ΝΑΤΟική σύγχυση: Ποιοί διαφωνούν στα επίγεια και ποιοί συμφωνούν στα διαστημικά- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1099

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν ουσιαστικά εκφώνησε τον επικήδειο του ΝΑΤΟ διακηρύσσοντας,ότι ο εγκεφαλος του ΝΑΤΟ είναι νεκρός.

Πρόσφατα ο Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντ.Τραμπ Ρόμπερτ Ο Μπράιαν μιλώντας στο Χάλιφαξ του Καναδά, είπε, ότι δεν μπαίνει θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να μην επιτρέψει σύγκρουση με τη Ρωσία!

Ο δε Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ίενς Στόλντεμπεργκ δήλωσε ότι θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά σε προοπτική αορίστου χρόνου. Διαμορφώνεται η εντύπωση ότι το Ευρωπαικό ΝΑΤΟ κάνει πίσω στο ζήτημα της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Άρα το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πλην όμως αυτό το συμπέρασμα έρχεται σ’ αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ντ.Τραμπ, όσο και του Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ίενς Στόλντενμπεργκ για στρατιωτικοποίηση του διαστήματος  (προφανώς εναντίον της Ρωσίας).

Σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να βρει μια λογική τάξη στην ΝΑΤΟική σύγχυση.


1) Το κίνητρο των δηλώσεων Εμ.Μακρόν               

 Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε από πού ορμώμενος ο Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε αυτή τη θλιβερή (για τους ΝΑΤΟικούς προφανώς) διάγνωση.

Συμπεράναμε ότι για τον Εμ.Μακρόν για την καταδίκη του ΝΑΤΟ φταίει η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων εταίρων για τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ (=οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να λογαριάζουν τους Ευρωπαίους εταίρους).Εμείς έχουμε άλλη γνώμη, γιατί η πιο πάνω ερμηνεία δεν εξηγεί γιατί τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι εταίροι ήσαν πιστά “σκυλάκια”,που ακολουθούσαν τις ΗΠΑ χωρίς αντιρρήσεις  και τώρα ξαφνικά  το Ευρωπαικό ΝΑΤΟ σηκώνει κεφάλι απέναντι στις ΗΠΑ και κάνει πίσω στην σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η δική μας ερμηνεία είναι: α) Άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων σεβάρος των Δυτικών με τα υπερόπλα της Ρωσίας και β) οι ΗΠΑ προσπαθούν ν’ αποφύγουν μια γενική σύγκρουση με τη Ρωσία και προτιμούν ένα μικρό πυρηνικό Πόλεμο στην Ευρώπη καιμετά να γίνει ανακωχή ΗΠΑ-Ρωσίας.Ο Εμ.Μακρόν κατάλαβε το βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ και αποφάσισε να εκφωνήσει τον επικήδειο του ΝΑΤΟ και ν’ αναγγείλει την γένεση του Ευρωστρατού (χωρίς την διάσταση της σύγκρουσης με την Ρωσία, που είναι η πεπτουσία του ΝΑΤΟ)


2) Οι δηλώσεις Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και Ίενς Στόλντενμπεργκ.

Α) Οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τον Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Ρόμπερτ Ο Μπράιαν:”Είναι αναγκαίο μήπως το ΝΑΤΟ να δραστηριοποιηθεί, ώστε να υπερασπιστεί την Ουκρανία από την ρωσική επιθετικότητα;

Ο Σύμβουλος του Προέδρου Ντ.Τραμπ απαντάει:”Κατά την γνώμη μου αυτό το θέμα δεν τίθεται σε ημερήσια διάταξη.Δεν νομίζω για το ΝΑΤΟ συνολικά θα ήταν ελκυστικό να δεχτούν την Ουκρανία και να έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να μην επιτρέψει σύγκρουση με τη Ρωσία”

Μέχρις εδώ έχουμε δύο παρατηρήσεις:α) Η λέξη “κλειδί” σ’ αυτές τις δηλώσεις είναι η λέξη “συνολικά”.Αυτή η λέξη σημαίνει ότι εμείς στις ΗΠΑ θέλουμε την σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν άλλη γνώμη. β) Η άποψη ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για μην επιτρέψει σύγκρουσημε τη Ρωσία, είναι τόσο προκλητικά ψευδής, ώστε μόνον ως ειρωνεία πρέπει να έχει λεχθεί.

Ουσιαστικά μ’ αυτήν την ειρωνεία ο Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου είπε: Μα αν θέλετε ν’ αποφύγετε σύγκρουση με τη Ρωσία, τι το θέλετε το ΝΑΤΟ;

 Β) Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ίενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε πριν λίγες μέρες ,ότι θέλει να δει το Κίεβο στη σύσταση του ΝΑΤΟ, μα αρνήθηκε να αναφέρει ημερομηνίες. Αντίθετα  κάλεσε την Ουκρανία να συγκεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις.

Γ) Φυσικά η ίδια η Ουκρανία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και η πορεία της Ουκρανίας προς ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι καταγραμμένη στο νέο Σύνταγμα της χώρας αυτής από την Εποχή του Προέδρου Πιοτρ Ποροσένκο. Επίσης και ο σημερινός Πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒλ.Ζελένσκι είναι υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.


3) Γιατί το ΝΑΤΟ δεν παίρνει την Ουκρανία;                  

Α) Το Αμερικάνικο ΝΑΤΟ θέλει μια σύγκρουση Ευρώπης-Ρωσίας,που όμως να μην εξελιχθεί σε γενικό Πόλεμο, όπου τώρα πια μετα υπερόπλα της Ρωσίας οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να τον κερδίσουν.Το Ευρωπαικό ΝΑΤΟ δεν θέλει καθόλου την σύγκρουση με την Ρωσία, γιατί η Ευρώπη θα είναι το πρώτο θύμα αυτής της σύγκρουσης.Προσπαθούν λοιπόν τα δύο μέρη του ΝΑΤΟ να βρουν τον κοινό τόπο σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία.Ο κοινός τόπος είναι ο εξής:Κρατάμε την Ουκρανία ως μια αντιρωσική πλατφόρμα, που μέσω αυτής θ’ αντιπαλεύουμε την Ρωσία, για να την απαχολούμε με την γειτονιά της και συγχρόνως να την αδυνατίζουμε (την Ρωσία) με διάφορες μορφές υβριδικού Πολέμου μέσω Ουκρανίας.

Β) Η Ουκρανία προσφέρεται να παίξει τέτοιο ρόλο, παρ’ όλο που επιθυμία της είναι να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, για να μετατρέψει το δικό της πρόβλημα σε πρόβλημα ΕΕ και ΝΑΤΟ (και οι Δυτικοί δεν την παίρνουν ακριβώς γι αυτόν τον λόγο).Η Ουκρανία είναι αντιρωσική, γιατί μια Ολιγαρχία σφετερίστηκε τον Σοβιετικό Πλούτο αυτής της Περιοχής και θέλει να τον διατηρήσει μέσω της στήριξης της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Άρχουσα Τάξη της Ουκρανίας (δηλ.μια ομάδα Ολιγαρχών) βλέπει την Ρωσία όπως την βλέπουν οι Δυτικοί: ως μια εν δυνάμει νέα Σοβιετική Ένωση, που θα στηρίξει τους Ουκρανούς Εργαζόμενους να πάρουν πίσω τον κλεμένο Πλούτο τους.Προφανώς η Άρχουσα Τάξη της Ουκρανίας δεν μπορεί να ομολογήσει,ότι πηγαίνει ενάντια στη Ρωσία για λόγους ταξικής επιβίωσης και προσπαθεί να μετατρέψει τα ταξικά της συμφέροντα σε πατριωτική Πολιτική για την οποία πρέπει να παλαίψει όλος ο λαός της Ουκρανίας.Δια ταύτα εξαπολύει μια αντιρωσική εκστρατεία σ όλους τους τομείς:από το φυσικό αέριο μέχρι την ρωσική γλώσσα και τα Σοβιετικά μνημεία.  
Η δυναμική της αντιρωσικής προπαγάνδας που γίνεται αντισοβιετική, που γίνεται αντικομμουνιστική οδηγεί στην επικράτηση των πιο ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών στοιχείων.

Γ) Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία μέρος του Ρωσικού κόσμου και σε καμιά περίπτωση μια Περιοχή που αιώνες ήταν στον χάρτη τηςΡωσικής Αυτοκρατορίας και μετά της Σοβιετικής Ένωσης, θα την άφηνε δώρο στην Δύση.Πρωτεύει όμως το στοιχείο της Γεωπολιτικής. Κατέχοντας την Ουκρανία οι Δυτικοί από τη μια εγκαθιστούν πυραύλους που σκοπεύουν την Ρωσία από το Νότο και από την άλλη δυσκολεύουν τις Ρωσικές κινήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό το τελευταίο στοιχείο η Ρωσία το απέφυγε κατά το ήμισυ με την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Παρά το ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας έγινε με αναίμακτο τρόπο και ύστερα από Δημοψήφισμα, δεν σκοτίζει τους Δυτικούς.Τους Δυτικούς τους νοιάζει το ότι η Κριμαία γίνεται Ρωσικό φρούριο, που ελέγχει όλη την Μαύρη θάλασσα και ξέσπασαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας(οι οποίες τελικά έκαναν καλό στη Ρωσία, γιατί έδωσαν στροφή της χώρας αυτής στην εσωτερική Παραγωγή για αντικατάσταση των εισαγομένων).Προφανώς η όποια απόπειρα των Δυτικών να κάνουν το μέγιστο κακό στη Ρωσία προσαρτώντας την Ουκρανία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα στραφεί εναντίον της Δύσης, γιατί ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη δεν επιτρέπει στο Ευρωπαικό ΝΑΤΟ να πλήττει ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας (ενώ το Αμερικανικό ΝΑΤΟ θα κάνει τον ανήξερο –γεγονός που ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν το εξήγγειλε:Μην υπολογίζετε πλέον στην Αμερικανική προστασία)

4) Ο Πόλεμος στο Διάστημα

  Το ότι ο Πρόεδρος Ντ.Τραμπ είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, δείχνει πριν απ όλα την προσωπική του αγωνία ναφανεί ισχυρός Πρόεδρος, που κάνει την “Αμερική ξανά μεγάλη”.Επί της γης αυτό δεν το είδαμε.Τώρα που με υποχώρηση στην υποχώρηση μας θυμίζει Γκορμπατσώφ των ΗΠΑ, βάζει μπροστά την στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος,που θα δώσει πολλά λεφτά στο Στρατιωτικο-βιομηχανικό Σύμπλεγμα αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος των ΗΠΑ που τώρα είναι στα 22τρις δολ.Θέμα οι ΗΠΑ να υπερκεράσουν την Ρωσία στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος δεν υφίσταται. Η Ρωσία ήδη έχει μεγάλες προόδους σ’ αυτόν τον τομέα με το πιο σοβαρό επίτευγμα την κατασκευή του αεροπλάνου-δορυφόρου απεριορίστων διαδρομών, που μπορεί να κτυπήσει τιςΗΠΑ από κάθε πλευρά και όχι αποκλειστικά μέσω Βορείου Πόλου,που έδινε την άνεση στις ΗΠΑ ν’ αναπτύσσουν αντιπυραυλικά συστήματαμόνο προς τα βόρεια σύνορα της.Απλά θ’ αρχίσει ένα νέο κυνηγητό εξοπλισμών.Πρόβλημα είναι ότι και ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, Δίνεται η ψεύτικη εντύπωση,ότι το Ευρωπαικό ΝΑΤΟ είναι σε ομόνοια με το Αμερικανικό ΝΑΤΟ.Ο Ίενς Στόλντενμπεργκ είναι Ευρωπαίος μόνον στην καταγωγή.Στις αντιλήψεις είναι Αμερικανός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν παρόμοια εξέλιξη.Προφανώς ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι με το μέρος του Γάλλου Προέδρου που θεωρεί το ΝΑΤΟ νεκρό, γιατί χάνει τονμισθό του. Ένας Γραμματέας του ΝΑΤΟ για να κρατάει την θέση του,πρέπει να εντείνεται το κυνηγητό των εξοπλισμών και να δαιμονοποιείται η Ρωσία (εις υγεία των κορόιδων φορολογουμένων εκείθεν και εντεύθεν του Ατλαντικού Ωκεανού).