Iρανική εκδίκηση: Ένα βήμα πίσω το Ιράν–Πλήρης η υποχώρηση των ΗΠΑ-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1330

Η λογικά αναμενόμενη επίθεση του Ιράν έγινε πραγματικότητα.Στις 2 το πρωί (υποθέτουμε τοπική ώρα) της 8/1/2020 το Ιράν με πυραύλους κτύπησε δύο βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Ντ.Τραμπ δεν πέρασε σε αντεκδίκηση όπως φοβέριζε με πλήγματα σε 52 στόχους στο Ιράν. Απεναντίας εμφανίστηκεστην ομιλία του πολύ ειρηνόφιλος.

Με το σημερινό μας άρθρο θέλουμε ν’ αποδείξουμε, ότι μια πολιτική προσωπικότητα δεν μπορεί να υπερβεί τόσο πολύ τον συσχετισμό δυνάμεων, όχι τόσο των αντιμαχόμενων, όσο τον διεθνή, ώστε αυτή του η υπέρβαση να είναι καθοριστική της εξέλιξης των γεγονότων (=όχι τυχαία ο νταής Ντ.Τραμπ αποδείχτηκε μπλοφατζής)


1) Η στρατιωτική πλευρά του ζητήματος     

Κυρίως κτυπήθηκε από τους Ιρανούς η Αμερικανική βάση Άιν αλ-Άσαντ στα δυτικά της Βαγδάτης. Σ’ αυτήν κατευθύνθηκαν 13 πύραυλοι και στόχο έπιασαν οι 10 πύραυλοι.Δευτερευόντως κτυπήθηκε η Αμερικανική βάση στο Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ (=στο Ιρακινό Κουρδιστάν), Κατευθύνθηκαν εναντίον της βάσης αυτής δύο πύραυλοι και στόχο έπιασε μόνον ο ένας. Δεν υπήρξε καμιά απολύτως αντιπυραυλική αναχαίτιση, παρ’ όλο που και στις δύο βάσεις υπήρχαν συστοιχίες αντιπυραύλων(γεγονός διαπιστωμένο από δορυφορικές φωτογραφίες).

Η Ιρανική πλευρά μιλάει για 80 νεκρούς και 200 τραυματίες.Η Αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται, ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ούτε από το Αμερικανικό,ούτε από το Ιρακινό προσωπικό.Εμείς δεχόμαστε την Αμερικανική εκδοχή.Η καταστροφή όμως αεροπλάνων στη βάση Άιν αλ-Άσαντ είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί είναι διαπιστωμένη με φωτογραφίες από δορυφόρο.


2) Ένα βήμα πίσω του Ιράν  

Το Ιράν έκανε την επίθεση του στις Αμερικανικές βάσεις του Ιράκ χωρίς να πτοηθεί από τις απειλές του Ντ.Τραμπ περί 52 στόχων μέσα στο Ιράν (χωρίς να υπολογήσει άν ο Ντ.Τραμπ κάνει νταηλίκι ή μπλοφάρει). Μ αυτή την κίνηση του το Ιράν ικανοποίησετο αίσθημα εκδίκησης για τον δόλιο χαμό του αγαπημένου τους στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί.Πλην όμως (τώρα αρχίζει ο πολιτικός ρεαλισμός να περνάει πάνωαπό τον ανθρώπινο πόνο) στις 00.15 (δηλ ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυκτακαι λιγώτερο από δύο ώρες πριν την επίθεση) οι Ιρανοί προειδοποίησαντον Ιρακινό Πρωθυπουργό, ότι επίκειται πυραυλική επίθεση σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.Προφανώς ο Ιρακινός Πρωπυπουργός ειδοποίησε αμέσως τους Ιρακινούς Αξιωματικούς, οι οποίοι με την σειρά τους διέταξαν το Ιρακινό προσωπικό των βάσεων ν’ απομακρυνθεί αμέσως από τις βάσεις.Ακόμα κι αν δεχτούμε το απίθανο (=να μην ειδοποίησε ο ίδιος ο Ιρακινός Πρωθυπουργός την Αμερικανική διοίκηση των βάσεων)και μόνο το ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες έβλεπαν τους Ιρακινούς να τα μαζεύουνε και να φεύγουν όπως-όπως, ήταν ικανό σήμα,ότι έπρεπε και οι ίδιοι να φεύγουν εσπευσμένα.Έτσι εξηγείται η απουσία θυμάτων από το προσωπικό των βάσεων.Αυτό είναι το βήμα προς τα πίσω του Ιράν: η προειδοποίηση.Τώρα ερχόμαστε στο γιατί έγινε η προειδοποίηση;

Ο πρώτος λόγος είναι ,ότι ο Ιρακινός Πρωθυπουργός μόλις έγινε ηδολοφονία του Ιρανού στρατηγού, παρακάλεσε την Ιρακινή Βουλή να εκδώσει ψήφισμα για κλείσιμο των Αμερικανικών βάσεων και για απομάκρυνση από το Ιράκ όλων των ξένων ένοπλων δυνάμεων.Με την προειδοποίηση αυτή οι Ιρανοί του κάνανε ένα δώρο ευγνωμοσύνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ,ότι το Ιράν από τη μια ήθελε να εκδικηθεί την δολοφονία του στρατηγού του και από την άλλη δεν επιθυμούσε ένα γενικευμένο Πόλεμο με τις ΗΠΑ.Προειδοποιώντας τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, έμμεσα προειδοποιούσαντους ίδιους τους Αμερικανούς ν’ απομακρυνθούν από τις βάσεις.Μ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχαν ανθρώπινα θύματα και θα ήταν ευκολώτερο για τον Ντ.Τραμπ να σταματήσει εκεί και να μην προχωρήσει σε παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης. 


3) Υπήρχε κίνδυνος γενικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή;    Ναι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος και αυτό φαίνεται από δύο σοβαρές εξελίξεις στις δύο τελευταίες μέρες.

Α) Ξαφνικά (=χωρίς καμιά προειδοποίηση) ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β.Β.Πούτιν παίρνοντας μαζί του τον Υπουργό Άμυνας Σεργέι Σοιγκού επισκέφθηκαν την Συρία.Από το αεροδρόμιο της Δαμασκού περάσανε μέσα από τους δρόμους της Δαμασκού, δεν πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά στο κτίριο του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων της Συρίας.Εκεί τους περίμενε ο Πρόεδρος της Συρίας με το Επιτελείο του,για να συζητήσουν ένα και μόνον θέμα: Την διατήρηση της Συριακής κρατικής οντότητας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής.Αφού πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις, οι Ρώσοι επίσημοι εντός της ημέρας ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γινόντουσαν ταεγκαίνια του “Τουρκικού ρεύματος” φυσικού αερίου δυναμικότητας 31,7δις.κυβικών μέτρων το χρόνο (“Αλλού τα κακαρίσματα, κι αλλού γεννούν οι κότες”).

Β) Το δεύτερο γεγονός που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης ήτανη απόφαση  του ΝΑΤΟ από την μια να καταγγείλει την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού ως προσωπική απόφαση του Ντ.Τραμπ με την οποία το ΝΑΤΟ δεν είχε ανάμειξη και από την άλλη να δώσει εντολή στους Ευρωπαίους εταίρους και τις δυνάμεις τους στο Ιράκ να φεύγουν(όπως αυτό ζήτησε η Ιρακινή Βουλή),Το γεγονός αυτό πίκρανε τον Πρόεδρο Ντ.Τραμπ, γιατί σήμαινε το τέλος της Αμερικάνικης αυθαιρεσίας στο ΝΑΤΟ και ζήτησε από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα της Μέσης Ανατολής (καλά κρασιά!)   

4) Η γενική υποχώρηση του Ντ.Τραμπ μέσα απ τα ίδια τα λόγια του 

Α) Η δήλωση ότι “απώλειες μεταξύ των Αμερικανών και Ιρακινών στις βάσεις δεν υπήρξαν και όλα είναι καλά”(ανεξάρτητα από το κατά πόσον αυτό είναι σωστό ή όχι) στέλλει το μήνυμα:Καλά εν τάξει! Αφού δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, σταματάμε εδώ!Ναι αλλά πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προσδιόριζε κρίσιμο αριθμό θυμάτων για να πάρει επιθετικές αποφάσεις. Αντιθέτως καθαρά έλεγε,ότι αν κτυπηθούν Αμερικάνικες βάσεις, θα πλήξει 52 στόχους στο Ιράν! Άρα οι απειλές έμειναν στον αέρα βλέποντας πώς επιτέθηκαν οι Ιρανοί και πώς (δεν) αμύνθηκαν οι Αμερικανοί

Β) Η δήλωση ότι “θα επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν” τι δείχνει; Ασφαλώς δείχνει παραίτηση από τις δυναμικές μέθοδες,που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον των αδύνατων χωρών και αντικατάσταση τους με τις μέθοδες των οικονομικών κυρώσεων(που το Ιράν με την βοήθεια Ρωσίας-Κίνας εύκολα μπορεί ναξεπεράσει)

Γ) Η δήλωση ” Έχουμε ισχυρούς πυραύλους, αλλά δεν θέλουμε να τους  χρησιμοποιήσουμε” τι σημαίνει;Εν πρώτοις δείχνει την διάθεση υποχώρησης (μας κτυπά ο αντίπαλοςκαι εμείς δεν χρησιμοποιούμε τα όπλα μας, άρα υποχωρούμε).Σημαίνει ακόμα την αναποτελεσματικότητα του Αμερικανικού πυραυλικού και αντιπυραυλικού συστήματος και όχι την μετατροπή του επιθετικού χαρακτήρα της Αμερικάνικης Πολιτικής σε φιλειρηνικό.

Δ) “Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δούλεψε εξαιρετικά!”Πού το βλέπουμε αυτό; Οι Αμερικανοί ήσαν ειδοποιημένοι δύο ώρες πριν την επίθεση από τον Ιρακινό Πρωθυπουργό και απομακρύνθηκαν.Αν οι Αμερικανοί είχαν αξιόμαχο στρατό, έπρεπε με την προειδοποίησητου Ιρακινού Πρωθυπουργού να ήσαν στις θέσεις των αντιπυραύλων και μόλις ερχόταν το σήμα της έγκαιρης προειδοποίησης να πατήσουν τα κουμπιά των αντιπυραύλων για να καταρρίψουν τους Ιρανικούς πυραύλους.Εμείς παρακολουθήσαμε στο βίντεο τις τροχιές των Ιρανικών πυραύλων και δεν διαπιστώσαμε ανασχαιτικές τροχιές αντιπυραύλων, ούτε εκρήξεις στον αέρα.Άρα δεν μιλάμε ούτε για αντιπυραυλικό σύστημα, ούτε για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Μιλάμε μόνο για υποχώρηση.Μια υποχώρηση που δεν είναι των Αμερικανών στρατιωτικών,αλλά της Αμερικάνικης Πολιτικής στη βάση του παγκόσμιο συσχετισμού δυνάμεων.

Ε) Η δήλωση ότι “Ρωσία και Κίνα πρέπει να καταλάβουν, ότι χρειάζεται μια άλλη Συνθήκη με το Ιράν” .Τώρα Ρωσία και Κίνα θα τρέξουν να συνάψουν άλλη Συνθήκη με το Ιράν με ευνοικούς όρους για τις ΗΠΑ για να μετατρέψουν την υποχώρηση των ΗΠΑ με το Ιράν σε τζάμπα νίκη για τον Ντ.Τραμπ!!


5) Θ αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα;    

Δηλώνει ο Ντ,Τραμπ: “Δεν θα επιτρέψουμε το Ιράν ν’ αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα”Αυτή η δήλωση είναι μια αυτονόητη ανοησία για τρείς λόγους:

α) Ήδη υπάρχει μια σχετική Συνθήκη ,που αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.Ο ίδιος ο Ντ,Τραμπ αποχωρώντας απ’ την Συνθήκη και δολοφονώντας τον Ιρανό στρατηγό την τίναξε στον αέρα.Δηλ. ήταν δεμένα τα χέρια του Ιράν ως προς το ζήτημα αυτό και ο Ντ.Τραμπτα έλυσε.

β) Όσες χώρες έχουν πυρηνικά όπλα, τα έχουν παρά την θέληση των ΗΠΑ και φυσικά χωρίς να ζητήσουν την άδεια των ΗΠΑ. Η μόνη χώρα που ζήτησε την άδεια και την βοήθεια των ΗΠΑ για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ήταν το Ισραήλ. Προφανώς αν το Ιράν αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα θα είναι κόντρα στην θέληση των ΗΠΑ.Το κακό για τις ΗΠΑ είναι ,ότι το Ιράν κατέχει ήδη την πυρηνική Τεχνολογία,Είτε πρόκειται για ειρηνικούς σκοπούς ,είτε πρόκειται για πολεμικούς η Τεχνολογία είναι η ίδια.Όταν οι Ρώσοι κατασκεύαζαν το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν, το πρώτο που απαίτησαν οι Ιρανοί από τους Ρώσους είναι η πυρηνική Τεχνολογία και η εκπαίδευση των Ιρανών τεχνικών στην πυρηνική Τεχνολογία.Ακόμα πιο κακό για τις ΗΠΑ είναι ότι το Ιράν έχει αρκετό πυρηνικό υλικό καιεπειδή πληρώνει καλά, οι Ρώσοι του διαθέτουν όσο θέλει.

γ) Τώρα για λόγους τακτικής το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα(=για να μην προκαλέσει επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ πριν αποκτήσει τα πυρηνικά όπλα και πριν κατασκευάσει πλήρες σύστημα αντιπυραύλων) Σε κάποια στιγμή θα βάλει μπροστά την κατασκευή πυρηνικών όπλων.Δεν νοείται χώρα με αξιώσεις Περιφερειακής δύναμης χωρίς πυραυλο-πυρηνικό όπλο,Επομένως για τον Ντ.Τραμπ δεν έχει νόημα να φοβερίζει. Δεν ζούμε στον κόσμο της βουλησιαρχίας ,αλλά της αιτιοκρατίας. Η αιτιοκρατία επιτρέπει στον Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.Το πρόβλημα για τον Ντ.Τραμπ είναι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του πολυπολικού κόσμου   και η υποχώρηση του στο ζήτημα της Ιρανικής πυραυλικής επίθεσης δείχνει, ότι καταλαβαίνει τα νέα παγκόσμια δεδομένα (=χαιρετίσματα στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός