Συνελήφθησαν 73χρονος δύτης και ο 42χρονος γιος του για κατοχή 8 αμφορέων και αγγείων. Πρόκειται για δύτη που έχει υποδείξει κατά το παρελθόν στην Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων περισσότερα από 25 ναυάγια

2582

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου  συνελήφθησαν χθες (12 Νοεμβρίου 2019) το πρωί στην Κάλυμνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, δυο άτομα  ηλικίας 42 και 73 ετών κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, χθες το πρωί στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία των κατηγορούμενων όπου,παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Δυο πήλινοι αρχαίοι αμφορείς, σχεδόν ακέραιοι

· Πήλινο κλειστό αγγείο (πρόχους) με δύο λαβές προϊστορικών χρόνων

· Πήλινο αγγείο αρχαίο πόσης κρασιού με δύο λαβές (κάνθαρος)

· Μονωτό κλειστό αρχαίο αγγείο,

· Βυζαντινός αμφορέας, ακέραιος

· Βυζαντινός αμφορέας, σχεδόν ακέραιος

· Πήλινο κανάτι, σχεδόν ακέραιο

Τα κατασχεθέντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και φυλάσσονται προκειμένου να παραδοθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σχηματίστηκε δικογραφία που θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, ενώ οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr ο 73χρονος είναι παλιός δύτης και από το 2002 μέχρι σήμερα έχει υποδείξει στην Εφορεία  Εναλίων αρχαιοτήτων περισσότερα από 25 ναυάγια που έχει εντοπίσει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές στη Σάμο ,Φούρνους, Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Λέβιθα και αλλού.

 Πρόκειται για ναυάγια με σημαντικά ευρήματα και ήδη για κάποιες υποδείξεις  που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέλκυσης τους, του έχει καταβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το  2006 το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ. Επίσης σε σύντομα χρονικό διάστημα θα συζητηθεί στο ΚΑΣ ο καθορισμός αμοιβής για την υπόδειξη άλλων 7 ναυαγίων.

Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε με το 42χρονο γιό του δύτη ,ο οποίος και χειρίζεται τις υποθέσεις και έχει επαφή με  την Εφορεία  Εναλίων αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού και μας έδωσε τις παραπάνω πληροφορίες. Επιπρόσθετα μας είπε ότι με δική του πρωτοβουλία έχει έλθει στην Ελλάδα και έχει ασχοληθεί με κάποια από τα υποδειχθέντα ναυάγια ειδική ομάδα Πανεπιστημίου του εξωτερικού.

Αναφορικά με την παράνομη κατοχή των 8 αμφορέων-αγγείων μας είπε ότι  επειδή υπάρχει αυτή η μακροχρόνια συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων δεν θεώρησαν απαραίτητο να τα δηλώσουν αφού έτσι κι αλλιώς  θα τα παρέδιδαν στην Υπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι από τα 8 ευρήματα που κατείχαν, μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας είναι  το Πήλινο κλειστό αγγείο (πρόχους) με δύο λαβές προϊστορικών χρόνων που η χρονολογία του ανάγεται στην εποχή του χαλκού.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός