ΝΑΤΟ 70 χρόνια: Αποκωδικοποίηση μιας διεθνούς δημοσκόπησης-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1202

Η διεθνούς εμβέλειας δημοσκοπική Εταιρεία “Pew Research Center” με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ έκανε μια δημοσκόπηση σε Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά)και Ευρώπη (σε χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και εκτός αυτού)διερευνώντας τις γνώμες των πολιτών των διαφόρων χωρώνπερί ΝΑΤΟ.

Τις σχετικές απαντήσεις τις αντιπαραθέτει με ανάλογες που έγιναν προ διετίας (2017-2019).

Εμείς τα δεδομένα της δημοσκόπησης τα πήραμε από το Ρωσικό  διαδικτυακό κανάλι www.gazetta.ru.

Έχουμε τέσσερις ερωτήσεις. Θα αναφέρουμε αναλυτικά μόνον την πρώτη και σημαντικότερη (για λόγους χώρου)


1) Ερώτηση  πρώτη:Αποδέχεστε τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως θετικό;           

 Η γενική εκτίμηση είναι ότι η έγκριση των πολιτών Αμερικής-Ευρώπης στην διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έπεσε κατά 10% με κάποιες εξαιρέσεις (που κι αυτές έχουν την δική τους ερμηνεία).

Αναλυτικά έχουμε:Στις ΗΠΑ θετικά αποκρίνονται προς το ΝΑΤΟ το 52% (των ερωτηθέντων ),ενώ πριν δύο χρόνια στο ανάλογο ερώτημα η θετική απάντηση ήταν 62%.Στην Γερμανία θετικά προς το ΝΑΤΟ απαντάνε το 57% έναντι του 67%,που ήταν το 2017. Στην Γαλλία το ποσοστό αποδοχής του ΝΑΤΟ έπεσε από το 60%, που ήταν το 2017 στο 49% το 2019.

Στην Ουγγαρία έπεσε από το 60% στο 48% στο ίδιο διάστημα.Αντίθετα μεγάλος είναι ο δείκτης αποδοχής του ΝΑΤΟ στην Πολωνία,που πιάνει το 82% (2019) έναντι 79% (2017). Στην Λιθουανία είναι 77%, Ολλανδία 72%, στον Καναδά 66% και στην Μ.Βρετανία 65%.

Σ’ αυτές τις χώρες το ποσοστό στην διάρκεια των δύο ετών ή αυξήθηκε λίγο, ή έμεινε το ίδιο και μόνο στην Ολλανδία μειώθηκε λίγο.

Ο ελάχιστος δείκτης αποδοχής του ΝΑΤΟ εμφανίζεται στην Τουρκία με 21% (με μείωση τα δύο τελευταία χρόνια κατά 2%).Στην Ελλάδα η αποδοχή του ΝΑΤΟ είναι χαμηλή δηλ.στο 37%, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν στο 33%.

Στην Βουλγαρία η έγκριση του ΝΑΤΟ είναι στο 42%.Εκτός ΝΑΤΟ έχουμε:Σουηδία 53% αποδοχή (το 2017 ήταν 65%).Ρωσία 16% αποδοχή (το 2017 ήταν 12%)Ουκρανία αποδοχή 53% (το 2017 ήταν 58%).


2) Συνολική ερμηνεία των απαντήσεων της πρώτης ερώτησης       

Το κύριο στοιχείο είναι η γενική πτώση της δημοτικότητας του ΝΑΤΟ κατά 10% σε δύο χρόνια. Πού αποδίδεται;Πριν απ’ όλα η πτώση αποδίδεται στις δηλώσεις Ντ.Τραμπ και Εμ.Μακρόν. Προφανώς τα λόγια δύο μεγάλων ηγετών του ΝΑΤΟ θα έχουν τις επιπτώσεις πάνω στην κοινή γνώμη.Αλλά αυτές οι επιπτώσεις θα ήσαν πολύ μικρές, αν δεν αντανακλούσαν πραγματικές καταστάσεις.

Α) Ο Ντ.Τραμπ από τη μια χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ξεπερασμένο, παλιωμένο και από την άλλη προτείνει αύξηση των δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του ΑΕΠ.(=άχρηστο και ξεπερασμένο είναι το ΝΑΤΟ, αλλά αν είναι να κάνει μεγάλες αγορές όπλων από τις ΗΠΑ, άς το να υπάρχει!).Η προσέγγιση του Εμ.Μακρόν είναι διαφορετική: Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό!Τι εννοεί μ αυτό ; Εννοεί ότι δεν υπάρχει συλλογική ηγεσία, που να διαμορφώνει μια στρατηγική επεξεργασμένη από όλους για τα συμφέροντα όλων.Γιαυτό και προτείνει ακύρωση της Αμερικάνικης προστασίας,δημιουργία αυτόνομου Ευρωστρατού, που δεν θα έχει αντιρωσική στόχευση (=το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό, ας του κάνουμε ευθανασία να τελειώνουμε).

Β) Ανεξάρτητα από το τι εννοούν οι Ντ.Τραμπ και Εμ.Μακρόν από πολιτικής πλευράς ξεπερασμένος και παλιωμένος είναι ένας θεσμός, που δεν μπορεί να παίξει πια τον ρόλο του(ανεξάρτητα από το αν τον έπαιζε ποτέ σωστά).Ο κύριος λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ ήταν η αναχαίτιση της Σοβιετικής επέκτασης.Απ αυτόν τον ρόλο προκύπτει υποχρεωτικά ένας άλλος:η μονιμοποίηση της στρατιωτικής Αμερικάνικης παρουσίας στην Ευρώπη.Επειδή όμως το 1949 ήταν πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες της αντιχιτλερικής  Συμμαχίας των Αγγλοαμερικάνων με τους Σοβιετικούς, ήταν αχώνευτο για τους λαούς της Δύσης,ο ένας Σύμμαχος από τη μια μέρα στην άλλη να μετατραπείσε εχθρό. Διά ταύτα εφευρέθηκε και τρίτος ρόλος για το ΝΑΤΟ.Αυτός ήταν η καταστολή του Γερμανικού ρεβανσισμού (=εκδικητικής ανασυγκρότησης).Αυτός ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα καθαρό πρόσχημα για δύο λόγους:

α) Αν οι Αμερικανοί ήθελαν να καταστείλουν τον Γερμανικό ρεβανσισμό, δεν θα προκαλούσαν μέσω των ψευτοσοβιετικών πρακτόρων τους διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, που ήταν το ανάχωμα στον Γερμανικό ρεβανσισμό

β) Όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για Γερμανικό ρεβανσισμό, εννοούν ρεβανσισμό του Γερμανικού κράτους και όχι ρεβανσισμό του Νεοναζισμού. Απόδειξη ότι το μόνο Κόμμα στην Δυτική Γερμανίαπου απαγορεύτηκε ,ήταν το Κομμουνιστικό, ενώ το Νεοναζιστικό δρούσε νόμιμα. 

Γ) Ο κύριος ρόλος του ΝΑΤΟ επιτεύχθηκε το 1991 με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (άσχετα με το κατά πόσον επέδρασε σ’ αυτό το γεγονός το ίδιο το ΝΑΤΟ).

Λογικά έπρεπε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.Δεν διαλύθηκε όμως! Γιατί;α) Δεν διαλύθηκε το ΝΑΤΟ γιατί αυτό θα παρέσυρε και την Αμερικάνικη παρουσία στην Ευρώπη, την οποία οι Δυτικοί την ήθελαν για να καταστέλλει τις λαικές εξεγέρσεις (καθ ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μεν μεγάλο πλήγμα για τα λαικά κινήματα, αλλά δεν αναιρούσε την ταξική πάλη και οι Αστοί μπορεί ν’ ανακουφίστηκανμε την διάλυση της Σοβιετικής ‘Ένωσης, αλλά όχι στο βαθμό να κοιμούνται ήσυχα, εφ όσον οι αντιθέσεις του καπιταλισμού συνέχιζαν να υπάρχουν και να οξύνονται)

β) Καθώς φαίνεται οι Δυτικοί από πρώτο χέρι ήξεραν ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (παρά τα εσωτερικά της προβλήματα) δεν ήταν κίνηση από τα μέσα, αλλά μάλλον από τα έξω (=δεν σημαινε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης χρεοκοπία του Σοσιαλισμού).Εξ αυτού συνάγεται ότι η αναγέννηση της Σοβιετικής Ένωσης(ίσως με μια άλλη μορφή ) ήταν θέμα χρόνου.Διά ταύτα διατήρησαν το ΝΑΤΟ.

Όταν όμως ανασυγκροτήθηκε η Ρωσία σε μεγάλη δύναμη και κινιόταν στο εξωτερικό πάνω στα Σοβιετικά χνάρια και στο εσωτερικό παρέλαυνε μέσα σε κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα,οι φόβοι των Δυτικών πήραν σάρκα και οστά.Πλην όμως αποδείχτηκε στην πράξη, ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να παίξει κανένα ρόλο: Απλά ανακυκλώθηκε το πρόβλημα. Η αναχαίτιση της Σοβιετικής Ένωσης έγινε αναχαίτιση της Ρωσίας.Διά ταύτα το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο και πρέπει το πρόβλημα της αντιπαράθεσης των μεγάλων Δυνάμεων να λυθεί σε άλλη στρατηγική,που δεν προβλέπει πολεμική σύγκρουση.Άρα το ΝΑΤΟ είναι ιστορικά ξεπερασμένο.


3) Ερμηνεία των ποσοστών της δημοσκόπησης 

 α) Μεγάλος είναι ο δείκτης αποδοχής του ΝΑΤΟ σε Πολωνία,Βαλτικές χώρες, Καναδά, Ολλανδία, Μ.Βρετανία και από τις εκτός ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.Στις Ανατολικές χώρες η πίστη (=η ελπίδα) ξεκινάει από το ότι από μια ομάδα απατεώνων κλάπηκε και ιδιωτικοποιήθηκε η εθνική περιουσία και τώρα αυτή η ομάδα [που διαμορφώνει την Άρχουσα τάξη αυτών των χωρών], θέλει την εξασφάλιση των κλεμμένων μέσα από την σκέπη του ΝΑΤΟ.

Καμιά χώρα Δυτική δεν πιστεύει, ότι η Ρωσία έγινε καπιταλιστική καιφοβούνται, ότι με μια επίθεση της Ρωσίας δεν κινδυνεύουν οι λαοί τους, αλλά τα προνόμια της Άρχουσας Τάξης. Διά ταύτα ξετρελλαίνουν τους λαούς τους  στην αντιρωσική-φιλοΝΑΤΟική προπαγάνδα και γι αυτό διαμορφώνονται αυτά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του ΝΑΤΟ.

β) Τα ποσοστά είναι σχετικά μεγάλα σε Καναδά ,Βρετανία και Ολλανδία .Ως ένα βαθμό ο λόγος είναι ο ιδιος: Η Άρχουσα Τάξη μέσα από το ΝΑΤΟ θέλει να περισώσει τα προνόμια της.Η διαφορά με τις Ανατολικές χώρες είναι η εξής: Στις Ανατολικές χώρες η κλεψιά έγινε πρόσφατα και ο φόβος απώλειας των κλεμμένων είναι πιο μεγάλος και πιο προφανής. Αντίθετα στις μεγάλες Δυτικές χώρες η κλεψιά έγινε με την πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου δηλ.πριν τρείς αιώνες (και επομένως οφόβος είναι μικρότερος, αλλά υπαρκτός εφ’ όσον ο πλουτισμός  από την εκμετάλλευση συνεχίζεται) Τώρα αν τα ποσοστά σε Καναδά και Μ.Βρετανία είναι πιο μεγάλα απόότι σε άλλες Ευρωπαικές χώρες οφείλεται στο ότι αυτές οι χώρες είναι εκτός ΕΕ και θέλουν μέσω ΝΑΤΟ να κάνουν κουμάντο απ έξω.

Η Ολλανδία ντρέπεται για το όνομα της, που έγινε συνώνυμο της οποιασδήποτε ανοχής και το όνομα της το αλλάζει σε “Κάτω χώρες”.Μέσα σ’ αυτά που πρέπει να ντρέπεται η Ολλανδία μπορεί νάναι και το μεγάλο ποσοστό αποδοχής του ΝΑΤΟ.

γ) Στην Τουρκία το ποσοστό αποδοχής του ΝΑΤΟ είναι μικρό, γιατί η Άρχουσα Τάξη πιστεύει ,ότι δεν αντιμετωπίζει τώρα πια κοινωνικό κίνδυνο και ότι μπορεί να πλεύσει με δικό της τιμόνι σ’ όποια θάλασσα της είναι αρεστή για μεγαλύτερες αγορές και περισσότερα κέρδη χωρίς την επιδιαιτησία των ΝΑΤΟικών, που τους παίρνει ένα μέροςτων κερδών.Από κει και πέρα υπάρχει ο φόβος της ΕΕ να ενσωματώσει την Τουρκία (για λόγους πληθυσμιακών και οικονομικών μεγεθών=να μας λείπει άλλος ένας αντίπαλος μέσα στην ΕΕ) και την κρατάειστα απ’ έξω.Ο Τουρκικός λαός συγχέει (όχι αδικαιολόγητα την ΕΕ με το ΝΑΤΟ)και η οργή εναντίον της ΕΕ γίνεται οργή εναντίον του ΝΑΤΟ.

Σ’ αυτά προσθέτουμε και την έχθρα της σημερινής Κυβέρνησης για το τελευταίο Πραξικόπημα και με την προπαγάνδα της φέρνειαυτό το αποτέλεσμα.

δ) Στην Ελλάδα το ποσοστό που δείχνει η δημοσκόπηση είναι φουσκωμένο. Το ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 33% και επί ΝΔ γίνεται 37% σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ΝΑΤΟικά ποσοστά (αυτά είναι τουλάχιστον δέκα μονάδες παρακάτω, αν όχι περισσότερο),αλλά για κομματικά ποσοστά (=ποσοστά αλληλεγγύης προς το Κόμμα μας που θέλει νάμαστε στο ΝΑΤΟ).

Είναι γελοίο να πιστεύουμε, ότι στην Ελλάδα μετά την Απριλιανή Δικτατορία, την απώλεια της μισής Κύπρου και τα βάσανα μετα χρέη ,τα μνημόνια και τα μέτρα το 37% των Ελλήνων αγάπησαν το ΝΑΤΟ

ε) Η Ρωσία φέρεται να θέλει το ΝΑΤΟ κατά 16%. Προφανώς η δημοσκόπηση θα έκανε λάθος με την υποδιαστολή, γιατί στις Εκλογές όλα μαζί τα φιλοδυτικά Κόμματα δεν φτάνουν στα μισά αυτού του ποσοστού.Άλλωστε το ΝΑΤΟ στρέφεται εναντίον της Ρωσίας με κάθε τρόπο.Δεν έχει λογική να το αγαπάνε οι Ρώσοι.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός