Ο Ερντογάν στο Ιντλίμπ: Το “χειρότερο σενάριο” σε εξέλιξη;-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης.

567

Στις 20/2/2020 έγινε μαζικής κλίμακας επίθεση (φιλο)τουρκικών Συριακών δυνάμεων με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας. Η επίθεση είχε μια προσωρινή επιτυχία, γιατί διέσπασε τις αμυντικές γραμμές των Συριακών δυνάμεων.

Ο Συριακός Στρατός βρέθηκε σε δύσκολη θέση και το Συριακό Επιτελείο ζήτησε τη συνδρομή της Ρωσικής αεροπορίας.Παρενέβησαν τα Σουχόι 24 και η επίθεση αναχαιτίστηκε.Στη συνέχεια υπήρξε Συριακή αντεπίθεση με κάποιες απώλειες σε ανθρώπους και μηχανήματα.Για τις ανθρώπινες απώλειες το βέβαιο είναι (γιατί το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν), ότι σκοτώθηκαν 2 Τούρκοι στρατιώτες (και ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση).

Για τις απώλειες των Σύρων οι γνώμεςδιίστανται πολύ. Ο μεν Ερντογάν μιλάει για 50 σκοτωμένους Σύρους στρατιώτες, η δε Ρωσική πλευρά μιλάει για 4 τραυματίες.Οι απώλειες των (φιλό)τουρκων επιτιθέμενων (κατά την ρωσική πληροφόρηση ήταν 1 τανκ, 5 τροχοφόρα τεθωρακισμένα και 6 φορτηγά.  Το βέβαιο είναι ότι οι (φιλό)τουρκες δυνάμεις δεν κατέλαβαν κανένα κατοικημένο μέρος, αλλά δεν ξέρουμε εμείς: ποιός ελέγχει τώρα την οδό “Δαμασκός-Χαλέπι” στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Στο σημερινό μας άρθρο θα εξετάσουμε, αν η επίθεση αυτή είναι προάγγελος γενικής μαζικής σύγκρουσης Τουρκίας-Συρίας ή και Τουρκίας-Ρωσίας (ή και Τουρκίας-Ιράν).


1) Η είδηση υποβαθμίστηκε στην ΕΡΤ1                 

 Η είδηση της (φιλο)τουρκικής επίθεσης δεν βρήκε την ανάλογη θέση στην Κρατική τηλεοπτική πληροφόρηση. Η ΕΡΤ1 στο κεντρικό δελτίο των εννέα το βράδυ, ούτε την προανήγγειλε, ούτε στην αναλυτική πληροφόρηση είχε την ανάλογη θέση η δοσμένη είδηση.Ιδιαίτερα αγνοήθηκε η παρέμβαση της Ρωσικής αεροπορίας στην αναχαίτιση της επίθεσης.Γιατί άραγε;Εμείς πιστεύουμε ότι η (φιλό)τουρκη επίθεση υποβαθμίστηκε,γιαυτό ακριβώς: Να μην φανεί ότι οι Ρώσοι στηρίζουν δυναμικά τους Συμμάχους τους (ενώ οι Αμερικανοί το βάζουν εγκαίρως στα πόδια). Αυτό σημαίνει, ότι εμείς στην Ελλάδα “στραβά αρμενίζουμε”σε σχέση με τις συμμαχίες μας.


2) Οι διαθέσιμες δυνάμεις της Τουρκίας   

ΕΑΝ (το γράφουμε με κεφαλαία για να δείξουμε, ότι έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί έτσι) ο Πόλεμος περιοριστεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, στα σίγουρα η Συρία είναι χαμένη. Αλλά ακόμα κι αν συμμετάσχει η Ρωσική δύναμη της Συρίας πάλι δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί μια μαζική Τουρκική επίθεση στη Συρία.Ποιές είναι οι άμεσα διαθέσιμες δυνάμεις της Τουρκίας;Την νότια ζώνη της Τουρκίας προστατεύει το 7ο Σώμα του Τουρκικού Στρατού, που ευθύνεται έναντι Ιράκ, Ιράν και Συρίας.Αυτό έχει έδρα το Ντιαμπεκίρ.Σ’ αυτό το Σώμα υπάγονται οι εξής δυνάμεις:Η 3η μεραρχία Πεζικού, η 20η και 172η τεθωρακισμένη μεραρχία,η 16η και 70η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, η 2η και 6η ταξιαρχία Πεζικούμε μοτοσυκλέτες, η 2η, 34η, 48η συνοριακή μεραρχία, η 3η ταξιαρχία κομάντος και 5η ορεινή ταξιαρχία κομάντος. Αυτή η ισχυρή δύναμη Στρατού είναι αρκετή για να διαλύσει τονΣτρατό του Μπασάρ Άσαντ σε λίγες μέρες και να ξεκαθαρίσει το Ιντλίμπ, έτσι ώστε από τη μια να κοπεί ο δρόμος”Δαμασκός-Χαλέπι” σ’ αυτό το σημείο και από την άλλη να υπάρχει μια ανοικτή επικοινωνία Τουρκίας-Ιντλίμπ.


3) Η παρέμβαση των Ρωσικών δυνάμεων της Συρίας         

 Όλη κι όλη η αεροπορική δύναμη της Ρωσίας αυτή τη στιγμή στο έδαφος της Συρίας είναι 15 αεροπλάνα. Το 7ο Σώμα τουΤουρκικού Στρατού μπορεί να διαθέσει 20 φορές περισσότεραF- 16 C/D.Άρα με μόνες τις Ρωσικές δυνάμεις των βάσεων στη Συρία το Ιντλίμπ δεν σώζεται.Το πρόβλημα είναι: αν ο Ερντογάν καθαρίσει το Ιντλίμπ, μήπως του ανοίξει η όρεξη για ολική κατάκτηση της Συρίας;   Αν η Ρωσία επιτρέψει τέτοια εξέλιξη χάνει τα πάντα: τη Συρία,το πολιτικό και στρατιωτικό της κύρος και όλες οι θυσίες και δαπάνες μιας πενταετίας Πολέμου πάνε χαμένες.Κρίνοντας από τον χαρακτήρα του Προέδρου Β.Β.Πούτιν, τις διαθέσεις του Ρωσικού Στρατού και της Πολιτικής Αριστοκρατίας της Ρωσίας συμπεραίνουμε, ότι αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη και θα υπάρξει γενίκευση του Πολέμου μεταξύ Ρωσίας -Τουρκίας[δηλ.θα γίνει ο 13ος Ρωσοτουρκικός Πόλεμος]Η πρώτη φάση του Πολέμου θα είναι η ανάμειξη του Ρωσικού Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ πρέπει να δούμε πια το σύνολο των Τουρκικών δυνάμεων.Η Τουρκία διαθέτει 8 Σώματα Στρατού με ανάλογες δυνάμεις με αυτές που αναφέραμε για το 7ο Σώμα.Επί πλέον η Τουρκία διαθέτει στρατηγικές εφεδρείες, που αδυνατούμε λόγω χώρου και δυσκολίας απόδοσης των κωδικών ονομάτωντων διαφόρων όπλων, να τις αναφέρουμε.Για να έχουν οι αναγνώστες μας μια εικόνα των στρατιωτικών μεγεθών αναφέρουμε επιλεκτικά τα εξής:Τα τανκς είναι 3500 με ανάλογους αριθμούς σε τροχοφόρα τεθωρακισμένα. Τα κανόνια είναι 6000.Τα ελικόπτερα είναι γύρω στα 300 και τα αεροπλάνα πρέπει να είναι 235 μαχητικά (Lochead Martin F- 16 C/D, 47 εκμοντερνισμένα μαχητικά-βομβαρδιστικά F-4E-2020.Tα υποβρύχια είναι 14 γερμανικού σχεδιασμού.Τα καράβια επιφανείας είναι: 16 φρεγάτες και 6 κορβέτες.Η Ρωσική ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι:Δύο αεροπλανοφόρες κρουστικές ομάδες, 15 καταδρομικά τύπου Λίντερ,10 πολυστοχικά ατομικά υποβρύχια σχεδίου 885 Μ, μια μεραρχία ναυτικού-πεζικού για γενικά αποβατικά καράβια εκτοπίσματος25-30 χιλ.τόνων, καράβια εξασφάλισης υλικών μέσων για 25 μέρες πολεμικών επιχειρήσεων.Φυσικά ο Ρωσικός στόλος μπορεί να ενισχυθεί, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο (πέραν του ότι η Τουρκία θα κλείσει τα στενά).Και με αυτές τις δυνάμεις το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.


4) Οι πιθανές εξελίξεις               

 Α) Το βάρος του Πολέμου από πλευράς Ρωσίας να το σηκώσουν τα στρατηγικά αεροπλάνα (με άνοιγμα φτερών 90 μέτρα) Τουπόλεφ 160 με κατευθυνόμενους πυραύλους “καλίμπρ”, τα οποία ξεκινάνε από την πόλη Ένγκελς των νότιων Ουραλίων και μπορούν από να βομβαρδίσουν τόσο τα Τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, όσο και την ίδια την Τουρκία από μεγάλη απόσταση (2000 χιλμ)Β) Να γίνει χρήση μικρών τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον τηςΤουρκίας. Αυτό θα συνετίσει σίγουρα τον Ερντογάν.Γιαυτό για την Τουρκία εφόσον υπάρχει η ανάλογη βούληση από πλευράς Ρωσίας θα ισχύσει η ρήση: “Ου νικήσεις καν νικήσεις”


5) Οι άλλες παρεμβάσεις    

Α) Από πλευράς ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση, ούτε φυσικά από τις ΗΠΑ.Απεναντίας θα προσεύχονται να κρατήσει όσο γίνεται περισσότεροη σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας για αμοιβαία εξασθένιση τους

β) Η μόνη παρέμβαση, που λογικά αναμένεται είναι από το Ιράν υπέρ της Ρωσίας.Το Ιράν με την άδεια Συρίας και Ρωσίας θα καταλάβει όλη τη Συρία παρέχοντας στην σύγκρουση κυρίως πεζοπόρες δυνάμεις.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός