Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ισογείου του Πνευματικού Κέντρου  την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 6.30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου ετ Νικολάου Π. Ζαίρη με θέμα «Άγιον Όρος το Παναγιοσκέπαστον» .

Παρόντες στην ομιλία ο Μητροπολίτης κκ Παίσιος με αρκετούς Ιερείς ,ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς και πολυπληθέστατο ακροατήριο.

Τον ομιλητή Νικόλαο Ζαίρη προλόγισε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Παναγιώτης Γιαμαίος ό οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι δεν υπάρχει  καταλληλότερος άνθρωπος εδώ στο νησί για να μας ταξιδέψει νοερά στην μοναστική πολιτεία του Άθωνα, δεδομένου ότι ο Νικόλαος Ζαίρης την έχει επισκεφτεί 58 φορές.

Δικαιωματικά του ανήκει αυτή η ομιλία και τούτη η προτεραιότητα που δικαίως έχει θεμελιώσει ενισχύεται από τρία καθοριστικά στοιχεία:

1.Γιατί γνωρίζει πλέον πολύ καλά απ’ άκρη σε άκρη αυτό τον άγιο τόπο.

2.Γιατί έχει κεφαλοποιήσει πολλά μοναδικά βιώματα και

3.Με τη δοτική προσκυνηματική  του διάθεση θα καταστήσει και εμάς ευχερέστατα κοινωνούς του ξεχωριστού αυτού Αθωνικού μυστηρίου.

Τέλος ανέφερε ότι αυτή η ομιλία δίνει την ευκαιρία στο γυνακείο ακροατήριο να γνωρίσει εκ του μακρόθεν λόγω του άβατου το κάλλος και την αγιότητα του Άθωνα.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Νικόλαος Ζαίρης ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλο το ακροατήριο για την παρουσία του στην εκδήλωση ξεκίνησε την ομιλία .

Αναφέρθηκε στους λόγους που τον έπεισαν και τον οδήγησαν στο να γράψει ένα μικρό όπως είπε οδοιπορικό για το Άγιον όρος ,το περιβόλι της Παναγίας.

Με μία εμπεριστατωμένη ομιλία άκρως ενδιαφέρουσα ,με λόγο απλό και κατανοητό, περιγραφικό, ευχάριστο που συνοδευόταν με συνεχή προβολή διαφανειών ο Νικόλαος Ζαίρης κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριο για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ταξιδεύοντας το νοερά στο  «Άγιον Όρος το Παναγιοσκέπαστον» στο Περιβόλι της Παναγίας.

Στον ευλογημένο αυτό τόπο, μετέφερε με τρόπο παραστατικό το πνεύμα εκείνο που μπορεί να βιώσει και να αφομοιώσει ένας ταπεινός προσκυνητής όταν μεταβαίνει στο Άγιος όρος

Ο ομιλητής έκανε ειδική αναφορά στο άβατον για τις γυναίκες επισημαίνοντας ότι οι λόγοι είναι καθαρά πνευματικοί και ησυχαστικοί και υπακούουν στην παράδοση.

Την ομιλία του ο Νικόλαος Ζαίρης έκλεισε αναφέροντας  κάποιες εμπειρίες από τις πολλές  που ο ίδιος έζησε και δεν έχουν καταγραφεί σε γραπτά κείμενα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, είχε την ευλογία να του τις αποκαλύψουν μεταξύ πολλών δεκάδων σε κατ’ ιδία συζητήσεις αγιορείτες πατέρες τους οποίους και ευχαριστεί για την αγάπη και τη εμπιστοσύνη που του έδειξα.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κκ Παϊσιος ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή.

Τέλος ο Νικόλαος Ζαίρης χάρισε σε όλους που παρευρέθηκαν από ένα μικρό και ενδιαφέρον πόνημα με τίτλο «Άγιον Όρος το Θεοσκέπαστον» που περιλαμβάνει μέρος από την ομιλία του.

Δείτε video με όλη την εκδήλωση

6-11-2019 O Νικόλαος Π. Ζαίρης μας ταξιδεύει στο «Άγιον Όρος το Θεοσκέπαστον»Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός