από τα λίγα κέρδη στα πολλά, ενώ για το λαό Ανάπτυξη(με την λογική των Νεοφιλελελευθέρων) είναι από την εξαθλίωση στη φτώχεια.


2) Η μη αιτιολογημένη απόλυση              

“Είδαμε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα την θετική αντίδραση της Αγοράς με τα στοιχεία, που μας έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ τον Αύγουστο.Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση των απολύσεων, έφερε το καλύτερο οκτάμηνο όλων των Εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014”

Το μήνυμα-κοροιδία, που θέλει να στείλει ο Κ.Μητσοτάκης είναι ότι η κατάργηση του βάσιμου λόγου για την απόλυση, απαλλάσσει τον Εργαζόμενο από την δυσφήμιση,που γίνεται εκ μέρους του Εργοδότη εναντίον του Εργαζόμενου-απολυμένου,για να δικαιολογηθεί η  απόλυση του στο δικαστήριο.Το μήνυμα όμως, που στέλλει ο Κ.Μητσοτάκης στους καπιταλιστές είναι ότι μπορούν άνετα και χωρίς πολλές διαδικασίες να διώχνουν τους λιγότερο παραγωγικούς εργάτες και τους πρωτοστάτες σε απεργίες και διαμαρτυρίες. Άρα θα έχουν περισσότερα κέρδη και επομένως τους συμφέρει να επενδύουν
στην Ελλάδα.Το μήνυμα που στέλλει ο Κ.Μητσοτάκης στο λαό είναι λογικά βάσιμο, μόνο όταν το εξετάσει κανείς σε απόσπαση από την πραγματικότητα. Όταν όμως λογαριάσει κανείς, ότι το χαφιεδιλίκι στο εργοστάσιο είναι Νόμος του καπιταλισμού και διαφέρει μόνον η Τεχνολογία της Εποχής [στην Εποχή μας το χαφιεδιλίκι είναι ηλεκτρονικό και θα συνεχίσει να είναι ηλεκτρονικό.Απλά ο Εργοδότης δεν χρειάζεται στο ηλεκτρονικό φακέλλωμα να γράφει υπερβολές για το δικαστήριο,γιατί απλά μπορεί να διώχνει τον Εργαζόμενο με βάση τις σχετικά αντικειμενικές πληροφορίες του ηλεκτρονικού φακελλώματος].

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης καταφεύγει σε σοφιστείες για να δικαιολογήσει στον λαό την κίνηση του.Η Ανεργία μειώνεται για δύο λόγους:

α) Ακριβώς γιατί στη βάση της κυκλικής πορείας της καπιταλιστικής Παραγωγής υπάρχει αντικειμενική ζήτηση Εργασίας,που δεν σχετίζεται  με την Νομοθεσία του Κ.Μητσοτάκη

β) Η Ανεργία συνεχίζει να μειώνεται σε βάρος της μόνιμης και σταθερής Εργασίαςκαι με ενίσχυση των ευέλιγκτων μορφών γκρίζας και μαύρης μερικής απασχόλησης.

γ) Το κύριο μήνυμα του Κ.Μητσοτάκη στους καπιταλιστές προφανώς δεν είναι παρακίνηση για απολύσεις.Ο Κ.Μητσοτάκης με την Νομοθεσία του δίνει στους καπιταλιστές την δυνατότητανα χρησιμοποιούν την απειλή της άμεσης απόλυσης και χωρίς κανένα βάσιμο λόγο και χωρίς καταφυγή στα δικαστήρια ,για να ξεθεώνονται οι Εργάτες στη δουλειά και να μην διαμαρτύρονται για τις συνθήκες Εργασίας.Ήτοι για να κερδίζουν πολλά οι καπιταλιστές.


3) Ο εκσυγχρονισμός του Συνδικαλισμού               

 Ο Κ.Μητσοτάκης λέει: “Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός Νόμος ” (1264/1982).Συγκεκριμένη επιχειρηματολογία του Κ.Μητσοτάκη δεν έχουμε μπροστά μας.Γι αυτό προχωράμε στη βάση της λογικής ανάλυσης.

α) Όπως ήδη αναφέραμε στην αρχή ,ο Κ.Μητσοτάκης δηλώνει σάρωμα όλων των αντικινήτρων των επενδύσεων.

β)  Σοβαρό αντικίνητρο των επενδύσεων είναι ό,τι εμποδίζει την μαύρη εκμετάλλευσητων Εργατών.

γ) Βασικό όπλο των Εργατών για την υπεράσπιση τους απέναντι στην εκμεταλλευτική μανία των καπιταλιστών είναι ο ταξικός αγωνιστικός Συνδικαλισμός δηλ. η οργανωμένη αντίσταση των Εργατών στους καπιταλιστές.Επομένως ο Κ.Μητσοτάκης λέγοντας, ότι θα εκσυγχρονίσει τον Συνδικαλισμό εννοεί,ότι θα διαμορφώσει συναινετικό Συνδικαλισμό.

Αυτό δίνει δύο μηνύματα:Ένα ψεύτικο μήνυμα στο λαό για ένα Συνδικαλισμό, που μέσα από συζητήσεις θα πετυχαίνει ταξική ειρήνη και συνέχεια της Παραγωγής χωρίς απεργίες και διαδηλώσεις(και επομένως χωρίς απώλειες μεροκάματων και θέσεων Εργασίας από εργοδοτική αντεκδίκηση) και ένα σωστό μήνυμα στους καπιταλιστές που λέει:Θα κλείσω το στόμα των αγωνιστών συνδικαλιστών. Στη θέση τους θα βάζω συνδικαλιστές-μαιμούδες, που θα λένε ναι σε όλες τις απαιτήσεις σας και θα δικαιολογούν τις απαιτήσεις σας στους Εργαζόμενους. Έτσι οι Εργάτες θα δουλεύουν ακατάπαυστα καιέντονα και σεις θα βγάζετε πολλά λεφτά.


4) Τα πρωτογενή πλεονάσματα         

 “Στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα”Τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να είναι συγκεντρωμένα για να είναι σίγουροι οι δανειστές, ότι θα πάρουν τα λεφτά τους από τα χρέη μας.Είναι προφανές, ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτά καθ’ εαυτά.

Αν αυξηθεί η Παραγωγή με περισσότερες επενδύσεις και αντιστοίχως αυξηθεί η φορολογία των καπιταλιστών από την αύξηση της Παραγωγής, ουδεμία αντίρρηση έχουμε.Πλην όμως η έννοια των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αύξηση της φορολογίας του λαού με δεδομένη Παραγωγή και δεδομένα εισοδήματα.Από κει και πέρα ο Κ.Μητσοτάκης στέλλει στο λαό δύο ψεύτικα μηνύματα:Το πρώτο ψεύτικο μήνυμα είναι ότι η κίνηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επέλθει με τις καλές διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές μας.Στην πραγματικότητα (απ ό,τι φαίνεται άλλωστε από το απόσπασμα της ομιλίας του Κ.Μητσοτάκη)η μείωση θα επέλθει μόνον αν έχουμε θετικά αποτελέσματα εμείς στην Ελλάδα στην οικονομία.Αυτό σημαίνει,ότι αν εφαρμόζοντας τόσο σκληρά αντιλαικά μέτρα, που να είναι δεδομένη η κερδοφορία του κεφαλαίου και η κρατική φορολογία, τότε θα μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.Αυτό είναι σύμφωνο με την λογική του “φον Δημητράκη” στην ομώνυμη κωμωδία τουΔ.Ψαθά: Αν η Κατοχική Ελληνική Κυβέρνηση συλλάβει 100 αγωνιστές,η Γερμανική Διοίκηση δεν θα επιμείνει στην σύλληψη 50 αγωνιστών!Το δεύτερο ψεύτικο μήνυμα είναι: Η όποια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πάει για κρατικές επενδύσεις και κοινωνική πρόνοια.Στην πραγματικότητα η όποια μείωση των πλεονασμάτων θα πάει σε παραπέρα φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, έτσι ώστε τελικά ν’ αυξηθούν περαιτέρω τα κέρδητων κεφαλαιούχων. 

5) Η λογική της κοροιδίας 

Ο γνήσιος Νεοφιλελευθερισμός μιλάει απλά για “Ανάπτυξη” δηλ. για αύξηση των παραγωγικών μέσων και αύξηση της Παραγωγής.Η “Ανάπτυξη για όλους” αν την πάρουμε τοις μετρητοίς , είναι νόθευση του Νεοφιλελευθερισμού, γιατί αναγνωρίζεται ότι δεν νοείται Ανάπτυξη χωρίς να ληφθεί υπ όψη το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό και κατ’επέκταση η κοινωνία στο σύνολο της.Ο Κ.Μητσοτάκης προεκλογικά υποστήριζε τον γνήσιο Νεοφιλελευθερισμό,για να στείλει το μήνυμα στην Δύση, ότι: Εγώ είμαι ο δικός σας και όχι ο Αλ.Τσίπρας.Από τη στιγμή όμως που κατέκτησε την Εξουσία,το πρόβλημα είναι πώς να την κρατήσει. Με γνήσιο Νεοφιλελευθερισμό είναι αδύνατο να κρατήσει την Εξουσία. Η κοινωνία δεν τρελλάθηκε να στηρίζει Κυβέρνηση, που νοιάζεται μόνο για την αύξηση των υλικών Παραγωγής,που προκαταβολικά ανήκει σε άλλους, ενώ η ίδια θα είναι απλά ένα συμπλήρωμα της υλικής Παραγωγής.Διά ταύτα εξαγγέλλεται η κοροιδία της “Ανάπτυξης για όλους” για να μπορεί να κινητοποιήσει ο Κ.Μητσοτάκης την κοινωνία με κάποια ψίχουλα για την Ανάπτυξη των καπιταλιστών με πλούσια κέρδη.Υπάρχει όμως καμιά εγγύηση ότι η κοινωνία θ’αρκεστεί στα ψίχουλα της”Ανάπτυξης για όλους”, ή σε κάποια στιγμή θα πεί: “Δεν ζητάμε τίποτα.Τα θέλουμε όλα!”. Όσο υπάρχει πολιτική πρωτοπορία για αφύπνιση και κινητοποίηση του λαού, τέτοια εγγύηση δεν υπάρχει!
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός