Aπό τη Συρία στην Κύπρο: Στη Τουρκία πανηγυρίζουν (αδικαιολόγητα). Εμείς ανησυχούμε (δικαιολογημένα) -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1550

Όπως δείχνουν τα πράγματα εκτός απροόπτου ο πόλεμος στη Συρία έληξε με ένα συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός στην κάθε πλευρά μπορεί μέσω της πολιτικής προπαγάνδας να εμφανιστεί ως νίκη.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πριν απ’ όλα μια αντικειμενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξελίξεων και των Συμφωνιών για το ποιός κέρδισε και τι κέρδισε, γιατί αυτό θα μας δώσει μια εικόνα της πραγματικής βούλησης της Κυβέρνησης της Τουρκίας (και όχι όπωςαυτή εμφανίζεται μέσω της πολιτικής προπαγάνδας και των διακηρύξεων).Πλην όμως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση, ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας εκτιμά σωστά την εξέλιξη, αλλά κι αν την εκτιμά σωστά, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ,ότι θα ησυχάσει διαπιστώνοντας την αδυναμία της υπό τον δεδομένο γενικό συσχετισμό δυνάμεων στην Περιοχή ή δεν θα κινηθεί επιθετικά προς την πλευρά της Ανατ. Μεσογείου για ν’ αντισταθμίσειτα κενά από την επιχείρηση στη Συρία.

Επομένως για μας τα σημαντικά είναι δύο:

α) Πώς περνάν τα πραγματικά γεγονότα στο κεφάλι του Ερντογάν και γίνονται η πολιτική βούληση του και β) Πώς εμείς θα δράσουμε, ώστε νατον πείσουμε, ότι αν στη Συρία φάνηκε μια φορά η αδυναμία του, στην Ανατ.Μεσόγειο θα φανεί δυό φορές.


1) Ποιά Συμφωνία ίσχυσε: Η Αμερικάνικη ή η Ρωσική; 

 Οι δύο Συμφωνίες αλληλοκαλύπτονται και δεν είναι εύκολο να γίνει διαχωρισμός της επιρροής τους στις εξελίξεις.Μπορούμε όμως να πούμε τα εξής:Η Αμερικανική Συμφωνία δεν ίσχυσε, αλλά ο Ερντογάν θέλησε να συγκαλύψει την αποτυχία της για δυό λόγους: α) Για να κάνει μια Συμφωνία με τη Ρωσία πιο ευνοική γι αυτόν και β) Για να δώσει την βάση στις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις.

Γιατί λέμε, ότι η Αμερικάνικη Συμφωνία δεν ίσχυσε;

α) Γιατί το αντικείμενο της Συμφωνίας δεν αφορούσε τους πραγματικούς αντιπάλους, που ήταν Ρώσοι, Σύροι και Κούρδοι έναντι της Τουρκίας και όχι απλώς και μόνον Κούρδοι έναντι της Τουρκίας.

β) Η Συμφωνία έγινε από μια πλευρά (ΗΠΑ), που ήδη είχε απαξιωθεί στο πεδίο των συγκρούσεων και απλά απειλούσε από μακρυά με κυρώσεις.

γ) Στην πράξη η αποτυχία της Συμφωνίας φάνηκε από το ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν αποχωρούσαν μετά την Αμερικάνικη Συμφωνία, αλλά αποχωρούσαν μετά την Ρωσική.

δ) Οι Κούρδοι άμαχοι συνέχισαν να φεύγουν και μετά την Αμερικάνικη Συμφωνία.Ο Στρατηγός των Κούρδων μαχητών Μαζλιούμ Αμπλό απευθύνθηκε στις 23/10/2019 στο Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σερκέι Σοιγκού, για την τύχη των αμάχων Κούρδων και o Ρώσος Υπουργός Άμυνας τον διαβεβαίωσε, ότι Οι Ρώσοι Στρατονόμοι και οι Σύροι στρατιώτες του εγγυώνται, ότι οι Κούρδοι άμαχοι δεν έχουν λόγο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, γιατι δεν απειλούνται από κανένα.

ε) Η Αμερικάνικη Συμφωνία έδινε πολλά στην Τουρκία.Ο Ερντογάν δενείχε λόγο ν’ αμφισβητήσει έμπρακτα μια Συμφωνία που του έδινε πολλά για χάρη μιας Συμφωνίας με τους Ρώσους που του δίνει λίγα.Άρα η ισχύουσα Συμφωνία είναι η Ρωσική (όπερ έδει δείξαι). 

 2) Τελικά υπάρχει νίκη για τον Ερντογάν;                     

Α) Προκαταβολικά λέμε το εξής: Να σχεδιάζει ένα Επιτελείο πόλεμο εναντίον ενός αντιπάλου και στην εξέλιξη της μάχης να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπο με 2-3 αντιπάλους και να νικήσει ο Στρατός του, είναι από τα απίθανα της Ιστορίας. Ο Ερντογάν σχεδίασε και άρχισε πόλεμο εναντίον των Κούρδων της Συρίας και μόνον και οι διαθέσιμες δυνάμεις ήταν μόνον για την αντιμετώπιση των Κούρδων. Ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια Συμμαχία Ρώσων, Σύρων και Κούρδων. Από κει και πέρα ο Ερντογάν ήταν καταδικασμένος και γιαυτό έκανε την μια συμβιβαστική Συμφωνία μετά την άλλη, για ν’ αποφύγει την καταστροφή.

Β) Νίκη έχει εκείνη η πλευρά που πέτυχε τους πολιτικούς της στόχους στην δοσμένη σύγκρουση. Τότε το πρόβλημα μετατοπίζεται στο εξής:Πέτυχε ο Ερντογάν τους πολιτικούς στόχους που έβαλε;Ο Ερντογάν δεν πέτυχε τους διακηρυγμένους στόχους του. Πολύ περισσότερο δεν πέτυχε τους κρυφούς του στόχους.Οι Κούρδοι διατηρούν τις δυνάμεις τους και απλά υποχωρούν 30χιλμ πίσω.Ο δρόμος Συρία-Τουρκία έκλεισε,αλλά ο δρόμος Συρία -Ιράκ-Τουρκία παραμένει ελεύθερος.Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας όχι μόνον δεν εξοντώθηκαν, αλλά επί πλέον έχουν τώρα την προστασία αξιόπιστων συμμάχων (Σύρων-Ρώσων).Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι αδιαπραγμάτευτη και η παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία ακόμα και σ’ αυτό το πολύ μικρότερο μέτωπο των !00χιλμ επί 30 χλμ είναι προσωρινή.Ο μέγας αντίπαλος του Ερντογάν ο Μπασάρ Άσαντ από κει που πριν την Τουρκική επίθεση ήλεγχε τα δύο τρίτα της Συρίας τώρα ελέγχει το 90% του εδάφους στην Συρία.Η επιστροφή των προσφύγων στην Συρία ναι μεν γίνεται δεκτή, αλλά χωρίς καμιά εγγύηση για το πού θα πάνε οι πρόσφυγες (όπως θα ήθελε ο Ερντογάν για ν’ αλλοιώσει την σύσταση του πληθυσμού της Β.Α.Συρίας). Όσον αφορά τις πετρελαιοπηγές της Αν.Συρίας, που είχε ως κεντρικό στόχο ν αρπάξει ο Ερντογάν, αυτές δηλώνεται από την Ρωσία,ότι ανήκουν στην Συρία και μόνον.Δεν υπάεχει επομένως θέμα νίκης του Ερντογάν


3) Ο Ερντογάν διέσωσε το πολιτικό του κύρος                 

 Ο Ερντογάν διατηρεί απλώς το πολιτικό του κύρος. Αυτό φαίνεται από τα εξής:

α) Δεν τον διώχνουν άμεσα από την Συρία, αλλά με κατοπινές Συμφωνίες κρινόμενες από την πορεία των ήδη συμφωνηθέντων.

β) Αναγνωρίζεται το δικαίωμα Ασφάλειας της Τουρκίας (αλλά του επισημαίνεταιότι αυτό το δικαίωμα θα διασφαλίζεται με συνομιλίες και όχι στρατιωτικά).

γ) Αποκλείονται οι Κούρδοι από εφόδους στην Τουρκία μέσω των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

δ) Αίρονται οι Αμερικάνικες κυρώσεις. Γιατί αίρονται οι αμερικάνικες κυρώσεις;  Γιατί ο Ντ.Τραμπθέλει να δείξει ότι οι κυρώσεις του έφεραν το θετικό αποτέλεσμα και ότιο ίδιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.Αυτή η διατήρηση του πολιτικού κύρους του Ερντογάν είναι η πηγή των πονοκεφάλων σε Κύπρο και Ελλάδα, γιατί η πολιτική προπαγάνδα του Ερντογάν μετατρέπει ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό σε περιφανή νίκη.’Αλλωστε μη μπορώντας να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια της Συρίας μπαίνει στον πειρασμό ν αρπάξει το αέριο της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου (που θεωρείται ως χώρος ελεύθερος από την προστασία της Ρωσίας).Γιατί ο Ερντογάν διέσωσε το πολιτικό του κύρος; Απλά γιατί ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία (η καθέμια για δικούς της λόγους) ήθελαν την ταπείνωση της Τουρκίας.Από δω προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

Α) Οι ΗΠΑ πάντα διατηρούν την ελπίδα να κρατήσουν την Τουρκία μετο μέρος τους και σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσίαζαν αυτή την ελπίδα για το χατήρι της Κύπρου ή της Ελλάδας

Β) Η Ρωσία μπορεί να κάνει Συμφωνίες με κάθε πλευρά. αλλά ξέρει ναυπερασπίζεται φίλους (ο μεν Ερντογάν είναι συγκυριακός εταίρος, ο δε Άσαντ είναι φίλος και σύμμαχος–η Ρωσία δεν πουλάει τους φίλους της)


4) Τι πρέπει να κάνει η Χώρα μας           

 Ο Ερντογάν πήρε το μάθημα του: Μακρυά από τις περιοχές που υπερασπίζεται η Ρωσία. Πλην όμως παραμένει επιθετικός και βουλητικός.Θα κτυπήσει στο σημείο που είναι ο αδύνατος, που κάθεται πάνω σε μεγάλο πλούτο και που δεν έχει αξιόπιστους συμμάχους.Για ποιόν κτυπάει η καμπάνα; Προφανώς για την Κύπρο και την συνδεδεμένη μ’ αυτή Ελλάδα.

Πώς τον αντιμετωπίζει η Χώρα μας; Απλά δεν έχει παρά ν’ αντιστρέψειτους υπολογισμούς του Ερντογάν:

α) Αποκτάει ισχυρό Στρατό. Ισχυρός μπορεί να είναι ο Στρατός μας  μόνον αν απαλλαγεί από την ΝΑΤΟική επιτήρηση και γίνει εθνικός-λαικός Στρατός.

β) Αποκτάει ισχυρή Οικονομία με παραγωγικές και όχι υπηρεσιακές βάσεις.Όχι βλακείες τύπου Ελληνικού με καζίνο και κρουπιέρηδες, αλλά με βιομηχανίες και σύγχρονες παραγωγικές Τεχνολογίες.Αλλά πάνω απ όλα απαιτείται μονομερής απαλλαγή από τα χρέη προς τιςΤράπεζες της Ευρώπης.

γ) Απομακρυνόμαστε από αναξιόπιστους συμμάχους, που θα μας εγκαταλείψουνστην κρίσιμη στιγμή και ανοίγουμε διάλογο με αποδεδειγμένα αξιόπιστους(=αποστασιούμαστε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και προσεγγίζουμε τη Ρωσία),χωρίς ποτέ να χάνουμε την αυτοτέλεια μας. Πολιτική Υποτέλειας ποτέ πια και με κανένα.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός