Για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: «Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τον Ιούλιο 1935 »

1433

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου και το kalymnos-mews.gr  επέλεξε να τιμήσει την ημέρα παραθέτοντας ένα ιστορικό ΝΤΟΥΚΟΥΜΈΝΤΟ από το αρχείο του Δικηγόρου Ιστορικού Βασιλείου Χατζηβασιλείου:

Παραθέτουμε την επίκληση των Γυναικών της Καλύμνου προς τις Γυναίκες όλου του Κόσμου όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο δελτίον Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμαρικής “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΣ”

Γυναίκες του κόσμου:

Οι γυναίκες του μαρτυρικού νησιού της Καλύμνου, οι οποίες έγιναν παγκοσμίως γνωστές εξαιτίας των ηρωικών τους ενεργειών, έχουν ομοθύμως αποφασίσει να απευθυνθούν προς εσάς έχοντας την πίστη ότι όταν εσείς θα γνωρίσετε την τραγική τους κατάσταση, θα ενδιαφερθείτε για μας, και θα μας βοηθήσετε, όπως μπορείτε, για να ξεφύγουμε από τη τρομερή μιζέρια, απελπισία και αγωνία που μας σφίγγουν περισσότερο και περισσότερο και που μας οδηγούν σε μαρτυρικό θάνατο.

Γυναίκες του κόσμου:

Είστε μητέρες και αισθάνεστε τον πόνο, το σφίξιμο της καρδιάς που εμείς νοιώθουμε, όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να τα κτυπούν χωρίς έλεος και σέρνονται στις φυλακές.

Είστε σύζυγοι, και είστε στην θέση να φανταστείτε την απελπιστική μας κατάσταση, όταν βλέπουμε του συζύγους μας να παίρνονται μακριά μας και από τις καθημερινές ενασχολήσεις τους, ξαφνικά, για να βασανιστούν και να εγκλειστούν σε μοιραίες φυλακές.

Οι οικογένειές μας έχουν χωριστεί. Τα παιδιά μας είναι πεινασμένα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για εμάς.

Υποφέρουμε πέραν πάσης φαντασίας.

Το ήδη καταναλωμένο μας πετσί, είναι το φαγητό μας. και περνάμε τους χειρότερους εξευτελισμούς από τους Ιταλούς Καραμπινιέρους, οι οποίοι μπαίνουν στα σπίτια μας θυμωμένοι και προσβάλλουν οτιδήποτε εμείς κρατούμε ιερό και απρόσβλητο.

Είστε αδελφές και μπορείτε να καταλάβετε πως θρηνούν οι καρδιές μας βλέποντας τους αδελφούς μας και προστάτες μας να οδηγούνται σε εξορία και σε απερίγραπτα βασανιστήρια, ίδια που ούτε η Ιερά Εξέταση δεν έχει ποτέ δει.

Γυναίκες του κόσμου:

Εσείς πιστεύετε στην θρησκεία σας. Κάθε Κυριακή παρακολουθείτε τις λειτουργίες και ακούτε τα θεϊκά λόγια της αγάπης και της καλοσύνης. Είστε ελεύθερες να απευθύνετε τις προσευχές σας για τις ψυχές των αγαπημένων σας που έχουν φύγει.

Είστε ελεύθερες να βαπτίζετε τα παιδιά σας, να θάβετε τους νεκρούς με τις απαραίτητες θρησκευτικές ακολουθίες. Σε εμάς όλα αυτά είναι απαγορευμένα.

Αυτοί προσπαθούν να αλλάξουν την θρησκευτική μας πίστη με την βία. Για περισσότερο από έξι μήνες οι εκκλησίες μας είναι κλειστές. Οι περισσότεροι από τους κληρικούς μας έχουν φυλακισθεί.

Προσμένουμε να ακούσουμε λειτουργία και το άγιο κήρυγμα του Χριστού αλλά δεν μπορούμε.

Τα  παιδιά μας έχουν μείνει αβάπτιστα.

Γάμοι απαγορεύονται να πραγματοποιηθούν.

Τους νεκρούς μας τους θάβουμε μόνοι μας. ναι μόνοι μας. χωρίς να ευλογηθούν.

Χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία, σαν να είναι αφορισμένοι.

Αντιλαμβάνεσθε την τρομακτική τραγωδία μας.

Γυναίκες του κόσμου:

Εμείς είμαστε γυναίκες Ελληνίδες εκ καταγωγής. Υπερήφανες για τους προγόνους μας.

Στις φλέβες μας ρέει το αίμα τριών χιλιάδων χρόνων αρχαίου πολιτισμού.

Και να που αυτοί μας απαγορεύουν να ομιλούμε την γλώσσα μας, κλείνουν τα σχολεία μας, δεν μας επιτρέπουν να μορφώνουμε τα παιδιά μας σαν Ελληνόπουλα, προσπαθώντας να μας κάνουν Φραγκο- Λεβαντίνους. Καταλαβαίνετε την αγανάκτησή μας, την επαναστατημένη Ελληνική μας ψυχή;

Γυναίκες του κόσμου:

Εσείς είστε πρώτα απ’ όλα ανθρώπινα όντα.

Έχετε την ατομικότητά σας, την τιμή, τον αυτοσεβασμό και καταλαβαίνετε το πόσο μεγάλο δώρο είναι η ελευθερία.

Εμείς είμαστε σκλάβε της Ρώμης.

Μια , σκλάβες στον 20 αιώνα.

Οι ιδιοκτησίες μας, η τιμή μας,

η υπόληψή μας, εξαρτάται από την διάθεση του κάθε Ναπολιτάνου αλήτη, ο οποίος στάλθηκε εδώ για να «εκπολιτίσει» εμάς. Δεν μπορούμε πλέον να υπομένουμε τέτοιους εξευτελισμούς.

Για μας ο θάνατος είναι χίλιες φορές ποιο επιθυμητός και είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε. Αποκλεισμένες όπως είμαστε στο νησί μας, πεινασμένες, σκλάβες των απογόνων του Νέρωνα

Χωρίς όπλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τους δειλούς Ιταλούς Καραμπινιέρους και να βαδίσουμε προς την ηρωική μας έξοδο. Χέρι με χέρι όλες θα βαδίσουμε προς την θάλασσα.

Εκεί, μέσα στο απύθμενο υγρό βάθος, θα βρούμε την απαλλαγή και την ελευθερία μας, προς ντροπή όλων των πολιτισμένων εθνών στην Γη, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο άφθαστη είναι ην μεγαλοσύνη της Ελληνικής ψυχής.

Γυναίκες του κόσμου:

Πριν να φτάσουμε σ’ αυτήν την τελική μας απόφαση, κάνουμε αυτή τη τελευταία προσφυγή σε σας.Κάνε η φωνή σου να ακουσθεί, σε όλες τις γωνιές της γης.

Ξεσήκωσε τη γυναικεία οργή για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις απάνθρωπες, βάρβαρες και χωρίς έλεος ενέργειες, που γίνονται εις βάρος μας από τους ακατονόμαστους τυράννους μας.

Ευχόμαστε συνεπώς, ότι,  εσείς θα αποτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή μας.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός