ΕλληνοΑμερικάνικη Συμφωνία: Συμμετέχουμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά ανήκουμε στις ΗΠΑ -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1123

Υπεγράφη πριν λίγες μέρες η νέα ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία στρατιωτικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που επεκτείνει τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε το κείμενο της Συμφωνίας και μας αρκούν οι δηλώσεις των επισήμων και οι ερμηνείες των ειδικών αναλυτών .

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αναδειχθούν τα ποιοτικά στοιχεία της νέας Συμφωνίας και οι  νέοι κίνδυνοι για τη Χώρα, που προκύπτουν από αυτά ακριβώς τα νέα στοιχεία (στα πλαίσια των κινδύνων για τη Χώρα που προκύπτουν από την Πολιτική της Υποτέλειας, που μπορεί ν’ αλλάζει μορφές, αλλά είναι πάντα παρούσα στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα).


1) Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ         

Η ΝΔ προχώρησε στην νέα στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ βρίσκοντας καλλιεργημένο κατάλληλα έδαφος από την προηγούμενη  ψευτοΑριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η προώθηση της Υποτέλειας προς τις ΗΠΑ ξεκίνησε με την αγορά των αεροπλάνων 3ης γενεάς (=πεπαλαιωμένων) F-16  και συνεχίστηκε λίγο αργότερα με την επιδιόρθωση του συνόλου αυτών των αεροπλάνων που διέθετε η Χώρα μας. Η δαπάνη γι αυτήν την έκφραση αφοσίωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ΗΠΑ πρέπει ν άγγιξε τα 2,2 δις δολ. Κάποιοι αναγνώστες μας μπορεί ν’ αντιτείνουν: Μα αφού ο κίνδυνος από πλευράς Τουρκίας είναι πραγματικός , δεν είναι λογικό να θέλουμε να εξοπλιστούμε κατάλληλα;Η απάντηση έχει ως εξής: Ένα γεγονός μπορεί νάναι αιτία, μπορεί νάναι αφορμή.Μπορεί όμως νάναι ως ένα βαθμό αιτία και ως ένα βαθμό αφορμή. Καθήκον ενός πολιτικού κριτικού είναι να κρίνει σε ποιό βαθμό η απόφαση είναι αιτία και σε ποιό βαθμό αφορμή. Ιδού αυτή η ανάλυση, που ξεχωρίζει αιτία και αφορμή: Βάση ποιάς λογικής ο Ερντογάν ξέρει ,ότι “υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, που κάνουν πορτοκάλια” και προμηθεύεται (και θα προμηθεύεται όχι μόνο αμυντικό, αλλά και επιθετικό εξοπλισμό από αλλού) και δεν το ξέρει ο Αριστερός Έλληνας Πρωθυπουργός; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εξοπλίσει την Χώρα έναντι της Τουρκίας  είναι το ποσοστό της αφορμής, ενώ η απόφαση του αυτός ο εξοπλισμός να είναι οπωσδήποτε Αμερικάνικος με πεπαλαιωμένα όπλα, είναι το ποσοστό της αιτίας (=η πραγματική αιτία ήταν να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λεφτά στους Αμερικανούς και αυτό έγινε με αφορμή δήθεν τον εξοπλισμό της Χώρας).Αν η Τουρκία αντιπαρατάξει στην Δυτική ακτή της Μ.Ασίας S-400 τα F-16 δεν μπορούν να πλησιάσουν τις Τουρκικές ακτές, γιατί οι S-400 είναι όπλο ύψιστης αποτελεσματικότητας με ένα βεληνεκές της τάξης των 300-400 χιλμ.  Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον χάρισε λεφτά στους Αμερικανούς, παρά εξόπλισε τη Χώρα.Το παράδειγμα με τα όπλα είναι απλά ένα ενδεικτικό δείγμα μιας Πολιτικής Υποτέλειας,
που ανέτρεψε τα λογικώς αναμενόμενα, που ήταν: μια Αριστερή Κυβέρνηση να χαλαρώσειτις ξενικές εξαρτήσεις και όχι να τις ενισχύσει.Όλη αυτή η Πολιτική Υποτέλειας της ψευτοΑριστερής Κυβέρνησης έδινε το δικαίωμαστην δεξιά Κυβέρνηση να προχωρήσει τολμηρά σε μια νέα ΕλληνοΑμερικάνικη Συμφωνία γιατί η δεξιά Πολιτική με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως Εθνική Πολιτική.

2)Τα χαρακτηριστικά της παλιάς και νεώτερης Υποτέλειας             

 Η νέα ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία αποτελεί νέο στάδιο στην ανάπτυξη της Εθνικής Υποτέλειας.Τα στάδια ανάπτυξης της Εθνικής Υποτέλειας είναι τα εξής:

Α) Το πρώτο μετεμφυλιοπολεμικό στάδιο ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και χαρακτηρίζεται με την απόλυτη κυριαρχία του Αμερικάνικου παράγοντα χωρί ςάλλες περικοκλάδες. Η εξάρτηση της Χώρας μας από τις ΗΠΑ δεν είναι απλά απόλυτη, αλλά και δίχως εθνικά ανταλλάγματα και σηματοδοτείται από την περιβόητη φράση του τότε Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες:”Τ αγκιστρωμένο ψάρι δεν χρειάζεται δόλωμα”Προφανώς υπήρχαν ταξικά ανταλλάγματα: Η Αμερικάνικη προστασία αφορούσε το Σύστημα, δεν αφορούσε το Έθνος!

Β) Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 η Εθνική Υποτέλεια παίρνει μια πιο σύνθετη μορφή: Η Χώρα γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ και δεν χρειάζεται πια να γίνεται άμεση Αμερικανική επέμβαση για κάθε “ψύλλου πήδημα”. Η καθημερινή Αμερικανική επέμβαση υλοποιούνταν μέσω των συμμαχικών υποχρεώσεων μας στο ΝΑΤΟ. Αν όμως επρόκειτο για μια ανατροπή του κοινοβουλευτικού μας Συστήματος,η Αμερικανική επέμβαση γινόταν άμεση και όχι μέσω του ΝΑΤΟ.

Γ) Η χρεοκοπία της Απριλιανής Δικτατορίας με ό,τι αυτό συνεπαγόταν στην Ελληνική πολιτική Συνείδηση , έκανε την Υποτέλεια στις ΗΠΑ ακόμα πιο περίπλοκη, για να είναι πιο συγκαλυμμένη, αλλά και πιο αποτελεσματική στις νέες συνθήκες.Τώρα η Υποτέλεια στις ΗΠΑ περνάει όχι απλά μέσω του ΝΑΤΟ που έχει πολιτικά απαξιωθεί στην Ελληνική πολιτική συνείδηση, αλλά γίνεται τώρα μέσω της συμμετοχής μας στην ΕΕ. Ήτοι η ΕΕ ελέγχει την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ ελέγχει την ΕΕ ,οι ΗΠΑ ελέγχουν το ΝΑΤΟ. Άρα οι ΗΠΑ ελέγχουν την Ελλάδα.Πλην όμως έχουμε ένα νέο στοιχείο που χειροτερεύει την κατάσταση.Παλιότερα ο έλεγχος των ΗΠΑ επί της Χώρας μας αφορούσε θέματα προστασίας του Συστήματος και το βασικό θύμα ήταν η Αριστερά.Τώρα ο έλεγχος της Χώρας μας δεν αφοράει απλά τις γενικές κατευθύνσεις της Πολιτικής μας από τις ΗΠΑ, αλλά τον έλεγχο της συνολικής μας Πολιτικής μέχρι το τελευταίο Νομοσχέδιο της Χώρας για τον πιο μικρό τομέα της ζωής της. Μέσω της διαδικασίας οι ΗΠΑ ελέγχουν το ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ ελέγχει την ΕΕ και ΕΕ την Ελλάδα, αλλά πλήρως και απολύτως συνεπάγεται, ότι με την ένταξη μας στην ΕΕ οι ΗΠΑ ελέγχουν την Ελλάδα πλήρως και απολύτως.Με την νέα ΕλληνοΑμερικάνικη Συμφωνία περνάμε στην τέταρτη φάση,που λόγω των μεγίστων κινδύνων που προοιωνίζει για την Χώρα μας την εξετάζομε ιδιαιτέρως σε ξεχωριστή παράγραφο παρακάτω


3) Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της νέας μορφής Υποτέλειας                               

 Η νέα ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία γίνεται υπό το βάρος των εξής πολύ σημαντικών γεγονότων:

Α) Η μέχρι πρότινος Ενιαία Δύση διασπάται σε ΕΕ και ΗΠΑ.Η διάσπαση αυτή προσδιορίζεται από τα εξής σημαδιακά γεγονότα:

α) Την απαίτηση των ΗΠΑ για πληρωμένη από την ΕΕ Αμερικανική προστασία,που απαιτεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ αυξημένες δαπάνες για το ΝΑΤΟ και την Αμερικάνικη παρουσία στην Ευρώπη.

β) Την απαίτηση των ΗΠΑ να διακόψουν οι χώρες της ΕΕ κάθε ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία και να μπορούν οι ΗΠΑ να πουλάν στην ΕΕ το δικό τους ακριβό υγροποιημένο αέριο.

γ) Την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα εμπορεύματα της ΕΕ που πουλιούνται στις ΗΠΑ με ποσοστά που ξεκινάν από 10% και και τελειώνουν στα 25%.Οι πιο πάνω πιέσεις των ΗΠΑ διασπούν την δυτική συνείδηση σε φιλοΕυρωπαική καιφιλοΑμερικανική.

Β) Η ΕΕ λόγω των δικών της αντιθέσεων (και κυρίως των φτωχών περιοχών του Νότου και της Ανατολής της ΕΕ), της κοινωνικής πόλωσης σε εθνική και Ευρωπαική βάση, που προκάλεσε η εφαρμογή του Νεοφιλελευθερισμού , του φοβερού προσφυγικού προβλήματος και τέλος των πιο πάνω απαιτήσεων των ΗΠΑ (που τελικά πήραν την μορφή του εμπορικού Πολέμου ), αδυνάτισε πολύ και κινδυνεύει με πλήρη διάλυση.Πριν όμως την τελική διάλυση  αντιμετωπίζει την διάσπαση της σε ένα πυρήνα,που θ’ αποτελείται από το δίπολο Γερμανία-Γαλλία (και τις περί αυτές Δυτικές αναπτυγμένες χώρες) και δύο Ευρωπαϊκές Περιφέρειες: Μια Ανατολική Ευρώπη ,που γίνεται ουσιαστικά Αμερικάνικη Περιοχή και περιλαβαίνει ως βασικό στήριγμα των ΗΠΑ την Πολωνία και εκτείνεται προς Βορρά προς τις Βαλτικές χώρες και προς Νότο στα Βαλκάνια με κύρια Αμερικανική βάση στην Περιοχή των Βαλκανίων την Ρουμανία και μια αιωρούμενη (μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) Περιοχή του Ευρωπαϊκού Νότου.Με λίγα λόγια η ΕΕ αδυνατίζει πάρα πολύ για ν αποτελεί παράγοντα προστασίας μικρών χωρών.

Γ) Η Τουρκία που για δεκαετίες ήταν η μεγαλύτερη βάση της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τώρα αποστασιοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και θέλει να κρατήσει μια ανεξάρτητη Πολιτική (επομένως γίνεται αναξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ). Για την ΕΕ η Τουρκία γίνεται ακόμα κάτι χειρότερο: Πηγή του φοβερού προσφυγιού προβλήματος και ζήτουλας κάποιων δις Ευρώ για να μην πυροδοτεί το προσφυγικό κύμα προς την ΕΕ και πριν απ όλα προς την Χώρα μας.

Δ) Η Χώρα μας αντιμετωπίζει  την επιθετική και επεκτατική Πολιτική της Τουρκίας.Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Χώρα μας ψάχνει για μια προστασία, που δεν μπορεί να της την προσφέρει η εξουθενωμένη ΕΕ και τα παίζει πια όλα για όλα στις ΗΠΑ που και μόνο για τους πιο πάνω λόγους είναι και οι ίδιες αδυνατισμένες.Οι ΗΠΑ είναι αδυνατισμένες όχι μόνο για τους λόγους που ήδη αναφέραμε(απώλεια της εμπιστοσύνης της ΕΕ,αδυνάτισμα της ΕΕ ως συμμάχου και απώλεια της υποτακτικότητας της Τουρκίας), αλλά πιο πολύ από την πολιτικοστρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία και την οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα και θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει τις θέσεις στην πλούσια σε Υδρογονάνθρακες Μέση Ανατολή και (τώρα πια) και Ανατολική Μεσόγειο.Στο χώρο αυτό προφανώς δεν μπορεί να στηρίζεται στην Τουρκία (κάθε άλλο μάλιστα)και εκ των πραγμάτων θέλουν να στηριχτούν στην Χώρα μας.Η Χώρα μας διά ταύτα γίνεται η προφυλακή των Αμερικανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων.

4) Οι αυξημένοι κίνδυνοι της σημερινής Υποτέλειας.

 Παλιότερα η Χώρα μας στηριζόταν στις ΗΠΑ που ήσαν πανίσχυρες και διαφέντευαν αρχικά στον Δυτικό κόσμο και στην συνέχεια σ όλο το κόσμο. Από αυτή την προστασία οπωσδήποτε η Χώρα μας έβγαινε ζημιωμένη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά (βλέπετε Δικτατορία της 21 Απρίλη), αλλά και εθνικά (βλέπετε απώλεια της μισής Κύπρου). Παρόλα αυτά το βασικό θύμα της Αμερικάνικης προστασίας και της εξ αυτής Πολιτικής Υποτέλειας ήταν η Αριστερά και μόνον στη φάση της ένταξης στην ΕΕ μπορούμε να πούμε, ότι βασικό θύμα γίνεται η Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.Τώρα με την αποκλειστική προσκόλληση της Χώρας μας στις ΗΠΑ το βασικό θύμα γίνεται το Ελληνικό Έθνος με κίνδυνο μια νέα καταστροφή Μικρασιατικού τύπου με απώλεια ολόκληρης της Κύπρου και του μισού Αιγαίου.Η ειδοποιός διαφορά της σημερινής Πολιτικής Υποτέλειας βρίσκεται στην αδυναμία των ΗΠΑ να κρατήσουν τις θέσεις τους στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί δεν είναι πια ισχυρές (υστερούν στρατιωτικά έναντι της Ρωσίας και οικονομικά έναντι της Κίνας ) και στην Περιοχή έχουν ν αντιμετωπίσουν μια ισχυρή συμμαχία Ρωσίας,Ιράν ,Συρίας με μια Τουρκία φίλα προσκείμενη προς αυτές.Σε μια σύγκρουση στην Περιοχή αυτή οι ΗΠΑ αποκλείεται να βγούν νικήτριες και θα την πληρώσει το πιο πιστό δουλικό τους δηλ.η Χώρα μας.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός