2η και 3η θέση για δυο Ομάδες του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου στον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό για τη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ)

709

Σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε για 5η φορά στα Βόρεια Δωδεκάνησα πάλι με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ) ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO2020.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές, η επιτροπή του διαγωνισμού και οι επιτηρητές-αξιολογητές.

Συμμετείχαν συνολικά 33 μαθητές, από τα Λύκεια της Κω και της Καλύμνου. Όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος, γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες και από την πειραματική σκοπιά.

Διαγωνίστηκαν σε τριμελείς ομάδες, ενθαρρύνοντας την συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

Η τελική κατάταξη των ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω.

Οι δύο πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν, θα εκπροσωπήσουν την περιοχή μας στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2020, και θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. της Νότιας Ελλάδας.

Από τον τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί η μία τριμελής ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 18 η ΕυρωπαϊκήΟλυμπιάδα Επιστημών (18 th European Union Science Olympiad – EUSO 2020) , η οποία θα διεξαχθεί στην Τσεχία στις 10-16 Maΐου του 2020.

Και δυο λόγια για το περιεχόμενο και τους στόχους του διαγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO (www.euso.eu) και στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στον διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α ́ και Β ́ τάξης Λυκείου), που ο καθένας έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική – Χημεία- Βιολογία), από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα , δηλαδή στην επίλυση προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων με χρήση πειραματικής διάταξης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών διαγωνίζεται σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Υπεύθυνος του εργαστηριακού κέντρου φυσικών επιστημών:

Παπαδάκης Γιάννης, φυσικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός