Η ΣΥΡΙΖΑική διεύρυνση: Μετά την Αριστερή συρρίκνωση ακολουθεί η κεντροδεξιά διεύρυνση- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

532

Σ’ ένα είδος Συνεδρίου που έκανε αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πράξη η περιβόητη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διεύρυνση έγινε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μια σειρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ  προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.Εδώ μπροστά μας έχουμε τα ονόματα μιάς γραμματέα της Κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, 5 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,ενός Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ενός ηθοποιού.

Με το σημερινό μας άρθρο θέλουμε να εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας τις σκοπιμότητες και τις προσδοκίες αυτής της διεύρυνσης.


1) Ο πρώτος λόγος της διεύρυνσης: Η ποσοτική αύξηση             

 Α) Η ποσοτική αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με την διεύρυνση είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο έγινε η διεύρυνση και αυτό είναι ολοφάνερο. Με την διεύρυνση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να επιτελέσει την ανατροπή στις επόμενες Εκλογές.

Η προσδοκία αυτή φαίνεται καθαρά από την δήλωση του Αλ.Τσίπρα,ότι δεν θα υπάρξουν διπλές Εκλογές γιατί η Συνεργασία των Δημοκρατικών Δυνάμεων θα δώσει σταθερή πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως η εξής απορία: Αν η ποσοτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοσκοπός, προς τι η αποπομπή των αριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια;

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι κάποια θεική δύναμη θα τον κρατούσε μονίμως σε υψηλά ποσοστά και μπορούσε να διώχνει έτοιμα στελέχη;

Όχι φυσικά, γιατί για να διώχνεις δικά σου αριστερά στελέχη για ν’ αναγκάζεσαι μετά να συνεργάζεσαι με τον Καμένο και τώρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει,ότι η ποσότητα είναι συνεδεμένη με την ποιότητα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει απλά διεύρυνση, αλλά διεύρυνση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Β) Η Πολιτική δεν υπακούει στην Αριθμητική. Οι κανόνες της Αριθμητικής απόλυτα ισχύουν μόνο για καθαρές ποσότητες. Μόλις οι ποσότητες αποκτήσουν ποιότητα οι κανόνες της Αριθμητικής μπορεί να χάσουν την αξία τους. Π.χτι σημασία έχει να λέμε 1 μήλο και 1 μήλο κάνουν δύο μήλα, όταν το ένα μήλο είναι άγουρο και το άλλο σάπιο;!

Στην Πολιτική που οι ποιότητες είναι πολυσύνθετες μπορεί μια Παράταξη να διώχνει και να ενισχύεται σε πολιτική εμβέλεια ή να προσεταιρίζεται καινα χάνει. Άρα θέμα ευφορίας για τον ΣΥΡΙΖΑ με μόνη την διεύρυνση δεν μπαίνει.Αν θα υπάρξει αύξηση της Πολιτικής εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από την μέχρι τούδε διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό παρελθόν των νεοσύλλεκτων στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο γενικό φόντο του τι εστί ΠΑΣΟΚ;


2) Ο δεύτερος λόγος της διεύρυνσης: Τα προς ΕΕ μηνύματα     

Α) Το πρώτο μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα μεγάλα Αφεντικά της Δύσης δόθηκε με τις διαγραφές των αριστερών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ, που στην συνέχεια σχημάτισαν το ΛΑΕ (που δεν είχε καμιά τύχη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Το μήνυμα ήταν το εξής:Όσοι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ήσαν ενάντια στην υποτακτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύστημα και στις διεθνείς δεσμεύσεις του, τους διώξαμε. Εμείς που μείναμε θα διαπραγματευόμαστε (για εσωτερική κατανάλωση) και θα υποχωρούμεσυνεχώς στις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Εμείς είμαστε καλά παιδιά που εκτιμάμε όσο πρέπει την εύνοια της Δύσης!Το Δημοψήφισμα έγινε. Ο λαός εκτονώθηκε με το ΟΧΙ του και η ΕΕ ικανοποιήθηκεμε την μετάλλαξη του ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Β) Φυσικά η Πολιτική της υποτακτικότητας με τόσο οδυνηρές συνέπειες στην ζωή του λαού μας δεν μπορούσε να ξεπεράσει κάποια όρια και η έγκριση των μεγάλων Αφεντικών δεν μπορούσε να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβλημα είναι κατά πόσον μετά από ένα σημείο και πέρα η έγκριση των μεγάλων Αφεντικών της Δύσης σήμαινε και βούληση για παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξουσία.Το πιο πιθανό είναι η έγκριση των μεγάλων Αφεντικών να σημαίνει ανοχή σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.Η βρώμικη δουλειά είχε ήδη βγεί: Τα Μνημόνια και τα Μέτρα περάσανε,τα Χρέη έγιναν ταμπού, που δεν αμφισβητούνται (και αν αμφισβητηθούν έχουμε τα υποχρεωτικά πλεονάσματα για να είναι διασφαλισμένα τα τοκοχρεολύσια)και τέλος η Βόρεια Μακεδονία έλυσε το πρόβλημα της ονομασίας και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ [τώρα αν δεν έγινε και μέλος της ΕΕ, ας όψεται ο Εμ.Μακρόν που προτιμά εμβάθυνση της ΕΕ και όχι διεύρυνση—έτσι κι αλλιώςη εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ,ήταν απλά το δέλεαρ (που αποδείχτηκε δόλωμα) για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ήταν το ζητούμενο,για το οποίο με αφοσίωση δούλεψε ο Αριστερός Αλ.Τσίπρας].

Αφού η βρώμικη δουλειά βγήκε, η έγκριση των μεγάλων Αφεντικών προςτον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από την βούληση για διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σεαπλή ανοχή τυχόν διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε βούληση για διακυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη, ώστε η ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Διευθυντηρίου να μην χρειάζεται πια επίπονες θεατρικές διαπραγματεύσεις,αλλά ενσυνείδητη εφαρμογή τους από άνθρωπο που τις πιστεύει και τις έχει πυρήνα του κομματικού του Προγράμματος.

Γ) Με την διεύρυνση του ο ΣΥΡΙΖΑ στέλλει ένα μήνυμα προς τ’ Αφεντικά της Δύσης: Εμείς διευρυνόμαστε (=αλλάζουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά) καιγινόμαστε πια ένα Αστικό Κόμμα, που επιμένει να λέγεται Αριστερό για το καλό της Δύσης: Να κρατά στο πολιτικό περιθώριο  το ΚΚΕ και να μην το αφήσει ν’ αλώσει το χώρο της γενικώτερης Αριστεράς. Άρα προς τι η στήριξη προς τον Κ.Μητσοτάκη ,που με τον αχαλίνωτο Νεοφιλελευθερισμό του  σπρώχνει τον κόσμο Αριστερά; Εμείς είμαστε για σας: 

 
3) Θα πετύχουν οι προσδοκίες της διεύρυνσης;   

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει ξανά, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την διεύρυνση (ή τουλάχιστον ο ρόλος της διεύρυνσης δεν θα είναι κρίσιμος).Για να νικήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται τρεις όροι ως προυποθέσεις,που θα δράσουν συνολικά και συμπληρωματικά:

α) Η ΝΔ ν’ αποτύχει στην προσέλκυση ξένων Επενδύσεων. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί, γιατί οι ξένοι Επενδυτές θα έρθουν για γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Αυτό όμως για να συμβεί πρέπει να πέσει συνολικά η τιμή της Εργατικής Δύναμης, για να δώσει μεγάλη Υπεραξία, που θα προσελκύσει τα ξένα κεφάλαια. Ο Ελληνικός λαός όμως είναι πολύκουρασμένος από την λιτότητα του Αλ.Τσίπρα για να συνεχίσει με νέα λιτότητα του Κ.Μητσοτάκη (έστω μέσω φοροελαφρύνσεων στο ξένο κεφάλαιο και όχι αποκλειστικά μέσω μείωσης των μισθών).

Αν ο λαός αντισταθεί στην παραπέρα συγκαλυμένη και γαρνιρισμένη λιτότητα του Κ.Μητσοτάκη, η προσέλευση ξένων Επενδύσεων θ ανακοπεί.

β) Αν οι Επενδύσεις έλθουν, αλλά τ’ αποτελέσματα είναι απλά διαρπαγή του Ελληνικού φυσικού Πλούτου, καταστροφή του φυσικού Περιβάλλοντος και μεροκάματα πείνας με απλή μείωση της Ανεργίας (=Θα δουλεύουν περισσότεροι λόγω των περισσότερων θέσεων Εργασίας, αλλά ως λαόςθα είμαστε εξαθλιωμένοι=αναδιανομή της φτώχειας προς τα κάτω)

γ) Το Μεταναστευτικό γίνεται πρόβλημα αξεπέραστο. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέσα σε κάποια όρια αντοχής της Ελληνικής Οικονομίας και ανοχής της Ελληνικής κοινωνίας, τόσο ώστε κάποιοι να πουλάνεανθρωπιστική συμπεριφορά.Τώρα επί ΝΔ το πρόβλημα απαιτεί σκληρές λύσεις. Από τη μια αναστατώνεται η κοινωνία που η ζωή της αλλάζει ρυθμούς, απότην άλλη τα σκληρά μέτρα κάνουν τους ανθρωπιστές να βγάζουν αφρούς[και μόνο οι κλειστές δομές, που θυμίζουν γκέτο φασιστικών καθεστώτων φτάνει].

Αν λειτουργήσουν και οι τρεις αυτοί παράγοντες, όλα τα ενδεχόμενα είναι πια ανοιχτά, ακόμα και η επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξουσία.

4) Τι μπορεί να κάνει αυτή καθαυτή η διεύρυνση;           

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι νεοσύλλεκτοι κάποιο κόσμο κουβαλάν επίσω τους.Το πρόβλημα είναι αλλού: Ότι μιλάμε για στελέχη ενός Κόμματος που κυβερνούσε 20 χρόνια και σε καλές συγκυρίες και απέτυχε (και ό,τι πέτυχε, μας το φόρτωσε σε χρέη, που τώρα τα πληρώνουμε ακριβά).

Επομένως η διεύρυνση δεν μπορεί να κάνει το ποιοτικό άλμα, που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την ανατροπή. Απεναντίας ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ζημιωμένος στα μάτια του λαού (το αντίθετο απ ό,τι συμβαίνει με τα μάτια των Αφεντάδων της Δύσης) συνεργαζόμενος με αποτυχημένους πολιτικούς μιας αποτυχημένης Πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και τα τελευταία στοιχεία Αριστερής Ιδεολογίας και δεν μπορεί να παίξει πια τον ρόλο «εφ ω ετάχθη» απ’ τους ξένους Αφεντάδες (=θα δυσκολεύεται περισσότερο στο να κοροιδεύει το λαό). Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι νεοσύλλεκτοι, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει περισσότερος χώρος για συνέχιση της πολιτικής καριέρας παρά στο ΚΙΝΑΛ.Αυτός είναι και ο λόγος, που δέχτηκαν την διεύρυνση. Το ΚΙΝΑΛ φέροντας βαρύ το φορτίο της χρεοκοπίας του ΠΑΣΟΚ και με αδύνατη ηγεσία είναι καταδικασμένο σε ρόλο αστικής συμπληρωματικής Αντιπολίτευσης, που δεν προσφέρει θέσεις για καριερίστες αστούς πολιτικούς.Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει Κόμμα Εξουσίας και περισσότερες ευκαιρίες για όσους δεν θέλουν ν αποστρατευθούν πολιτικά.Πέραν τούτου οι νεοσύλλεκτοι κερδίζουν και ιδεολογικά, γιατί προσχωρώντας σ’ ένα υποτιθέμενο Αριστερό Κόμμα διαλαλούν, ότι και στο ΠΑΣΟΚ,που ήσαν παλιότερα ήσαν πραγματικοί σοσιαλιστές και όχι απλοί καιροσκόποι,δηλ.βούτηξαν σε κολυμβήθρα άφεσης πολιτικών αμαρτιών