Συζητώντας με σπουδαστές της ΑΕΝ – Ένα “δώρο” Θεού που κρύβει θησαυρό!!-Γράφει ο Παναγιώτης Βούρος*

2061

Είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνομιλήσω με πρωτοετείς φοιτητές της σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα από Κω- Βόλο- Ηράκλειο και Πειραιά. Και τολμώ να πω βγήκαν συμπεράσματα άκρως ενθαρρυντικά κι ενδεχομένως- αντιπροσωπευτικά, καθώς πέρσι ακόμη κόβαμε κορδέλες κι επικρατούσε ασυγκράτητος ενθουσιασμός με τις πρώτες <επισκευές> της νεοσύστατης ακαδημίας. 


✓Η φιλόξενη Κάλυμνος και η ΑΕΝ <στολίδι>


Τα παιδιά έχουν κυρίως όμορφες εντυπώσεις και στέκομαι σε αυτό. <Η Κάλυμνος είναι φιλόξενη, μου είπαν, δεν είναι μικρή όπως πολλοί τη θεωρούν, ναι με λιγοστό πράσινο κι εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές που είναι μείζον πρόβλημα κοινωνικό μα, έχει “ζωή”. Καλό φαγητό, θάλασσα και βουνό, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Ναι, με αυτά που διαθέτουμε, η πρόθεση μετράει.

Μα κάποιος θα πει, τι πιο φυσιολογικό! Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν που <πέφτει> η Κάλυμνος γεωγραφικά. Οπότε, απ’το να διαδίδεται ότι θα σπουδάσουν στο <κολωκοτρονίτσι> είναι σίγουρα πιο ευχάριστο να βλέπουν μια σύγχρονη κοινωνία όπου με τη σειρά τους θα παροτρύνουν νέους σπουδαστές να επιλέξουν την Κάλυμνο (και οχι…καί την Κάλυμνο) στο μηχανογραφικό τους.


Ναι, μου είπαν για την μετ’ εμποδίων ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τους μίλησα για τον Αη Σάββα! Ναι, μου είπαν για το μέτριο οδικό μας δίκτυο (με τα συχνά τροχαία) και τους μίλησα για τον Εμπορειό και το Βαθύ. Ναι, μου είπαν για τα σκουπίδια και τον <Βεζούβιο> των ευρωπαϊκών προστίμων και τους μίλησα για αναρρίχηση και μουσεία, για κατάδυση και ιστορία. Έτσι πάνε αυτά, χάνουμε κάπου, κερδίζουμε αλλού.

Τα <της Καλύμνου> όμως που δεν αφορούν άμεσα την σχολή μας ανήκουν σε μια άλλη κουβέντα και το αφήνω εδώ…ο λόγος στα παιδιά!!

<Η σχολή είναι σε άριστη κατάσταση, μου είπαν, ενδεχομένως από τις καλύτερες στην Ελλάδα, είτε σαν χώρος διδασκαλίας είτε σαν επιστημονική δομή. Ένα κτίριο στολίδι, κομψό και καθαρό, αίθουσες με κλιματισμό και διαρίθμηση εντυπωσιακή- γεμάτη αναμνήσεις ναυτικές!

Η διδακτέα ύλη (θεωρητική και εργαστηριακή) βρίσκεται αρκετά κοντά στις αυξημένες γνωστικές απαιτήσεις του επαγγέλματος ενώ οι καθηγητές από την Κάλυμνο (!) είναι φιλικοί και μεταδοτικοί, ξέρουν την δουλειά τους, το αντικείμενό τους, και παράγουν έργο σημαντικό. Το δε μάθημα γίνεται ενδιαφέρον και ξεχωριστό με την άμεση επαφή καθηγητού και σπουδαστή, κάτι που βοηθά την ευκολότερη κατανόηση και αποδοτικότητα. Μια ακαδημία στο κέντρο του νησιού μας, την Πόθια, που δεν γίνεται τόσο απλά να μην σε προκαλεί…

✓Το ζήτημα με τις εστίες και τα <ενοίκια>

Μια λογική τους ανησυχία είναι το ζήτημα της στέγασης. Οι εστίες της μητρόπολης είναι σαφώς, αμελητέα ποσότητα και το μικρό αυτό <μπάλωμα> δεν ικανοποιεί ούτε το 5-10% των απαραίτητων κλινών (λογικά πάντα, δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας) για τους οικονομικά ασθενέστερους. Διότι μεν- το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών είτε πληρούν είτε όχι τα κριτήρια της δωρεάν στέγασης, προτιμούν να νοικιάσουν, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπορούν πρακτικά ή αν θέλετε, που θα επιθυμούσαν να μειώσουν με κάποιο τρόπο τα έξοδά τους…Οπότε αφού <τα της σίτισης> δεν δύναται θα ήταν καλό να γλυτώσουν <τα της στέγασης>. Και δεν μιλάμε για κάνα πεντάστερο ξενοδοχείο…προς Θεού, μα ένα κτήριο 20-30 δωματίων και για όσους φυσικά το δικαιούνται.

Μια κοινωνική πρωτοβουλία που συνδυάζεται και ως κίνητρο να επιλέξει κάποιος την ακριτική Κάλυμνο δίχως να κολλήσει στα <αναπόφευκτα> έξοδα της απόστασης! Άλλο να είσαι σπίτι λίγες ώρες με αυτοκίνητο κι άλλο δυο μέρες με καράβια- τρένα και λεωφορεία!
Γνωρίζοντας δε πως ούτε σίτιση ούτε στέγαση παρέχονται (πλην εξαιρέσεων) στις αντίστοιχες σχολές ανά την Ελλάδα, εξήγησα (και το κατανοούν) πως μια τέτοια κίνηση αν δεν γίνει με μέτρο και διακριτικότητα- θα πήγαινε κόντρα στα <συμφέροντα> των συμπατριωτών μου εφόσον για πολλές οικογένειες πια, το <ενοίκιο> αποτελεί μία σωτήρια πηγή εσόδων και καλώς, ειδικά τις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε. Και για αυτό είμαι υπέρ της μέσης λύσης που ευνοούνται όλοι και επωφελείται συνολικά η κοινωνία της Καλύμνου.


Προς τιμήν δε των σπουδαστών μας, αλλά και δικής μας πλευράς, παραδέχτηκαν πως τα ενοίκια κυμαίνονται σε χαμηλά και ανθρώπινα επίπεδα και με αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Πλην φυσικά, εξαιρέσεων. Κάτι που δείχνει ορθολογική συμπεριφορά από μεριάς ενοικιαστών η οποία δεν εκμεταλλεύεται αλλά αντιθέτως προστατεύει το όνομα της σχολής και του νησιού μας απέναντι στα νέα δεδομένα.


✓Οι επιχειρηματίες εστίασης στηρίζουν και αγκαλιάζουν έμπρακτα τον σπουδαστή


Ένα ακόμη γεγονός που τους άφησε καλές εντυπώσεις είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών κι επιχειρηματιών εστίασης να παρέχουν πακέτα προσφοράς για τους φοιτητές μας ώστε να μπορούν να μειώνουν τα έξοδα για το φαγητό τους. Μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία η οποία είναι στήριγμά τους στο νέο τους βήμα μακριά από το σπιτικό τους. Εξάλλου, MasterChef και φοιτητής δεν πάνε μαζί, ούτε και το <ασύμφορο> καθημερινό fast food..


✓Οι αριθμοί της ΑΕΝ και η εξέλιξη της


Μια παρατήρηση – ανησυχία τους, αλλά αν θέλετε, όμορφη κι αισιόδοξη ανησυχία είναι η άνοδος των σπουδαστών κάθε χρόνο. Σε σχέση με πέρσι, αυξήθηκαν κατά 20, 61-81, κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο υπάρχει τάση προσέλκυσης μελλοντικών πλοιάρχων αλλά και πως θα υπάρξει χρονιά που θα είναι όλες οι τάξεις (1η-2η-3η-4η) μαζί..! Δηλαδή, 200-250 φοιτητές μέσα στη σχολή! Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, οι συγκεκριμένες αίθουσες είναι σχετικά μικρές και δεν τους χωράει όλους, και αυτό είναι πρόβλημα, που μεν <χαιρόμαστε> να το έχουμε (μεταφορικά) αλλά θεωρώ συνάμα και πρέπον (για να κυριολεκτώ) να εξετάζεται σιγά – σιγά η ανάπλαση της ακαδημίας ώστε να υποδέχεται άνετα και με τις άριστες πάντα συνθήκες- όλους όσους μας εναποθέσουν το επαγγελματικό τους μέλλον στα δικά μας και περήφανα θρανία!


✓ <Βάλε πλώρη> για νέα εποχή


Κούρασα και κλείνω, με την συνολική εικόνα που αποτύπωσα από τη συζήτηση που είχα ως..ξεχωριστή. Αρχικά γιατί το δώρο της νεοσύστατης ΑΕΝ αρχίζει να ξετυλίγεται με τις καλύτερες προβλέψεις. Σε ότι αφορά την κοινωνικο- οικονομική μας ανάταση, την αναζωπύρωση της αγοράς συνολικά, αλλά και την πνευματική μας αναβάθμιση.

Γιατί νέοι άνθρωποι, νέα κουλτούρα και νέα μυαλά, είναι πάντα ευπρόσδεκτα για να συμβαδίζουν με την καλύμνικη παράδοση και την ιδιοσυγκρασία μας. Και αν με το καλό έρθει και η σχολή μηχανικών, τότε θα μιλάμε διαφορετικά, για νέα εποχή, όπως μας αξίζει, όπως αξίζει στην ιστορία των προγόνων μας και του λεβέντη ακρίτα μεροκαματιάρη