Η διαδικασία και η μεταφορά σε νέα περίοπτη θέση της προτομής του αγωνιστή Γεωργίου Μάγκου (video)

1143

Την αλλαγή θέσης στην προτομή του αγωνιστή Γεωργίου Μάγκου  αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Καλύμνου.

Από την πλατεία Χριστού στην πίσω πλευρά του Επαρχιακού Μεγάρου,  πλησίον της εισόδου του Ειρηνοδικείου, που ήταν τοποθετημένο  μεταφέρθηκε λίγα μέτρα εξωτερικά , σε περίοπτη θέση στο σημείο όπου βρισκόταν το περίπτερο που απομακρύνθηκε πριν δύο μήνες περίπου.

Η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης στη νέα θέση έγινε σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 και εναπομένει πλέον η επένδυση της βάσης και η συντήρηση και ο καλλωπισμός της προτομής.

Να σημειώσουμε ότι ο Γεώργιος Μάγκος, Δικηγόρος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 39 ετών στις φυλακές ΑΒΕΡΩΦ μετά από κακουχίες και βασανιστήρια και όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται κάτω από την προτομή   «Ετελειώθη επί κατοχής εις τας φυλακάς Αβέρωφ την 24-5-1942» (Γιάννη Κλ. Ζερβού)

  Ο νεαρός φλογερός πατριώτης και οραματιστής  υπήρξε Πρωτεργάτης της Εθνικοθρησκευτικής Αντιστάσεως του 1935, «Αρχηγός της Εθνικής Ένωσης Καλύμνου» και «μάρτυρας της ιερής απελευθερωτικής ιδέας»

Η Πολιτεία τίμησε το Γεώργιο Μάγκο μετά θάνατο απονέμοντας το παράσημο του χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Γεωργίου του Α!

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1946, τα οστά του Γεωργίου Μάγκου μεταφέρθηκαν  στη γενέτειρα του την Κάλυμνο με το αντιτορπιλικό “ΚΡΗΤΗ

Ο Δήμος Καλυμνίων το 1968, έστησε την προτομή του τότε σε περίοπτη θέση στην πλατεία Χριστού και μπροστά στην είσοδο των Γραφείων του Ειρηνοδικείου εκεί που βρίσκεται μέχρι τώρα.

Βέβαια οι αλλαγές που έγιναν στη διαμόρφωση του χώρου επιβάλλουν την αλλαγή της θέσης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο 2011 ο συμβολαιογράφος  Ιωάννης Ρήγας προς το Δημοτικό Συμβούλιου είχε ζητήσει με επιστολή του την αλλαγή της θέσης της προτομής και την μεταφορά σε κεντρικότερο σημείο, αναλύοντας τους λόγους που το επέβαλαν.

Κάτι που υλοποιείται έστω και με καθυστέρηση 8,5 ετών.

Δείτε το ρεπορτάζ  που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

9-1-2020: Η μεταφορά στη νέα θέση της προτομής του αγωνιστή ΜάγκουΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός