Εμ.Μακρόν: Εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την τύχη του ΝΑΤΟ -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

931

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν έδωσε Συνέντευξη στον»Economist» με βασικό θέμα την κατάσταση στο ΝΑΤΟ.

Η γνώμη του για το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά απόφαση ιστορικής καταδίκης του ΝΑΤΟ και φυσικά προκάλεσε αμηχανία στον κόσμο του ΝΑΤΟ. Εκείνη που ουσιαστικά ζαλίστηκε από τις δηλώσειςτου Εμ.Μακρόν ήταν η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγ.Μέρκελ,που τελικά κατάφερε να ψελλίσει, ότι οι δηλώσεις Εμ.Μακρόν είναι σκληρές αλλά αναγκαίες.

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι να τονίσουμε την ιδιαίτερηβαρύτητα, που αποκτούν πια οι πάγιες θέσεις μας για το ΝΑΤΟ μετά τις δηλώσεις Εμ.Μακρόν. 

1) Πώς εξηγείται η αμηχανία της Άγ.Μέρκελ;             

 Η Γαλλία είναι έτσι κι αλλιώς η δεύτερη οικονομική Δύναμη της ΕΕ. Πλην όμως είναι προ πολλού πυρηνική Δύναμη και επομένως στρατιωτικά υπολογίσιμη διεθνώς και δεν έχει άμεση ζωτική ανάγκη την προστασία των ΗΠΑ. Ο Εμ.Μακρόν ήδη πριν λίγο καιρό μπλοκάρισε την διαδικασία ένταξης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ με την θεωρία περί εμβάθυνσης και όχι διευρυνσης της ΕΕ.

 Απεναντίας η Γερμανία είναι μεν η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ,αλλά πλήρως εξαρτημένη από την στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ.Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η καταδίκη του ΝΑΤΟ και ο εξορκισμός της Αμερικάνικης προστασίας από τον Εμ.Μακρόν φέρνουν σε πρώτο πλάνο στα πλαίσια της ΕΕ την Γαλλία και  εμφανίζουν τον Εμ.Μακρόνως τον νέο ηγέτη μιας νέας και διαφορετικής ΕΕ.Οι δηλώσεις Εμ.Μακρόν έρχονται σε μια γλυκόπικρη επέτειο των 30χρόνων της επανένωσης της Γερμανίας (γλυκειά μεν η γεύση από τογεγονός της επανένωσης, πικρή δε από την αποτυχία της Γερμανίαςνα ενσωματώσει την Ανατολική Γερμανία. Οι δύο Γερμανίες από κάθε άποψη παραμένουν διαφορετικές, συγκολλημένες τεχνητά.Κάτω απ αυτές τις συνθήκες η πρωτοκαθεδρία της Γερμανικής Καγκελαρίας στην όποια ΕΕ προκύψει από τις όποιες ανακατατάξεις,δέον να θεωρείται ιστορικά συντελεσμένο γεγονός, που θ’ απασχολεί μάλλον τους ιστορικούς παρά τους πολιτικούς. 

  2) Η δήλωση-κεντρική Ιδέα της Συνέντευξης Εμ.Μακρόν                Αυτή είναι η εξής δήλωση: » Αυτό το οποίο ζούμε, είναι ο θάνατος τουτου εγκεφάλου του ΝΑΤΟ» .Eπειδή ο ρόλος του εγκεφάλου στον άνθρωπο είναι γνωστός (και γίνεται παραλληλισμός του ΝΑΤΟ με τον άθρωπο), ο θάνατος του εγκεφάλουτου ΝΑΤΟ στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά επαφή με τον έξω κόσμο, ούτε ασκεί καμιά καθοδηγητική λειτουργία. Ο φυσικός, ο ολοκληρωτικός θάνατος του ΝΑΤΟ, που δεν θα λειτουργεί πια καμιά υπηρεσία ή διοίκηση είναι θέμα χρόνου.Άρα ο Εμ.Μακρόν σήμανε την ιστορική καταδίκη του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν έχει πια κανένα ρόλο στην σημερινή παγκόσμια κοινωνία και του απομένει ηθεσμική διάλυση (καλό κατευόδιο!)


3) Τα επεξηγηματικά στοιχεία της Συνέντευξης               

 Τα επόμενα τρία στοιχεία έχουν επεξηγηματικό χαρακτήρα και είναι ταεξης:

α) «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, γιατί ο συντονισμός στις στρατηγικές αποφάσεις μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Βορειοατλαντική Συμφωνία απουσιάζει πλήρως».

β) «Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν πια να υπολογίζουν στην πολεμική υπεράσπιση των ΗΠΑ και βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου»

γ) «Πρέπει να καταλάβουμε ποιοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ»

Αναλύουμε τα στοιχεία ένα προς ένα με τη σειρά που αναφέρονται πιο πάνω:

α1) Δίνεται η εξήγηση, ότι για την κωματώδη (=πλήρη αναισθησία) του ΝΑΤΟ ευθύνονται οι ΗΠΑ, που δεν συντονίζουν τις στρατηγικές αποφάσεις τους με τα λοιπά μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει, ότι το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο, γιατίη μεγαλύτερη Δύναμη του δηλ.οι ΗΠΑ κάνει ό,τι θέλει, ενεργεί όπως θέλεικαι προφανώς θέλει την διεκπεραίωση των συμφερόντων των ΗΠΑ και τα συμφέροντα των ΗΠΑ τα θεωρεί ως καθήκοντα του ΝΑΤΟ.Πρακτικά αυτή η αντίληψη σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι μια συνέχεια τωνΗΠΑ και των σχεδίων των ΗΠΑ.Το να διατάζουν οι ΗΠΑ και να εκτελούν οι ΝΑΤΟικοί στο σύνολο τους δεν είναι το πιο φοβερό. Το πιο φοβερό είναι ότι διατάζουν στο ΝΑΤΟ πριν απόλα και πάνω απ όλα ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ.Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ΝΑΤΟικοί είναι να συντονίζονται μετις ΗΠΑ και να προσπαθούν να επωφελούνται απ’ ό,τι επικαλύπτεται μετα συμφέροντα των ΗΠΑ (ό,τι απ τα συμφέροντα των ΗΠΑ μπορεί να συνάδει με τα συμφέροντα της Ευρώπης).

β1) Αν οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υπολογίζουν στην πολεμική προστασία των ΗΠΑ, σημαίνει ότι βρίσκονται στο έλεος της Ρωσίας. Η χειρότερη εκδήλωση αυτής της περίπτωσης δεν είναι να επιτεθεί η Ρωσία στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ ν’ αδιαφορούν ή να διαμαρτύρονται διπλωματικά.Η χειρότερη περίπτωση είναι οι ΗΠΑ μετά από την έξοδο τους από τηνΣυνθήκη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς (500-1500χλμ)να εγκαταστήσουν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη, να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση στην Ευρώπη [τον λεγόμενο ελάσσονα πυρηνικό Πόλεμο]  και αφού η Ευρώπη γίνει πυρηνική σκόνη και πληγεί η ισχύς της Ρωσίας από την σύγκρουση, οι ΗΠΑ να ειδοποιήσουν τη Ρωσία: ως εδώ και μη παρέκει και συναφθεί ανακωχή Ρωσίας-ΗΠΑ.Έτσι τελικά θα έχουμε: μια κατεστραμένη Ευρώπη, μια εξασθενημένη Ρωσίακαι τις ΗΠΑ σώες και αβλαβείς!Αυτό είναι το βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ: να θυσιάσουν την Ευρώπη για χάρη της δικής νέας κυριαρχίας στο κόσμο (που θ’ απομείνει).Φυσικά μια παρόμοια εξέλιξη είναι ελάχιστα ελκυστική για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ.Μακρόν και καταδίκασε αμετάκλητα το ΝΑΤΟ ως όργανο των ΗΠΑ.

γ1) Αν ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει καταλάβει τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατηγικούς στόχους(Αλοίμονο να υποθέσουμε, ότι ο Πρόεδρος μιας μεγάλης Δύναμης του ΝΑΤΟδεν μπορεί να καταλάβει τους στόχους του ΝΑΤΟ–δεν πάει κανείς τόσο ψηλά έχοντας τόσο λίγο μυαλό!). Υπάρχουν μόνον εντολές των ΗΠΑ, που διαμορφώνονται στις ΗΠΑ και αποστέλλονται στην Ευρώπη τμηματικά,όσο χρειάζεται κάθε φορά.Αυτό δεν είναι Συμμαχία ισότιμων μελών ( ίσως με κάποια διαβάθμιση αναλόγωςτης πολεμικής ισχύος κάθε χώρας). Αυτό είναι κύκλος υποτελών δυνάμεων συμπληρωματικών των ΗΠΑ.


4) Το συμπερασματικό στοιχείο της Συνέντευξης               

 «Είναι αναγκαία η αύξηση από τις Ευρωπαικές χώρες των αμυντικών τους δυνατοτήτων»Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την Αμερικανική απαίτηση για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς των Ευρωπαικών μελών του ΝΑΤΟ.Η θέση του Εμ.Μακρόν σημαίνει:Τέρμα με το ΝΑΤΟ και την Αμερικάνικη προστασία. Εμείς οι Ευρωπαίοινα διαμορφώσουμε δικό μας Στρατό διοικούμενο από μας και καθοδηγούμενο από μας με βάση τα δικά μας συμφέροντα και επιδιώξεις.Από δω εξάγονται δύο συμπεράσματα:

α) Επειδή ήδη ο Εμ.Μακρόν έχει μιλήσει για «εμβάθυνση και όχι διεύρυνση»,με τον όρο «Ευρωστρατός» δεν νοείται κάποιος Στρατός όλων των χωρών της σημερινής ΕΕ. Θα φύγουν όσες χώρες δεν μπορούν να εκπληρώσουν κάποιες απαιτήσεις και υπόλοιπες χώρες θα δημιουργήσουν Ευρωστρατό.Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΕ ν’ απαλλαγεί όχι μόνο από τις αδύνατες χώρες της Ν.Α Ευρώπης, αλλά κυρίως από τις Ρωσοφοβικές χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία, προκαλούν την Ρωσία, γίνονται τυφλά όργανα των ΗΠΑ και αποτελούν την ζώνη του υψηλού κινδύνου που μπορεί να παρασύρει όλη την Ευρώπη σ ένα Πόλεμο των Αμερικανών.Μιλάμε για τις χώρες: Βαλτικές,Πολωνία,Ρουμανία.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν τους πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς σ’ αυτήν ακριβώς την Ρωσοφοβική Ανατολική ζώνη. Φυσικά οι Ρώσοι θα την καταστρέψουν αυτή τη ζώνηαφήνοντας άθιγκτη την κυρίως ΕΕ.

β) Επειδή ο Ευρωστρατός δεν μπορεί να τα βάλει με την Ρωσία χωρίς την Αμερικάνικη προστασία, η θέση του Εμ.Μακρόν για Ευρωστρατό σημαίνει υποχρεωτικά νέες φιλικές σχέσεις της νέας ΕΕ με τη Ρωσία.


5) Σχολιασμός της Αμερικάνικης θέσης 

 Η Αμερικάνικη αντίδραση έρχεται από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που δηλώνει τα εξής:»Το ΝΑΤΟ πραγματικά μπορεί να γεράσει και να γίνει αναποτελεσματικό,αν οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας κρίνουν, ότι μπορούν να έχουν όφελος χωρίς το ΝΑΤΟ και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους»Η Αμερικάνικη θέση περί αύξησης των ΝΑΤΟικών δαπανών κάθε χώραςγια μην γεράσει το ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια Ευρώπη, που θα πληρώνει η ίδια τα έξοδα των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, πουεννοούν την Ευρώπη ως προωθημένο προγεφύρωμα των ΗΠΑ προςτα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Μάικ Πομπέο βλέπει κίνδυνο αναποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ, αλλά από την πλευρά εκπλήρωσης των Αμερικανικών εντολών δηλ.ο κίνδυνος για τον Μάικ Πομπέο είναι μη τυχόν οι Ευρωπαίοι κατανοήσουν ότιχωρίς το ΝΑΤΟ βγαίνουν κερδισμένοι (=για τους δούλους το πρόβλημα είναι ν’ απαλλαγούν απ’ τον Αφέντη τους και για τον Αφέντη το πρόβλημα είναι να μην του φύγουν οι δούλοι!)


6) Η Ελληνική μοίρα στο ΝΑΤΟ 

 Η Ελλάδα με βάση τις θεωρίες Εμ.Μακρόν περί εμβάθυνσης και όχι διεύρυνσης είναι καταδικασμένη να μείνει εκτός της νέας ΕΕ, γιατί αποκλείεται ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας ΕΕ.Θα της μείνει μόνο η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, σ ένα ΝΑΤΟ που θα το έχουν εγκαταλείψει οι μεγάλες χώρες της ΕΕ.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στην Ανατολική Ρωσοφοβική ζώνη υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν τους πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς [και όλα αυτά γίνονται όταν η Χώρα μας αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατ.Μεσόγειο].Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση ο πατέρας Μπους είπε: Το πρόβλημαείναι να βρεθούν οι προδότες.Στην δική μας περίπτωση ο διάδοχος του Ντ.Τραμπ θ αναφωνήσει:Το πρόβλημα είναι να βρεθούν τα κορόιδα!