Η ΠΟΕΔΗΝ για Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου: Υγειονομικό ναρκοπέδιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του χώρου του νοσοκομείου

845

Τις δύσκολες συνθήκες παροχής φροντίδας και νοσηλείας των 154 ψυχικά ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε hotspot προσφύγων και μεταναστών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου ένα υγειονομικό ναρκοπέδιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του χώρου του νοσοκομείου, ενώ τονίζει ότι οι συνθήκες για τους εργαζομένους, τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι απάνθρωπες. «Κάθε ημέρα μεγαλώνει ο αριθμός των φιλοξενούμενων, μετατρέποντας τους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου σε υγειονομικό ναρκοπέδιο» τονίζει και προσθέτει: «Πριν από έναν χρόνο στον χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Πριν από ένα μήνα ήταν 2.500 και τώρα αυξήθηκαν σε 3.200».

«Στο hotspot της Λέρου καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και από τα γύρω νησιά Καστελλόριζο και Σύμη. Δίπλα ακριβώς είναι η Ναυτική Βάση των Ενόπλων Δυνάμεων, της οποίας έχουν αποκλείσει την είσοδο με σκηνές και σκουπίδια. Εχουν καταλάβει παλιά κτίρια που είναι έτοιμα να πέσουν», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει «ο αύλειος χώρος του νοσοκομείου έχει γεμίσει σκουπίδια, περιττώματα, μολυσματικά αντικείμενα. Εχουν στήσει σκηνές παντού. Επιτίθενται σε ψυχικά ασθενείς, κλέβουν, προπηλακίζουν, διαταράσσουν την ηρεμία του νοσοκομείου.

Υπάρχει έντονη δυσοσμία παντού και κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Τώρα κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από τις αποθήκες του νοσοκομείου που φυλάσσονται υλικά της τεχνικής υπηρεσίας και είδη καθαριότητας. Οι συνάδελφοι φοβούνται να μπουν στις αποθήκες να πάρουν υλικά γιατί θα πρέπει να περάσουν πάνω από ακαθαρσίες, κόπρανα και σκουπίδια».

Την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επισημαίνει και η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της προς την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, τονίζοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη «για οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν τυχόν επισυμβεί». Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των αποθηκών μεθαύριο Δευτέρα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, με βασικό αίτημα τη δρομολόγηση δράσεων αποσυμφόρησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός