Η (αν)αποτελεσματική Απλή Αναλογική: Ό,τι ισχύει στην Ευρώπη, δεν ισχύει στην Ελλάδα-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1332

Σε μια βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1 (27/11/2019) ακούσαμε το εξής παράπονο των δημοσιογράφων: Πώς και γιατί στην Ευρώπη μια σειρά χώρες με Απλή Αναλογική και συνεργασίες μπορούν να κυβερνιώνται με σταθερό τρόπο (=μπορεί στη διάρκεια της τετραετίας να αλλάζουν οι Πρωθυπουργοί και οι συνεργασίες, αλλά οι Εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια) και αυτό στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει.

Είναι τόση η εχθρότητα της Δεξιάς στην Απλή Αναλογική, που σχεδιάζεται με την παρούσα Βουλή και με κάποιες συναινέσεις και ανταλλάγματα (π.χ ΝΔ+ΚΙΝΑΛ) να ψηφιστεί ένας είδος Ενισχυμένης Αναλογικής (που φυσικά δεν μπορεί να ισχύσει από τις προσεχείς Εκλογές), να προκηρυχθούν στη συνέχεια Εκλογές (προφανώς με Απλή Αναλογική), οι οποίες δεν θα μπορούν να δώσουν καμιά Κυβέρνηση Συνεργασίας και στη συνέχεια να προκηρυχθούν άλλες(που φυσικά θα διεξαχθούν με την Ενισχυμένη Αναλογική).

Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ερμηνεία,γιατί ό,τι γίνεται στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;


1) Πολτικής προπαγάνδας εισαγωγικές λεπτομέρειες    

Α) Πριν καν αρχίσουμε να επιχειρηματολογούμε για την πιο πάνω απορία των δημοσιογράφων, έχουμε σημειώσει μια πρώτη “νίκη”:Με την ίδια την απορία των δημοσιογράφων αποδεικνύεται, ότι η Ελλάδα είναι κάτι άλλο από την Ευρώπη, είναι ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός (συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ΕΕ)

Β) Λέει ο ένας δημοσιογράφος (της συγκεκριμένης εκπομπής που αναφέραμε πιο πάνω): Θα έχει ο Αλ.Τσίπρας την πολιτική φρόνηση να δεχτεί ένα είδος Ενισχυμένης Αναλογικής για ν’ αποφύγουμε τις διπλές Εκλογές;Δική μας παρατήρηση: Στην αντίληψη του αστού δημοσιογράφου πολιτική φρόνηση είναι μόνο η πολιτική προσφορά στην σταθερότητα του Συστήματος.Το ότι ο Αλ.Τσίπρας αποδεχόμενος την Ενισχυμένη Αναλογική χάνει και το τελευταίο στοιχείο του Αριστερού πολιτικού και επομένως “καίγεται”πολιτικά, δεν το μετράει.

Γ) Απαντάει ο άλλος δημοσιογράφος: Εγώ σε δύο θέματα ξέρω τον Αλ.Τσίπρα να μένει σταθερός: Στην Απλή Αναλογική και την γραβάτα!Δική μας παρατήρηση: Η μεν περιφρόνηση είναι φανερή (με την αναφορά της γραβάτας ως ιδεολογικού στοιχείου του Αλ.Τσίπρα),το δε πολτικό συμπέρασμα είναι το εξής: Ο Αλ.Τσίπρας επιμένει στην Απλή Αναλογική και σε κάποια στιγμή πάμε για διπλές Εκλογές.

Δ) Ο πιο πάνω δημοσιογράφος αδίκησε τον Αλ.Τσίπρα, γιατί εκτός από την Απλή Αναλογική και την γραβάτα, ο Αλ.Τσίπρας έμεινε σταθερός και στο θέμα του πολιτικού όρκου (το οποίο μπορεί να μην είναι πολύ σοβαρό, αλλά οπωσδήποτε πιο σοβαρό από την γραβάτα, για να αναφερθεί).

Γιατί τώρα ο Αλ.Τσίπρας έμεινε σταθερός στον πολιτικό όρκο; Η ερμηνεία είναι απλή: Θέλει να μείνει στα μάτια του κόσμου ως Αριστερός.Μη μπορώντας να υπερασπιστεί την ιδιότητα του Αριστερού στα μεγάλα οικονομικά-κοινωνικά θέματα, την υποστηρίζει στα μικρά και ασήμαντα:(=Μας χώνει στα Μνημόνια,  αλλά δεν σταυροκοπιέται μπροστά στους Δεσποτάδες!)


2) Γιατί η πραγματική Αριστερά είναι υπέρ της Απλής Αναλογικής ‘

Η πραγματική Αριστερά θέλει την Απλή Αναλογική για τρεις λόγους:

α) Για να μην της κλέβουν τις ψήφους που ήδη πήρε με την μη αντιστοίχηση ψήφων και εδρών της Ενισχυμένης Αναλογικής

β) Για να μην της κλέβουν τις ψήφους προκαταβολικά με την θεωρία της “χαμένης ψήφου”,που η Ενισχυμένη Αναλογική την υποθάλπει.

 γ) Όσον αφορά το δήθεν φοβερό επιχείρημα, ότι η Απλή Αναλογική δεν δίνει σταθερές Κυβερνήσεις, η πραγματική Αριστερά απαντάει:Τόσο το καλύτερο: Στην διαδικασία σχηματισμού και ανασχηματισμού των Κυβερνήσεων Συνεργασίας αναδεικνύονται οι συστημικές δεσμεύσεις του κάθε Αστικού Κόμματος και ο ρόλος του ξένου Παράγοντα στα Ελληνικά πράγματα.Ακριβώς γι αυτό η Απλή Αναλογική βοηθάει στην πολιτικοποίηση του λαού και αποσταθεροποιεί το Σύστημα (γιαυτό άλλωστε η Απλή Αναλογική είναι αντιπαθής στην Δεξιά και όχι απλά γιατί θα της αποφέρει περισσότερες έδρες)


3) Γιατί η Απλή Αναλογική δεν δίνει σταθερές Κυβερνήσεις;          A) Tα διάφορα Αστικά και ψευτοΑριστερά Κόμματα έχουν ασήμαντες ιδεολογικο-πολιτικές διαφορές, ενώ για λόγους πολιτικής επιβίωσης πρέπει να εμφανίζονται, ότι τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο έχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Ακόμα και το ΚΙΝΑΛ που στην πρακτική δεν διαφέρει σε τίποτε από την ΝΔ, μπορεί να το  ακούσουμε να λέει, ότι με την Δεξιά μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος !

Σιγά τ’ αβγά! Στην Οικονομία είναι υπέρ της Ελεύθερης Αγοράς,στην κοινωνία είναι υπέρ του καπιταλιστικού Συστήματος, στην εξωτερική Πολιτική υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πού μπορεί να διαφέρουν; Σε τεχνικά θέματα καλύτερων διαπραγματεύσεων με τα ίδια Αφεντικά και για τον ίδιο στόχο.Δηλ.διαφέρουν στην ποιότητα της διαχείρισης του Συστήματος.Αλλά και αυτό το στοιχείο είναι υπό συζήτηση, γιατί αν δεχτούμε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε καλύτερη διαχείριση του Συστήματος, οφειλόταν στο ότι φόρτωσε χρέη για να τα διαχειριστούν τα διάδοχα σχήματα και να εμφανιστούν αυτά ότι κάνουν  χειρότερη διαχείριση. Αυτές οι μικρές τυπικές διαφορές των κεντρώων αστικών κομμάτων φουσκώνονται από την πολιτική προπαγάνδα, για να έχουν λόγο πολιτικής ύπαρξης.Ακριβώς γι αυτό τους είναι δύσκολο να συνεργαστούν με την Δεξιά,γιατί εξατμίζονται κι αυτές οι μικρές διαφορές.

Β) Όσον αφορά την συνεργασία των κεντρώων Κομμάτων (ΚΙΝΑΛ) με τον ΣΥΡΙΖΑ: Το Σύστημα φόρτωσε στον Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει μια βρώμικη δουλειά με μεγάλο πολιτικό κόστος.Προς τι να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ πχ.με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για να μοιραστούντο πολιτικό κόστος και να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, όπως την έπαθε ο Καμένος; Αφήνουν λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογήςτων εντολών των ξένων και να εμφανιστούν πια όταν θα αναδύεται από τον βυθό η Οικονομία, ως σωτήρες, που εάν είχαν αυτοί τα ηνία της Εξουσίας,ο λαός θα υπέφερε λιγώτερο! Αφού λοιπόν τα κεντρώα κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε με την Δεξιά,ούτε με την ψευτοΑριστερά, σημαίνει πώς όταν εξαναγκάζονται κατ’ εντολή των ξένων σε συνεργασίες αυτές οι συνεργασίες έχουν συγκυριακό χαρακτήρα και διαλύονται με την πρώτη ευκαιρία για ν’ αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.Διά ταύτα οι Κυβερνήσεις συνεργασίας Κέντρου με Δεξιά ή ΨευτοΑριστερά είναι ασταθείς.


4) Γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; 

 Περίπτωση Α: Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ζήτημα αυτοσυντήρησης της Δεξιάς. Η ΝΔ θέλει να δείξει, ότι πολιτεύευται για την πραγμάτωση ενός ιδεολογικο-πολιτικού προτύπου και όχι για να ξεπλύνει αμαρτίες δικτατοριών, Εμφυλίου Πολέμου και παλιών σκληρών υποτελών Κυβερνήσεων.Μια Κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διακήρυξη πολιτικής χρεοκοπίαςτης ΝΔ και προσπάθεια άφεσης αμαρτιών στην κολυμβήθρα της Αριστεράς.Φυσικά την ΝΔ δεν την συμφέρει μια παρόμοια εξέλιξη.

Περίπτωση Β: Πλειοψηφία ΝΔ:Η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται, γιατί ένας ΣΥΡΙΖΑ με τόσες υποχωρήσεις στους Ευρωπαίους εταίρους καίγεται οριστικά πιαως Αριστερά με μια συνεργασία με την ΝΔ.Το Σύστημα έχει ανάγκη την διαφοροποίηση των Κομμάτων για να παγιδεύονται οι λαικές μάζες μέσα στα πλαίσια του Συστήματος.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλείψει ως Αριστερό Κόμμα, οι όποιες λαικές μάζες θέλουν Αριστερά ,θα τραβήξουν προς την πραγματική Αριστερά,το οποίο δρα αποσταθεροποιητικά προς το Σύστημα. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την συνεργασία με την ΝΔ για λόγους δικής του επιβίωσης και γιατί αυτή είναι η θέληση του Συστήματος.Το Σύστημα θέλει την πραγματική Αριστερά στο πολιτικό περιθώριοκαι την ψευτοΑριστερά στο προσκήνιο.

5) Γιατί στην Ευρώπη είναι δυνατές οι συνεργασίες;   

Μπορούμε να πούμε, ότι την διαφορά στην Ελλάδα την κάνει το ΚΚΕ.Στην Ελλάδα η πραγματική Αριστερά ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια του Αστικού κοινοβουλευτισμού και των συνδικαλιστικών Αγώνων και προχώρησε σε ένοπλη σύγκρουση με το Σύστημα.Η ένοπλη εξέγερση συντρίφτηκε με την βοήθεια των ξένων, αλλά η Αστική Τάξη “είδε το Χάρο με τα μάτια της”, έπαθε νευρικό κλονισμό και όλες της οι κινήσεις έχουν το στοιχείο της πολιτικής δειλίας: Μπορεί το ΚΚΕ να έχει 5-6% (και λογικά δεν μπορεί ν’ απειλήσει το Σύστημα.Μπορεί να διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και το ΚΚΕ να στερήθηκε την διεθνή στήριξη. Πλην όμως η Αστική Τάξη δεν μπόρεσε να καθυποτάξει ιδεολογικά το ΚΚΕ και να το εντάξει στην Περιφέρεια του Συστήματος. Το ΚΚΕ είναι το μόνο Αριστερό Κόμμα στο κόσμο (εκτός φυσικά του αντίστοιχου Ρωσικού), που είναι υπέρ του Σταλινικού μοντέλου Σοσιαλισμού (=Γενική εθνικοποίηση των μέσων Παραγωγής, κρατικό πλάνο με ισχύ Νόμου, λαική Εξουσία).

Από την άλλη πλευρά ζούμε μόνιμα σε καθεστώς πολιτικής Υποτέλειας,που σαν απλήρωτος κράχτης διαλαλεί  την Πολιτική του ΚΚΕ (=την κρατάει μονίμως επίκαιρη). Οι όποιες προσπάθειες του εγχώριου κεφαλαίου να παίξει ρόλο αυτόνομου μικρού ιμπεριαλισμού στην Περιοχή είναι για γέλια, γιατί είναι φανερό ότι αυτές οι κινήσεις είναι μιλημένες με τις ΗΠΑ και ενταγμένες στα σχέδια των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν παρόμοια αδιέξοδα και εκεί το Σύστημα είναι σταθερό και μπορεί να κινηθεί άνετα (επί του παρόντος τουλάχιστον).Διά ταύτα μπορούν να γίνονται οι όποιες συνεργασίες, γιατί το εκλογικό κοινό βλέπει μόνο τεχνικές διαφορές και διαφορετικές προσωπικότητες.Τώρα δύο μόνο θέματα έχουν την δυναμική σε κάποια στιγμή ν’ αποσταθεροποιήσουν το Σύστημα στην Ευρώπη: Η οικονομική ανομοιογένεια της ΕΕ προς όφελος της Γερμανίας και το μεταναστευτικό.Σ’ αυτά τελευταία προστίθεται ένα τρίτο: Η βαθμιαία απόσυρση της Αμερικάνικης προστασίας. Μόλις χθές οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μειώσουν την οικονομική τους συμμετοχή στο ΝΑΤΟ από το 22% στο 16%. Σε κάποια στιγμή η Ευρώπη θ’ αντιμετωπίσει αδιέξοδα Ελληνικού τύπου.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός