BREXIT: Με τις ευχές του Ντ.Τραμπ ο Μπόρις Τζόνσον νίκησε την ΕΕ

1245

“Φρίττω στη σκέψη,ότι οι τύχες της 

Μ.Βρετανίας δεν θα καθορίζονται 

στο Λονδίνο, αλλά στις Βρυξέλλες” 

( Μάργκαρετ Θάτσερ)

Στη Μ.Βρετανία έγιναν πρόωρες Εκλογές. Στις πρόωρες Εκλογές οδήγησαν οι ατέλειωτες διαφωνίες για το εάν και το είδος του BREXIT.

H νίκη του Μπόρις Τζόνσον [=η υλοποίηση του BREXIT στις 31/1/2020 χωρίς “ναι μεν αλλά”] ήταν περιφανής.Οι Συντηρητικοί πήραν 365 έδρες, οι Εργατικοί 203, οι Σκωτσέζοι εθνικιστές 48 και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11.

Πολλά χρόνια πριν (από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ) έχουν οι Συντηρητικοί να πάρουν τόσες πολλές έδρες και αντίστοιχα οι Εργατικοί τόσες λίγες.

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αναδείξει:

α) Τις αιτίες της νίκης του Μπόρις Τζόνσον και του BREXIT

β) Την αντιευρωπαική κατεύθυνση των συγχαρητηρίων του Ντ.Τραμπ και

γ) Τις συνέπειες της νίκης Μ.Τζόνσον-BREXIT στην εξέλιξη της ΕΕ.


1) Η πίκρα των δημοσιογράφων μας      

Οι δικοί μας δημοσιογράφοι συγχέοντας το επιθυμητό με το πραγματικό [πιο σωστά: αυτό που έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί και το εύχονται με εκείνο που έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και το απεύχονται]προέβλεπαν μια μικρή πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον, που δεν θα του έδινε την δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα σε BREXIT και μέσα σ’ ένα πέλαγος διαφωνιών και συμβιβασμών θα οδηγούνταν οι Βρετανοί σε ένα νέο Δημοψήφισμα, που λόγω της κόπωσης και του φόβου των συνεπειών του BREXIT θα ψήφιζαν παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι δημοσιογράφοι μας Ευρωλάγνοι στην πλειοψηφία πικράθηκαν πολύ μετ αποτελέσματα των Εκλογών της Μ.Βρετανίας [πεθαίνει από έκπληξη,όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει τις πραγματικές εξελίξεις].

Μπαίνει τώρα το ζήτημα: Γιατί οι δημοσιογράφοι μας πέφτουν τόσο πολύ έξω στις προβλέψεις τους;Το πρώτο ήμισυ της απάντησης έχει ήδη ειπωθεί: Δεν έχουν εκπαιδευτεί στην πραγματική ανάλυση των δεδομένων και κάνουν προβλέψεις με βάση τις επιθυμίες των Εργοδοτών τους (της Κυβέρνησης αν μιλάμε για την ΕΡΤ, των καπιταλιστών ιδιοκτητών, αν μιλάμε για τα ιδιωτικά κανάλια).

Από δω προκύπτει η απορία: Αφού “Κυριακή κοντή γιορτή” και θάρθει γρήγορα η διάψευση τους, προς τι οι φανταστικές εξωπραγματικές προβλέψεις;!Τώρα χρειάζεται το άλλο ήμισυ της απάντησης:Με τις φιλοΕΕ προβλέψεις των Βρετανικών Εκλογών διαμορφώνεται στους θεατές, ακροατές, αναγνώστες των ΜΜΕ ένα κλίμα συμπάθειας προς την ΕΕ,που με τις άτυχες Εκλογές αντί να γίνει κύμα δυσπιστίας προς τους δημοσιογράφους μας, γίνεται κύμα συμπάθειας (εκ του “συμπάσχω” και όχι εκ του “συμπαθώ”)προς την ΕΕ.  Οι δημοσιογράφοι μας έχουν την κρυφή ελπίδα ότι με τον καιρό η συμπάθεια (εκ του “συμπάσχω”) θα γίνει συμπάθεια (εκ του “συμπαθώ”)Επομένως τελικός στόχος των δημοσιογράφων μας είναι: ακόμα και από τις αποτυχίες της  η ΕΕ να βγαίνει πολιτικά κερδισμένη!


2) Τα αντι ΕΕ συγχαρητήρια του Ντ.Τραμπ 

 Ο Ντ.Τραμπ παρενέβαινε από καιρό υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.Το ομολογεί στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, το κατακρίνει και την ίδια στιγμή εκφράζεται υπέρ του Μπόρις Τζόνσον και προβλέπει νίκη του Μπόρις Τζόνσον.Το πρώτο μήνυμα που έδινε ο Ντ.Τραμπ στους ΝΑΤΟικούς εταίρους του ήταν ο εγωισμός της Υπερδύναμης: Το διεθνές Δίκαιο  (δηλ.η μη ανάμειξη του ενός κράτους στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου) ισχύει για σας τους μικρούς εταίρους. Δεν μπορεί να ισχύει για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ!Το δεύτερο μήνυμα (που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει) είναι, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για μια στενότερη σχέση με την Μ.Βρετανία [η οποία προωθείται με την νίκη του Μπόρις Τσόνσον και του BREXIT ] ως εναλλακτική λύση στην αμφίβολη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ.Ο Ντ.Τραμπ από τη μια κηρύσσει εμπορικό Πόλεμο κατά της Γαλλίας [που πιο πριν είχε φορολογήσει τις Αμερικάνικες Εταιρείες ηλεκτρονικής διασύνδεσης και πληροφόρησης (Google,Amazon κλπ) και από την άλλη συγχαίρει τον Μπόρις Τζόνσον για την νίκη του με τα εξής περίπου λόγια: “Τώρα θα συνάψουμε εμπορικές σχέσεις, που δεν θα τις βλέπατε ποτέ με την ΕΕ! “Είναι φανερό ότι ο Ντ.Τραμπ θέλει το BREXIT. Γιατί όμως;Η κύρια ερμηνεία είναι η εξής: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ισχυρή ΕΕ που εκ των πραγμάτων θ’ αμφισβητήσει την Αμερικάνικη προστασία.Ήδη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν επιχειρηματολογώντας υπέρ του νεκρού εγκεφάλου του ΝΑΤΟ τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους:Ξεχάστε την Αμερικάνικη προστασία!Από την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν θέλουν ισχυρή ΕΕ, η αποστασία της Μ.Βρετανίας την αποδυναμώνει και συγχρόνως ενισχύονται οι ιδιαίτερες σχέσεις ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας (προφανώς σε βάρος των σχέσεων Μ.Βρετανίας-ΕΕ).

Η δευτερεύουσα συμπληρωματική ερμηνεία είναι η εξής:Τόσο ο Ντ.Τραμπ, όσο και ο Μπόρις Τζόνσον παίρνουν μέρος σε μια εσωτερική διαμάχη εντός των πλαισίων του κοινωνικο-πολιτικού Κατεστημένου των χωρών τους με κοινά χαρακτηριστικά:Ας πάρουμε μια γεύση αυτών των κοινών χαρακτηριστικών:Η γραμμή Ντ.Τραμπ για τις ΗΠΑ είναι: Ενίσχυση της εσωτερικής βιομηχανικής Παραγωγής και του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος σε βάρος του Πιστωτικο-ασφαλιστικού τομέα (δηλ.σε βάρος του Τραπεζικού κεφαλαίου).

Στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας είναι φανερό, ότι το Λονδίνο ως χρηματο-πιστωτικό κέντρο της Ευρώπης θ’ αποδυναμωθεί σοβαρά μετά το BREXIT. Aυτό ο Μπόρις Τζόνσον το ξέρει. Άρα το επιδιώκει με την εκστρατεία του υπέρ του BREXIT.Aυτήν την κοινή πορεία Ντ.Τραμπ (ΗΠΑ) και Μπόρις Τζόνσον (Μ.Βρετανία)την διαπιστώνουμε και αρνητικά με τις λυσσαλέες επιθέσεις μερίδας του Κατεστημένου των χωρών τους εναντίον τους. Για τον Μπόρις Τζόνσον αυτή η εκστρατεία έληξε ευνοϊκά γι αυτόν, για τον Ντ.Τραμπ όμως προχωράει για καθαίρεση (“ίμπιτσμεντ”).


3) Τα αίτια της νίκης του BREXIT 

 Στην αρχή του άρθρου μας αναφέρουμε τα λόγια της Μάργκαρετ Θάτσερ της δεκαετίας του 1980.Άρα η απαρέσκεια (ή η δυσαρμονία) της Μ.Βρετανίας προς την ΕΕ ξεκινάει από την ίδια την Άρχουσα Τάξη της.Το Δημοψήφισμα έγινε, όταν η Άρχουσα Τάξη ήξερε, ότι θα ήταν εναντίον της παραμονής της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ. Αν παρ όλα αυτά κέρδιζε το ΝΑΙ στην ΕΕ, η Άρχουσα Τάξη θα έβρισκε κάποιες αφορμές για να ξανακάνει Δημοψήφισμα και ξανά και ξανά μέχρι να φέρει το αποτέλεσμα που θέλει.Το ότι η Άρχουσα Τάξη έμεινε εντυπωσιακά πιστή στο Δημοψήφισμα τουBREXIT σημαίνει ότι αυτό ήθελε. Είναι ασυγχώρητη αφέλεια και υποκρισία να λέγεται ότι η Άρχουσα Τάξη με τόσο πάθος υπερασπίζεται την βούληση του λαού!Επομένως το πρόβλημα είναι: Γιατί η Άρχουσα Τάξη της Μ.Βρετανίας ήθελε το BREXIT;Η απάντηση είναι η εξής:\

α) Τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί τον έκαναν για να συντρίψουν την ισχύ του Γερμανικού Κεφαλαίου (που ήθελε διανομή του ήδη διανεμημένου κόσμου ).Κατά ήμισυ για τον ίδιο λόγο έκαναν και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο[το άλλο ήμισυ ήταν για να διαλύσουν την Σοβιετική Ένωση με τα χέρια των Γερμανών].Το να βλέπουν τώρα οι Βρετανοί την ηττημένη δύο φορές Γερμανία να τους κάνει κουμάντο με ό,τι υλικό όφελος αυτό μπορεί να σημαίνει, πάει πολύ για να το χωνέψουν οι Βρετανοί.

β) Στα πλαίσια της Κοινής Αγοράς της ΕΕ νικάει οικονομικά και επιβάλλεται πολιτικά αυτό το κράτος που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίου και την ανώτερη Τεχνολογία Παραγωγής δηλ. η Γερμανία.Άρα η Μ.Βρετανία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: Ή μένουμε στην ΕΕ και η Γερμανία μας παίρνει σε μόνιμη βάση ένα μέρος των κερδών μας ή φεύγουμε από την ΕΕ, εφαρμόζουμε προστατευτική Πολιτική και εξουδετερώνουμε τις απώλειες της Ελεύθερης Αγοράς και στην συνέχεια επιβαλλόμαστε στην Γερμανία μέσω του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;Προφανώς η δεύτερη λύση είναι πιο ελκυστική για το Αγγλικό κεφάλαιο. Διά ταύτα η Βρετανική Αστική Τάξη επέλεξε το BREXIT. 

4) Γιατί ο λαός της Μ.Βρετανίας υπερψήφισε το BREXIT; 

 Η Ελλάδα μπορεί να ζημιώνεται από τους όρους της Κοινής Αγοράς στην ΕΕ και να επιμένει να είναι μέσα στην ΕΕ για λόγους κοινωνικο-πολιτικής προστασίας του Συστήματος.Η Μ.Βρετανία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.Το Σύστημα είναι αρκετά σταθερό και δεν έχει ανάγκη την ομπρέλλα της ΕΕ [κι αν χρειαστεί ομπρέλα, υπάρχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ]Επομένως εφ’ όσον οι όροι συμμετοχής της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ είναι οικονομικά ζημιογόνοι για την Μ.Βρετανία (και επειδή εύκολα συγχέοντα τα ταξικά συμφέροντα της Αστικής Τάξης με εκείνα του λαού–και όντως αν ζημιώνεται η Αστική Τάξη από την παραμονή στην ΕΕ, θα ξεσπάσει πάνω στον λαό της με ένταση της εκμετάλλευσης),ο λαός λογικά θα είναι εναντίον της ΕΕ. Από κει και πέρα αν η Μ.Βρετανία ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντ.Τραμπ για βιομηχανική Ανάπτυξη, αντί της πιστωτικο-ασφαλιστικής κερδοσκοπίας, αυτό θα σημαίνει ευκαιρίες για θέσεις Εργασίας.Άρα ο λαός προσχωρεί με τον Μπόρις Τζόνσον και το BREXIT.Mε παρόμοιο τρόπο εξηγείται η ήττα των Εργατικών.Ενώ η παραμονή της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ είναι ζημιογόνα για την Μ.Βρετανία, οι Εργατικοί ήσαν μισο-μέσα στην ΕΕ και μισο-έξω από την ΕΕ. Προφανώς ο Βρετανικός λαός επέλεξε τους συνεπείς υπέρ του BREXIT.Πέραν τούτου οι όποιες κοινωνικές παροχές του ψευτοΕργατικού Κόμματος δεν ήσαν σε θέση ούτε τις ζημιές από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ν’ αναπληρώσουν,ούτε το ψευτοΕργατικό κόμμα να το κάνουν αληθινό Εργατικό Κόμμα.


5) Οι συνέπειες του ΒΡΕΧΙΤ   

α) Πριν απ όλα δίνεται διεθνώς το μήνυμα, ότι άρχισε το ξήλωμα της ΕΕ.

β) Oι ΗΠΑ μέσω του προγεφυρώματος της Μ.Βρετανίας πατάνε στην Ευρώπη και από κει ελέγχουν την κρίσιμη ζώνη Βαλτικές χώρες- Πολωνία [που είναι στα σύνορα με τη Ρωσία και μισούν την Ρωσία, άρα χωρίς αντιρρήσεις δέχονται να εγκαταστήσουν πυραύλους και αντιπυραύλους των ΗΠΑ]Οι ΗΠΑ θέλουν μια Αμερικανική Ευρώπη χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς πολλές αντιρρήσεις και μάλιστα σε ετοιμότητα εναντίον της Ρωσίας.Αυτό τους το εξασφαλίζει η στενή σχέση με μια Μ.Βρετανία χωρίς δεσμεύσεις από ΕΕ (και ηγέτες τύπου Εμ.Μακρόν που θεωρούν τον εγκέφαλο του ΝΑΤΟ νεκρό) και η ζώνη των Ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία και ο συντονισμός αυτών των δύο τομέων.

γ) Από οικονομικής πλευράς θα γίνει ό,τι είπε η Α.Μέρκελ: “Τώρα θα έχουμε ένα δύσκολο ανταγωνιστή στο κατώφλι μας” [που θα γίνεται δυσκολότερος έχοντας την στήριξη των ΗΠΑ και οι λοιποί τον εμπορικό τους Πόλεμο]

Άρα επικρατεί το μοντέλο του Εμ.Μακρόν για εμβάθυνση και όχι διεύρυνση της ΕΕ με Ευρωστρατό και ήρεμες σχέσεις με τη Ρωσία.