Ομάδα διάσωσης Καλύμνου: Για πόσο ακόμη στο περιθώριο; – *Γράφει ο Παναγιώτης Βούρος

816

Για τον Άνθρωπο, για την Κάλυμνο, για τη Ζωή μας, και αξίζει!!
Λίγα λόγια ψυχής με ένα καφέ και ένα φίλο, τον Μικέ…και κατάλαβα πολλά!!

**Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε 5μιση μήνες πριν στην προσωπική μου σελίδα <Kalymnos.doc>. Ακόμη περιμένουν στέγη, όχημα, και στήριξη θεσμική. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Βρίσκονται πάντα και παντού; Ναι, σχεδον! Είναι γιατροί, είναι εθελοντές, ή μήπως ήρωες αναρρίχητες; Είναι λίγο απ’ όλα, είναι δικά μας παιδιά, ούτε δ.υπάλληλοι ούτε πληρωμένοι εκπρόσωποι μοδάτων ΜΚΟ. Είναι παιδιά με δικές τους δουλειές, εργαζόμενοι του μεροκάματου που ακόμη κι αυτό έχει φορές που θα το στερηθούν για να βρεθούν σε θέση μάχης, στην πρώτη γραμμή, σε κάθε έκτακτο περιστατικό που κάποιος δικός μας άνθρωπος ή ένας τουρίστας του νησιού- μας χρειάζεται δίπλα του και άμεσα! Πρώτο μέλημα της ομάδας, η βοήθεια, η αλληλεγγύη, η ζωή του συνανθρώπου μας. Μότο της ομάδας: πάμε όπου δεν πάει το ΕΚΑΒ..!! Είναι λοιπόν διασώστες, και είναι η ομάδα διάσωσης Καλύμνου!!

Τί να χωρέσω σε λίγες γραμμές για να μην κουράσω; Γιατί σκοπός είναι να μάθουμε, όσοι δεν ξέρουμε, τι πρεσβεύει ιδεολογικά και πρακτικά η ομάδα διάσωσης η οποία είναι όχι μόνο επίσημη με καταστατικό και πιστοποιητικά εξειδίκευσης που τα μέλη της ανά τακτά διαστήματα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις- αλλά στημένη και με ίδιους πόρους!

Ναι, χωρίς χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη από Δήμο και Περιφέρεια. Τα έσοδα δε, τα οποία καλύπτουν -ναι και όχι- τα πάγια έξοδα και τη συντήρηση του εξοπλισμού που, έτσι κι αλλιώς, αναβαθμίζεται συνεχώς οπότε νέες αγορές φέρνουν νέα έξοδα, έρχονται από τις οικονομίες των παιδιών και από τα λεγόμενα «κουτιά» δωρεάς σε διάφορα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές. Και εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επαγγελματίες που στηρίζουν έμπρακτα την ομάδα και να γίνει και ένα κάλεσμα να προμηθευτούν περισσότερες επιχειρήσεις τα κουτιά της αξιοπρέπειας. Και το πιο μεγάλο ευχαριστώ, στους ανώνυμους σπόνσορες που με ότι διαθέτουν και μπορούν, προσφέρουν στην ομάδα.

Δεν ζητιανεύουν, δεν χτυπούν πόρτες μεγαλο-πλουσίων. Όποιος θέλει, όποιος το νιώθει, να έρθει να μάθει τι κάνουν τα παιδιά και αν χρειάζονται πόρους για όλα αυτά!


Τι μας είπε ο Μικες…Νομίζετε θέλουν παλάτια και λεφτά; Όχι. Για αρχή ζητούν μια στέγη! Ναι, δεν έχουν χώρο. Έχουν κάπου έστω και δωρεάν που όμως «μπάζει» και σε μια δυνατή βροχή μπορεί να καταστρέψει τον εξοπλισμό τους. Τον εξοπλισμό που θα σώσει αύριο μια ζωή. Που αγοράστηκε με λίγα και τίμια λεφτά. Δείτε τι κάνουν, οικειοθελώς, με αγάπη, με συνείδηση, και δεν έχουν τα βασικά. Αφετέρου ζητάνε στήριξη, στοιχειώδης, από τον πολίτη και την πολιτεία. Να πάμε κοντά και να εξερευνήσουμε το έργο τους. Να κάνουμε κομμάτι μας την δύσκολη καθημερινότητα της ομάδας διάσωσης που όμως αυτή είναι και η χαρά τους, η ηθική τους δικαίωση, να εισπράττουν ευγνωμοσύνη και μέιλ ευχαριστήρια από κάθε γωνιά του κόσμου και από θύματα περιστατικών υγείας- ορειβασίας και φυσικών φαινομένων που είδαν κάποιον στην απόγνωση, να απλώνει το χέρι και την καρδιά του για ένα…χαμόγελο!


Να πούμε για ποσοστό επιτυχίας; Αγγίζει το μέγιστο. Ένα δείγμα πως τα παιδιά είναι όχι μόνο εθελοντές αλλά άρτια εκπαιδευμένοι διαχειριστές των ακραίων περιπτώσεων. Και αυτά τα παιδιά, εν καιρώ που το ΕΚΑΒ υπάρχει και δεν υπάρχει, εν καιρώ που η αναρρίχηση περνάει μια ελεγχόμενη κρίση με τον ανταγωνισμό αλλά και την ελαφρότητα που επιδεικνύουμε ως τοπική αρχή και λοιποί εκπρόσωποι στον εναλλακτικό τουρισμό- την βάση της παραγωγικής μηχανής, είναι στο περιθώριο. Τα παιδιά που γνωρίζουν την αναρρίχηση όσο κανείς, θέλετε από εμπειρία, θέλετε από βιώματα και σπουδές, δεν έχουν τον παραμικρό ρόλο για το στήσιμο ενός ρεαλιστικού σχεδίου προώθησης, ανάπτυξης και επενδυτικής εξέλιξης του αθλήματος από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Είναι κρίμα και είναι ένα παράπονο. Γιατί αυτή η ομάδα δεν θέλει βραβεία και χειροκρότημα, ούτε ποτέ μπήκε σε προεκλογικά παιχνίδια λαϊκισμού και εκβιασμού! Και μπράβο σας. Μα θέλει πρόσκληση, να δώσει, να συνεργαστεί, χωρίς πληρωμή, επειδή ξέρει, επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν, επειδή θέλουν το καλό και μόνο της Καλύμνου και του συνανθρώπου τους. 


Εύχομαι η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή και η όποια αυριανή δ.αρχη, το επαρχείο, οι τουριστικοί φορείς και ο επιχειρηματικός κόσμος να καταλάβουν, να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε να κερδίσουμε μέσα από την ομάδα διάσωσης και μάλιστα, τσάμπα. Δεν θέλουν καρέκλα.

Πρέπει να αξιοποιηθούν, και έτσι, αξιοποιούμε και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και το οικονομικό μας προϊόν, την αναρρίχηση. Ελάτε να μάθουμε ποιοι είναι, τι κάνουν, μας χρειάζονται, ελάτε να γίνουνε πολλοί! Πιστεύω, το αξίζουν!

Στηρίζουμε, κοινοποιούμε!