Ο γνωστός Καλύμνιος επεμβατικός καρδιολόγος Μιχάλης Ν. Ζαίρης για Covid-19 και Ευπαθείς Ομάδες.

5725

Ενδιαφέρον άρθρο του γνωστού Καλύμνιου Επεμβατικού Καρδιολόγου Μιχαήλ Ν.Ζαΐρη* για τον κορωνοϊό (Covid-19) και τις ευπαθείς ομάδες.

*Ο Μιχαήλ Ν.Ζαΐρης είναι Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογίας στο Θεραπευτήριο Metropolitan

Το kalymnos-news.gr ευχαριστεί θερμά τον Μιχαήλ Ζαίρη για τον πολύτιμο χρόνο του που διέθεσε, για να ενημερώσει με το άρθρο του αυτό τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της εφημερίδας μας.

Covid-19 και Ευπαθείς Ομάδες

Η ανθρωπότητα σήμερα βιώνει μια πανδημία, από έναν άγνωστο μέχρι τώρα κορωνοϊό, τον Covid-19. Η εξάπλωση του είναι ταχεία σε όλον τον κόσμο (πανδημία), με ρυθμό προσβολής του πληθυσμού, που εξαρτάται ευθέως ανάλογα, από την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων απομόνωσης του.

Η παρούσα πανδημία δεν αποτελεί τη μοναδική στην ιστορία του ανθρώπου,αλλά αντιθέτως, η ανθρωπότητα έχει βιώσει κατά το παρελθόν, πολλές επιδημικές εκρήξεις λοιμωδών νοσημάτων, με άλλοτε άλλη επίπτωση στην εξέλιξη της ιστορίας της.

Ο ιός Covid-19,δείχνει να έχει υψηλή μεταδοτικότητα από άτομο σε άτομο, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί εύκολα, θανατηφόρες επιπλοκές.

Η πιθανότητα θανάτου, σε νέα υγιή άτομα, είναι πολύ λιγότερο από το 0.1%, δηλαδή >99.9% τον νέων και υγιών ατόμων που θα προσβληθούν από τον ιό, δεν θα πεθάνουν.

Αντιθέτως υψηλότερο κίνδυνο θανάτου διατρέχουν οι ευπαθείς
ομάδες στις οποίες, είναι δυνατόν, η πιθανότητα θανάτου να φτάνει μέχρι και το 20%, σε ιδιαίτερα επιβαρυμμένους πληθυσμούς.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν προσβληθούν από τον ιό Covid-19;

Η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, αλλά γενικά ένα άτομο είναι ευπαθές, όταν ο οργανισμός του, είτε δεν μπορεί να αντισταθεί και να
εξουδετερώσει γρήγορα, τη λοιμογόνο δύναμη του ιού εισβολέα, είτε ο οργανισμός είναι τόσο αδύναμος, με αποτέλεσμα να κάμπτεται και να αποθνήσκει, λόγω των βλαβών που του προκαλεί ο ιός.

Η προχωρημένη ηλικία, αυθαίρετα ίσως, τα άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό διότι, πέραν της ηλικίας αυτής κάθε αυτής, τα διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν χάσει, σημαντικό μέρος της λειτουργικής τους επάρκειας και των μηχανισμών αμύνης τους.

Σημαντικό δηλαδή ρόλο, στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου, που θα προσβληθεί από τον ιό, δεν διαδραματίζει μόνο η ηλικία αλλά και η επάρκεια των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού του

Τα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, των οποίων η
επάρκεια διαδραματίζει τον κύριο ρόλο, στην πιθανότητα επιβίωσης μετά από προσβολή από τον ιό είναι, το ανοσοποιητικό, το αναπνευστικό,το κυκλοφορικό, το ήπαρ και τα νεφρά.

Καθώς τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα, να έχουν ανεπάρκεια των συστημάτων αυτών, έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όταν προσβληθούν από τον ιό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μόνο τα άτομα προχωρημένης ηλικίας
κινδυνεύουν. Στις ευπαθείς ομάδες, ανήκουν και οι νεότεροι, με ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργάνων.

Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι καπνιστές, οι οποίοι αν και νέοι,
λόγω της χρόνιας έκθεσής τους στα καπνικά προϊόντα, έχουν κλινικά έκδηλη ή και ακόμα ασυμπτωματική, χρόνια ανεπάρκεια του αναπνευστικού (και όχι μόνο) συστήματος, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών. Ιδιαίτερη ευπαθή ομάδα, αποτελούν τα άτομα με ανοσοανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (AIDS, καρκινοπαθείς, χρόνια λήψη κορτιζόλης), αλλά και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ανάλογα οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα, συνιστούν ευπαθή ομάδα, ίσως και τη μεγαλύτερη στον δυτικό κόσμο. Οι ασθενείς αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ηλικιωμένοι, να έχουν εκτεθεί
στα καπνικά προϊόντα, να έχουν σακχαρώδη διαβήτη, να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, η/και νεφρική ανεπάρκεια.

Βέβαια εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, ένας ασθενής με
καρδιαγγειακό νόσημα, δεν καθίσταται αυτόματα ευπαθής. Για παράδειγμα, ένα άτομο 50 ετών, το οποίο δεν κάπνιζε, δεν είχε διαβήτη αλλά είχε στηθάγχη, λόγω αυξημένης χοληστερίνης και κληρονομικού ιστορικού, και του έγινε αγγειοπλαστική με stent, δεν κατατάσσεται αυτόματα στις ευπαθείς ομάδες.

Συμπερασματικά, όλοι είναι δυνατόν να προσβληθούν από τον ιό Covid-19, οι περισσότεροι όμως θα αναρρώσουν χωρίς συνέπειες.

Αυτοί που κινδυνεύουν όμως να πεθάνουν μετά από προσβολή από τον ιό είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή:

  1. Άτομα προχωρημένης ηλικίας πχ μεγαλύτερα των 70 ετών.
  2. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Ιδιαίτερα τα άτομα εκείνα με χρόνια κλινικά εμφανή ή όχι, αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω ιστορικού έκθεσης σε καπνικά προϊόντα.
  3. Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
  4. Άτομα με ενεργό καρκίνο.
  5. Άτομα με ανοσοανεπάρκεια οιασδήποτε αιτιολογίας.
  6. Άτομα με προχωρημένη ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ας τους προστατέψουμε ακολουθώντας τις οδηγίες που εκδίδονται από τα υπεύθυνα όργανα του κράτους.

Δρ. Μιχαήλ Ν Ζαΐρης, MD, PhD, FESC

Διευθυντής

Consultant Interventional Cardiologist, London, UK
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός