Ελληνοκινεζικές σχέσεις: Μας σπρώχνουν πίσω στην ΕΕ, αντί να μας απομακρύνουν -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1395

Τον ενθουσιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κρατικής Τηλεόρασης για τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις δεν τον συμμεριζόμαστε.

Με το παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε πώς προκύπτει αυτή η διαφορά εκτίμησης μας για τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις, η οποία είναι μια φορά ποσοτικού χαρακτήρα και δύο φορές ποιοτικού (= δεν είναι τόσο τα
μεγέθη που διακινούνται, αλλά το είδος των σχέσεων, που αναπτύσσονταικαι ιδιαίτερα η καθαυτό πολιτική και γεωπολιτική σημασία).


1) Η διαφορά εκτίμησης και η πρώτη προσέγγιση αιτιολόγησης 

 Οι όποιες Συμφωνίες υπεγράφησαν παραείναι μικρές σε σημασία και οικονομικά αποτελέσματα για να δικαιολογήσουν την δημοσιότητα που δόθηκε από καιρό και επικράτησε κατά τις επισκέψεις του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα και του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα.

Η COSCO είναι ένα θέμα που υπήρχε από καιρό, που είναι σοβαρό και που θέλει τη δική του ξεχωριστή ανάλυση. Για την πώληση κρόκου και ακτινιδίων στην Κίνα δεν νομίζουμε, ότι άξιζε τόση δημοσιότητα.Αν η Κυβέρνηση αγαπούσε τόσο πολύ τους αγρότες και ήθελε να πουληθούν σε μαζική κλίμακα αγροτικά προιόντα στο εξωτερικό,δεν είχε παρά να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να πουληθεί όλη η παραγωγή φρούτων της βόρειας Ελλάδας.

Εδώ όμως η Κυβέρνηση σκοντάφτει σε πολιτικά προβλήματα και δεσμεύσεις με τους Δυτικούς.Η Κυβέρνηση με τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις ψάχνει για συμπληρώσεις των κενών, που αφήνουν οι Ελληνοδυτικές σχέσεις. Διά ταύτα  η σημασίαη αξία των Ελληνινοκινεζικών σχέσεων από πολιτική άποψη είναι μηδαμινή έως αρνητική και από οικονομική άποψη μετράει μόνο η COSCO. Oι Ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι μπαλώματα των Ελληνοδυτικών σχέσεων και η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί στην ΕΕ έστω και με την βοήθεια της Κίνας.


2) Η Συμφωνία με την COSCO     

Α) Tα μεγέθη της Κίνας είναι τόσο μεγάλα, τα μεγέθη της Ελλάδας είναι τόσο μικρά και οι αποστάσεις τόσο μεγάλες, που η Κίνα δεν μπορεί να δει την Ελλάδα ως χώρα. Η Κίνα την Ελλάδα την βλέπει μόνον ως πύλη εισόδου στην Αγορά της ΕΕ. Η COSCO δεν είναι επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα, είναι επένδυση της στην ΕΕ. Αν κάποιος πρέπει να ευχαριστήσει την Κίνα γι αυτήν την επένδυση είναι η ΕΕ και όχι η Ελλάδα.Αν εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με την ΕΕ και θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ, τότε στα πλαίσια της ΕΕ και εκ μέρους της ΕΕ ευχαριστούμε την Κίνα, γιατί κάποιοι πολίτες της ΕΕ θα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ΕΕ και δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ, δεν έχουμε λόγο να καυχόμαστε για την COSCO.

B) Προφανώς η COSCO είναι ξένη Επιχείρηση στην Χώρα μας και είναι νόμιμη κατάκτηση Ελληνικού χώρου και νόμιμος περιορισμός της Ελληνικής κυριαρχίας και αφελληνισμός του πρώτου λιμανιού της Χώρας. Πιο προφανώς ακόμα οι σχέσεις εργασίας θα είναι σε βάση καπιταλιστικής Αγοράς και θα έχουμε αργά ή γρήγορα τις γνωστές συγκρούσεις που συμβαίνουν στον καπιταλιστικό κόσμο.Αυτό το στοιχείο δεν το αλλάζει ούτε η κόκκινη σημαία της Κίνας,ούτε το σφυροδρέπανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.Απ αυτή τη πλευρά θα υπάρχει (έστω επιφανειακά και λαικίστικα)ένα πολιτικό επιχείρημα της Αστικής προπαγάνδας εναντίον του ΚΚΕ και του λαικού κινήματος .Ήτοι θα έχουμε ένα (άδικο) εξευτελισμό της Αριστερής Ιδεολογίας,ανάλογο μ αυτόν που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μια Αριστερή Κυβέρνηση κυβερνούσε με δεξιό τρόπο (τουλάχιστον επί της ουσίας με μια γαρνιτούρα Αριστερή προς εξαπάτηση των αφελών).


3) Oι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα 

 A) Oι σχέσεις με την Κίνα αυτήν την Εποχή (αύριο ίσως είναι αλλιώς)είναι καθαρά οικονομικού χαρακτήρα (=με οικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια). Θέλουν κρόκο; Θ’ αγοράσουν κρόκο έστω κι απ την Ελλάδα,που είναι τόσο μακριά. Άλλα αγροτικά προιόντα θα τ’ αγοράσουν από άλλες χώρες, που τα παράγουν πιο φτηνά και βρίσκονται πιο κοντά στην Κίνα.Αποκλείεται η Κίνα να συνάψει σχέσεις με την Ελλάδα στην βάση των ζωτικών αναγκών της Ελλάδας και στα πλαίσια μιας διεθνούς στρατηγικής με πολιτικούς στόχους.Οι Σοβιετικού τύπου σχέσεις είναι ένα αξεπέραστο ιστορικό φαινόμενο και δεν μπορούμε να το περιμένουμε από την Κίνα.Παρ’ όλα αυτά η Χώρα μας έχει ανάγκη κάποιων συναλλαγών στη βάση γενικώτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων, που θα εξετάζουν οι μεν εταίροι μας το σύνολο των ζωτικών μας αναγκών και εμείς τις στρατηγικέςεπιδιώξεις των εταίρων μας.

Β) Οι αιτίες που οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα είναι σε καθαρά οικονομική βάση είναι ότι η Κίνα δεν έχει διαμορφώσει ακόμα στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο και στο βαθμό, που κάτι οραματίζεται για το μέλλον δεν έχει την κατάλληλη παραγωγική δομή (άλλο ο τρόπος δομής της Οικονομίας και άλλο ο όγκος Παραγωγής) και τις απαιτούμενες στρατιωτικές δυνάμεις για να το στηρίξει.

α) Η βιομηχανική Παραγωγή της Κίνας έχει τα εξής ελαττώματα:

Πρώτον: είναι ήδη υπέρκορη και ως υπέρκορη είναι πολύ πάνω από τις ανάγκες της εσωτερικής Κινέζικης Αγοράς και ως εκ τούτου έχει ζωτική ανάγκη τις εξαγωγές προς κάθε κατεύθυνση χωρίς πολιτικές ευχέρειες ν’ αρνηθεί κάποιες ή κάποιες άλλες να τις κατευθύνει αλλού.Αν μπλοκαριστούν οι εξαγωγές η Κίνα θα πάθει καταστροφική οικονομικήΚρίση. Γι αυτό είναι τρωτή σε δασμούς, προστατευτικές των άλλων πολιτικές και εμπορικούς πολέμους.

β) Στηρίζεται σε συγκέντρωση ξένων εταιρειών σε μια μικρή παραλιακή ζώνη.Διά ταύτα είναι εκ των πραγμάτων άναρχη και μετέωρη. Δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της Κίνας και όποια στιγμή το θελήσουν οι ξένες Εταιρείες αφήνουν την Κίνα στα”κρύα του λουτρού”. Μέχρι στιγμής οι ξένες Εταιρείες δεν το αποτολμούν γιατί με το να κινείται η Κίνα σε καθαράοικονομικά κανάλια, όφελος έχουν μένοντας στην Κίνα, ζημιά δεν έχουν.Όταν όμως η Κίνα θελήσει να βάλει μπροστά στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο που κλονίζει το παγκόσμιο καπιταλιστικό Σύστημα και αμφισβητεί έμπρακτα και αποτελεσματικά την κρατούσα τάξη πραγμάτων, τότε στις ξένες Εταιρείες θα κυριαρχήσει το συμφέρον του Συστήματος και όχι το συγκυριακά δικό τους συμφέρον (=θα φύγουν από την Κίνα για να καταρρεύσει η παγκόσμια απειλή της Κίνας).


4) Θα έχει ποτέ της στρατηγικό σχέδιο η Κίνα;   

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες λέμε το εξής προσανατολιστικό διά τα περαιτέρω: Από μόνη της η Κίνα δεν μπορεί να έχει στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο, γιατί έχει ιστορική καθυστέρηση στα οπλικά συστήματα .Αυτό σημαίνει,ότι μόλις οι ΗΠΑ διαπιστώσουν ότι η οικονομική απειλή της Κίνας γίνεται καταστροφική για τις ΗΠΑ, θα μετατρέψουν την Κίνα σε πυρηνική σκόνη, διότι η Κίνα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των ΗΠΑ.Επειδή όμως υπάρχει η Ρωσική πυραυλοπυρηνική ομπρέλλα που με υπερόπλα εξουδετερώνει την πολεμική ισχύ των ΗΠΑ, η Κίνα έχει την χρονική άνεση να καλύψει την στρατιωτική καθυστέρηση από τις ΗΠΑ ,ενώ συγχρόνως τις ζημιώνει καθημερινά σε οικονομική βάση. 

Α) Υπάρχει η ανάγκη της διαμόρφωσης στρατηγικού γεωπολιτικού σχεδίουκαι από τη στιγμή που υπάρχει η ανάγκη θα βρεθούν έτσι ή αλλιώς οι τρόποι.Αυτός ο οικονομικός προσανατολισμός της Κίνας είναι προσωρινός και σε κάποια στιγμή η ίδια η δυναμική της οικονομικής Ανάπτυξης και επέκτασηςτης Κίνας θα επιβάλει ως αναγκαιότητα την διαμόρφωση στρατηγικού γεωπολιτικού σχεδίου, που θα υπερασπίζεται στρατιωτικά την ώθηση της Κινέζικης οικονομίας, θα διαχωρίζει τις ζώνες δραστηριότητας της από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών και πριν απ’ όλα της Ρωσίας και θα πιέζει την Αμερικάνικη ζώνη μέχρι πνιγμού (διότι αυτός που χρόνια συνήθισε στην μονοκρατορία, δύσκολα θα συμβιβαστεί με την ανάγκη συνύπαρξης σ ένα πολυπολικό κόσμο).

Β) Υπάρχει επίσης και η πολιτική βούληση στη βάση της κατανόησης της ανάγκης.Τα προμηνύματα ενός παρόμοιου Κινέζικου σχεδίου φαίνονται ήδη από τώρα με την στάση της Κίνας στο πολεμικό ζήτημα, που προ πολλού έχει πάψει να έχει αμυντικό χαρακτήρα. Έχομε δύο πολεμικά στοιχεία που προδίνουν τις προθέσεις της Κίνας:

α) Η Κίνα έχει ένα πολεμικό Προυπολογισμό της τάξης των 120 δις.δολ.και εφοδιάζεται από την Ρωσία με τα πιο σύγχρονα όπλα.Η Ρωσία έχει ανάγκη από την Κινέζικη οικονομική στήριξη, που εξουδετερώνει τις αντιρωσικές Αμερικάνικες κυρώσεις. Διά ταύτα είναι χαλαρή απέναντι στις κινέζικες απαιτήσεις, που αφορούν κυρίως την στρατιωτική τεχνολογία.Την Ρωσική πολεμική τεχνολογία την αντιγράφουν αμέσως οι Κινέζοι και αρχίζουν την Παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πώς όταν οι Ρώσοι είχαν όλα κι όλα 4 Σουχόι 57 (όπλο πέμπτης γενεάς),οι Κινέζοι είχαν ήδη 20.

Επί πλέον είναι και καλοί επιχειρηματίες: από τα Σουχόι 57 δεν αγοράζουν πια όλο το αεροπλάνο έτοιμο, αλλά μόνο τις τουρμπίνες (ένα φτερό της τουρμπίνας του αεροπλάνου στοιχίζει όσο ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο).Το υπόλοιπο μέρος το έχουν έχουν αντιγράψει τόσο καλά, που το φτιάχνουνπια μόνοι τους οι Κινέζοι.

β) Ιδού πώς αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι τις προτάσεις των ΗΠΑ για συμμετοχή τους σε από κοινού (ΗΠΑ,Ρωσία.Κίνα) μείωση των πυρηνικών όπλων:Εμείς δεν μετέχουμε σε καμιά Συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού τώρα.Θα συμμετάσχουμε μόνον αν διευκρινισθεί: Θα περιμένετε εσείς το Κινέζικοπυρηνικό οπλοστάσιο να φτάσει στο επίπεδο του Αμερικάνικου ή θα περιμένουμεεμείς να ρίξετε το επίπεδο του Αμερικάνικου πυρηνικού οπλοστασίου στο επίπεδο του Κινέζικου;Η αντίληψη αυτή πρακτικά σημαίνει, ότι οι Κινέζοι δεν αφήνουν περιθώρια στις ΗΠΑ για υπεροπλία και παγκόσμια κυριαρχία.Άρα διαμορφώνουν από τώρα την νέα διανομή του κόσμου (=διαμορφώνουντο δικό τους στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο).

Πλην όμως η Χώρα μας έχοντας άμεσα ζωτικά προβλήματα δεν μπορεί να περιμένει την διαμόρφωση Κινέζικου στρατηγικού γεωπολιτικού σχεδίου.Για την Ελλάδα υπάρχει ζωτική ανάγκη στήριξης σε χώρα που έχει ήδη έτοιμο στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο, στο οποίο η Χώρα μας πρέπει να έχει κεντρική θέση  (γεγονός που θα της εξασφαλίζει την αξιοπιστία συνεργασίας του άλλου).Τέτοια χώρα υπάρχει και είναι η Ρωσία.Γιαυτό και η επίσκεψη του Ν.Δένδια στη Μόσχα είχε ιδιαίτερη σημασία,που επιμελώς υποβαθμίστηκε από τα Αθηναικά ΜΜΕ (γιατί ακόμα είναι ισχυρές οι φιλοδυτικές αυταπάτες