Η πολεμική ρητορική: Η Γεωπολιτική, το εμπόριο όπλων και ο κίνδυνος γενικής σύγκρουση-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1536

Η πολεμική ρητορική απειλητική από πλευράς ΗΠΑ και
χλευαστική από πλευράς Ρωσίας ξεκίνησε από τον Περσικό Κόλπο με αφορμή την καταστροφή των πετρελαικών εγκαταστάσεωντης  ARAMCO στην Σαουδική Αραβία από άνευ πιλότου πολεμικά αεροπλάνα των ανταρτών της Υεμένης.Η πολεμική ρητορική συνεχίστηκε γύρω από το Ρωσικό Καλίνινγκραντ στη καρδιά της Ευρώπης.

Σκοπός του άρθρου μας είναι ν’ αναδείξει τον κίνδυνο γενικής σύγκρουσης και τις συνέπειες της για τη Χώρα μας ιδιαίτερα.

) Η πολεμική ρητορική στον Περσικό Κόλπο

Οι αντάρτες της Υεμένης, που αντιτίθενται στην κυριαρχία της ΣαουδικήςΑραβίας στην Υεμένη, κάνουν επιτυχή επίθεση με άνευ πιλότου αεροπλάνα στις εγκαταστάσεις της ARAMCO στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας  στην αντίπερα πλευρά της (=Αν η Υεμένη είναι Ν.Δ της Σαουδικής Αραβίας,η επίθεση έγινε στα Β.Α της=ασύμμετρο κτύπημα).

Οι ΗΠΑ το κτύπημα το αποδίδουν στον μεγάλο αντίπαλο τους το Ιράν,πριν καν μιλήσουν οι Σαουδαραβικές Αρχές. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν ν’ αξιοποιήσουν ο,τιδήποτε για να προωθήσουντους γεωπολιτικούς τους στόχους (στους οποίους κάνει χαλάστρα το Ιράν)

Όταν μίλησαν οι Σαουδαραβικές Αρχές αναφέρθηκαν σε οπλισμό Ιρανικής προέλευσης. Από μόνο του αυτό το επιχείρημα δεν λέει τίποτε,γιατί και ηΕλλάδα είναι γεμάτη από Καλάσνικωφ, χωρίς κανείς να σκεφτεί, ότι μπορεί να φταίει η Ρωσία για την όποια επίθεση επίδοξων τρομοκρατών.

Διά ταύτα οι Σαουδαραβικές Αρχές την επόμενη ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία τους με ένα βίντεο που δείχνει αυτόματο αεροπλάνο να κινείται από βορρά προς νότο. Ούτε αυτό το επιχείρημα πείθει, ότι φταίει το Ιράν. Απλά (όπωςήδη τονίσαμε οι αντάρτες έκαναν ασύμμετρο κτύπημα (=από κει που δεν το περιμένεις και όπως δεν το φαντάζεσαι).Αυτό όμως που θ’ απασχολήσει εμάς τώρα είναι ,ότι τα 88 συστήματα Αμερικανικών αντιπυραύλων, που είναι εγκατεστημένα στην δοσμένη περιοχή , δεν μπόρεσαν να προσφέρουν την παραμικρή προστασία στην Σαουδική Αραβία που τόσα και τόσα δις δολ. έχει δώσει στις ΗΠΑ για κάθε είδους εξοπλισμούς.Μιλάμε για πλήρη απαξίωση του Αμερικάνικου αντιπυραυλικού Συστήματος Patriot με ανυπολόγιστη ζημιά στο Αμερικάνικο εμπόριο όπλων.O ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο μίλησε για κυμαινόμενη αποτελεσματικότητα των αντιπυραύλων Patriot (προφανώς ήθελε να πει ότι φταίει η κακιά στιγμή!)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίσει το δικό τουπροιόν τους S-400 και μεταξύ κοροιδίας και σοβαρότητας προτείνει στην Σαουδική Αραβία ν’ αγοράσει S-400, που είναι όπλο καλό και αποτελεσματικό.Την επόμενη μέρα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δίνει επίσημη εξήγηση της αποτυχίας των Αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων.” Οι διαφημιζόμενες προδιαγραφές των αντιπυραύλων Patriot δεν αντιστοιχούν με τις πραγματικές τους ικανότητες. Οι Αμερικανικοί αντιπύραυλοι αδυνατούνν αντιμετωπίσουν μαζική επίθεση με αυτόματα αεροπλάνα και φτερωτούς πυραύλους” .


2) Η πολεμική ρητορική για το Καλίνινγκραντ           

Το Καλίνινγκραντ είναι η παλιά Καινιξμβέργη της Ανατολικής Πρωσίας. Με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου περνάει στον χάρτη της Σοβιετικής Ένωσης και ειδικά στην δικαιοδοσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το Καλίνινγκραντ μένει στην Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι πια αποκομμένο από τον κορμό της Ρωσίας. Γίνεται πια μια μικρή Ρωσία στο κέντρο της Ευρώπης.Οι Ρώσοι το Καλίνινγκραντ το έχουν μετατρέψει σε φρούριο με κάθε είδους όπλα επιθετικά και αμυντικά.Από τα επιθετικά όπλα ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πύραυλοι Ισκαντέρμε βεληνεκές στα όρια που επέτρεπε η Συμφωνία κατάργησης των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, που κάποτε υπέγραψαν στην Ισλανδία οι Ρήγκαν και Γκορμπατσώφ και πριν λίγο καιρό οι ΗΠΑ αποφάσισαν ν’ ακυρώσουν την συμμετοχή τους ανοίγοντας ένα κυνηγητό εξοπλισμών στο είδος αυτών των πυραύλων (από 500-1500 χιλμ) Αμυντικά το Καλίνινγκραντ στηρίζεται σε αρκετές συστοιχίες αντιπυραύλων S-400, που έχουν ένα βεληνεκές της τάξης των 400χιλμ.Η πολεμική ρητορική ξεκινάει από τις ΗΠΑ.Λέει λοιπόν ο Τζεφ Χαρριτζιάν,που διοικεί τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑστην Ευρώπη:” Στο Πεντάγωνο υπάρχει σχέδιο εκμηδένισης του πιο εξοπλισμένου Ρωσικού φρουρίου στην Ευρώπη-του Καλίνινγκραντ.Εμείς επεξεργαζόμαστε αυτό σε γυμνάσια. Εμείς σταθερά επεξεργαζόμαστε αυτό το σενάριο. Και αν αυτό μπει μπροστά, τότε εγώ νομίζω, ότι εμείς μπορούμε να το υλοποιήσουμε στην πράξη.

Αυτό θα γίνει στα πλαίσια  μιας πολύπλευρης Επιχείρησης, η οποίαελέγχεται και για το χρόνο εκπλήρωσης και για τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο δοσμένο περιβάλλον”Οι Ρώσοι του απαντάνε ανεπίσημα: Τολμήστε και τα αεροπλάνα σας θα τα περιποιηθούν καλά οι αντιπύραυλοι μας.Οι Αμερικανοί ανταπαντούν: Μα τα αεροπλάνα μας είναι αόρατα.Τότε πια το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απαντάει επίσημα κατά λέξη:”Τα μαχητικά πέμπτης γενεάς F- 22 Raptor   και F- 35 Lightning II Αμερικανικής παραγωγής είναι “αόρατα” μόνο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους και τους ξένους αγοραστές “Ήτοι οι Ρώσοι αφού απαξίωσαν τα Αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot , προσπαθούν τώρα ν’ απαξιώσουν και ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι ΗΠΑ στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας προβάλλοντας τα δικά τους Σουχόι-35 (γενιάς 4++) και Σουχόι-57 (πέμπτης γενιάς)


3)Η Γεωπολιτική                        

Για τις ΗΠΑ μετράει μόνον ο κίνδυνος, η Ρωσία με τον ανώτερο εξοπλισμό της να εξουδετερώσει την Αμερικανο-ΝΑΤΟική υπεροπλία (γεγονός ήδη συντελεσμένο και ομολογημένο από τους ΝΑΤΟικούς πρόσφατα) και τελικά ως εκ τούτου οι ΗΠΑ να χάσουν την κυριαρχία στο κόσμο και ειδικά τώρα στην Μέση Ανατολή.Προστιθέμενος αυτός ο κίνδυνος σε μια παλιότερη δήλωση του Προέδρουτης Ρωσίας Β.Β.Πούτιν “Τα σύνορα της Ρωσίας δεν τελειώνουν πουθενά”γίνεται σενάριο φρίκης για τις ΗΠΑ.Για τους Ευρωπαίους μετράει πιο πολύ η προοπτική μετεξέλιξης της Ρωσίας σε μια νέα Σοβιετική Ένωση. Προστιθέμενος αυτός ο κίνδυνος στην πρόσφατη δήλωση του Β.Β.Πούτιν,ότι “ο (Νεο)φιλελευθερισμός έχει ξοφλήσει” είναι σαν να λες του πλούσιου , ότι πρέπει να πάει να δουλέψει για να ζήσει!Υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων οι Ευρωπαίοι παθαίνουν κατάθλιψηκαι ακούγεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν να λέει: ” Ο καπιταλισμός υποβαθμίστηκε και έχει χάσει τα λογικά του”.Διά ταύτα οι Ευρωπαίοι Τραπεζίτες θέλουν ν’ αποστασιοποιηθούν από κινήσεις των ΗΠΑ, να τα βρουν με τη Ρωσία και η ΕΕ ναπέσει στα μαλακά.


4) Ποιό είναι το κύριο μέτωπο;                

Βασικό μέτωπο (που έστω με το ζόρι μπορεί να στριμωχθεί στα πλαίσια του υβριδικού Πολέμου) είναι το μέτωπο του Περσικού Κόλπου. Η ρητορική για το  Καλίνινγραντ είναι Αμερικάνικη προσποίηση υπεροχής(=μπλόφα). Μια σύγκρουση στο Καλίνινγκραντ εξέρχεται από τα πλαίσια του υβριδικού Πολέμου και ανοίγει τις πύλες του Άδη.Στην Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους στον χώρο των πετρελαίων και οι Ρώσοι προσπαθούν να τους εκτοπίσουν απ’ αυτόν.Μια πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν δεν φαίνεται πιθανή, γιατί το Ιράν είναι πάνοπλο και παράτολμο και υπολογίζεται να πολεμήσει προς πάσαν κατεύθυνση με πρώτοστόχο τα Αμερικάνικα αεροπλανοφόρα.Οι Αμερικανοί προτιμούν να πολεμήσουν μέσω άλλων. Το πιο σοβαρό εργαλείο τους είναι το Ισραήλ, που όμως αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά προββλήμα τελευταία.Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί ν αντισταθεί στο Ιράν. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε,ότι ο Ντ.Τραμπ είναι νταής, που φοβερίζει και την κρίσιμη στιγμή κάνει πολύ πίσω(άλλωστε γι αυτό έδιωξε από κοντά του το γεράκι του Πολέμου τον σύμβουλο του Μπόλτον), μάλλον σ αυτή τη φάση δεν θάχουμε σοβαρή σύγκρουση.

Αυτή η εκτίμηση δεν ανατρέπει την προοπτική μιας περιφερειακής ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται παραείναι μεγάλα για ν’ αποδεχτεί το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο,ότι τέλειωσε η εποχή της Αμερικάνικης κυριαρχίας.Γιαυτό ανησυχούμε για την Χώρα,που μετατρέπεται σε προκεχωρημένη γραμμή Αντίστασης των Αμερικανο.-ΝΑΤΟικών μετά την αποστασία της Τουρκίας.Την πάθαμε μια φορά με την Μικρασιατική καταστροφή γιατί κυνηγούσαμε μια Μεγάλη Ιδέα, που δεν στηριζόταν αυτή η επιδίωξη μας σε ένα ευνοικό συσχετισμό δυνάμεων για μας, αλλά στις προτροπές των ξένων που θέλησαν να μας χρησιμοποιήσουνγια δικούς τους σκοπούς Είναι κρίμα να την ξαναπάθουμε χωρίς πια την δικαιολογία κάποιας Ιδέας έστω και μικρής, πάλι για το χατήρι των ξένων.