Αντιπροσωπεία της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας αλιείας Ελλάδος συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Φ.Αραμπατζή για θέματα του κλάδου

915

Πραγματοποιήθηκε, έπειτα από αίτημα της ΕΠΠΑΕ , την Πέμπτη 24/10/2019 και ώρα 15:00, στο ΥΠΑΑΤ, στο γραφείο της Υφυπουργού κας Αραμπατζής Φωτ. Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΕΠΠΑΕ και της Υφυπουργού κας Αραμπατζής Φωτ,
Παρόντες ήταν και ο διευθυντής του γραφείου της Υφυπουργού κος Θεοχαρίδης Χάρης και ο σύμβουλος της Υφυπουργού κος Σκιαδάς.

Η επιτροπή της ΕΠΠΑΕ
αποτελούνταν από τους , Σταμούλο Ν (αντιπρόεδρος ), Αθηναίο Ι (γεν.γραμματέας), Πιπίνη Χ (μέλος), Σόμπολο Τρ (μέλος) και Ζάννε Δ (μέλος).

Λόγω μιας αλλαγής της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της Υφυπουργού, λόγο φόρτου εργασίας, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Ένωσης.
Η συνάντηση αν και σύντομη , διήρκησε 40 λεπτά, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και παρουσιάστηκαν στην Υφυπουργό τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παράκτια αλιεία.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων που διαχρονικά διεκδικούν δίκαια οι παράκτιοι αλιείς από την
απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια ) και της ανεξέλεγκτης ερασιτεχνικής αλιείας.

Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:
1) Ερασιτεχνική Αλιεία.
2) Αποζημιώσεις από κητώδη.
3) Κριτήρια επαγγελματικότητας.

4) Τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι-
λεοντόψαρα).

5) Συνδικαλιστικός Νόμος – δυνατότητα οργάνωσης και εκπροσώπησης των αλιέων.
6) Βιντζότρατες – Απόσυρση αλιευτικού εργαλείου με οικονομική αποζημίωση.
7) Περίοδοι αλιείας πελαγικών ψαριών (ξιφίας-τόνος-αλαλούγκα) και κατώτατο όριο ξιφία ανά άτομο στους 90 πόντους

8) Παράταση VMS – Για τις ειδικές άδειες αλιείας ολοθούριων και συμιακό γαριδάκι.
9) Φορολογικά θέματα (διαμεσολάβηση του ΥΠΑΑΤ προς το υπουργείο
οικονομικών για την ημερομηνία λήξης τις θεώρησης του βιβλίου ατελούς παραλαβής εφοδίων και υλικών επισκευής πλοίου μέχρι τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτους.
Ο κατάλογος των προβλημάτων που ταλανίζουν την παράκτια αλιεία της
Ελλάδος είναι μεγάλος, απλά αναφέρθηκαν τα βασικά και πιο σοβαρά και αυτά που πιστεύουμε ότι η λύση είναι εφικτή. Η Ένωση δεσμεύτηκε να καταθέσειτις επόμενες μέρες αναλυτικά τις προτάσεις της στην Υφυπουργό και η Υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει αυτές τις προτάσεις και να εξεταστούν πιθανές λύσεις, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ περί τα μέσα Νοεμβρίου παρουσία και του κου Υπουργού κου Βορίδη Μ.

Να σημειώσουμε ότι Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας αλιείας Ελλάδος ΕΠΠΑΕ είναι ο Καλύμνιος Μανώλης Κουλλιάς