Πρωτοβουλία του Παναγιώτη Βούρου και έκκληση στο Δήμο Καλυμνίων να συσταθεί εθελοντική ομάδα καθαριότητας.

2523

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία από τον Παναγιώτη Βούρο.

Κάνει προσωπική έκκληση στον Δήμο Καλυμνίων να συσταθεί εθελοντική ομάδα καθαριότητας .

Δείτε τη σχετική επιστολή


>>Για μία Κάλυμνο καθαρή, συνέχεια, παντού, όλο το χρόνο!! Όπως μας αξίζει.

Οφείλουμε σιγά- σιγά όλοι μας να γίνουμε ρεαλιστές. Δυστυχώς, παρότι η εκάστοτε θεσμική εξουσία του τόπου προσπαθούσε και προσπαθεί μέχρι εκεί που φτάνουν η θέληση και τα ανάλογα πάντα μέσα που διαθέτει, υλικό, προσωπικό, τεχνογνωσία, μη ξεχνώντας για να είμαι ακριβοδίκαιος και την σημερινή και φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Αντιδημαρχίας Καθημερινότητας με τα αισθητά αποτελέσματα που κανείς δεν το αμφισβητεί, φαίνεται πως δεν αρκεί.

Μια βόλτα, στο νησί και σε κεντρικούς δρόμους παρακαλώ, αφήστε τώρα γειτονιές και “μαράσια” που δεν είναι στην πρώτη φάτσα και γραμμή, είναι αρκετή για να σου επιβεβαιώσει πως είμαστε χρόνια πίσω σε παιδεία και συνείδηση και οικολογική συμπεριφορά.

Στο δια ταύτα.

Πρόστιμα, και να βάλεις, είναι αδύνατο να το ελέγξεις. Αρέσει δεν αρέσει μια τέτοια πρακτική.

Μετά μπαίνεις στη λογική.. καταγγελίας. Όχι το καλύτερο.

Αφετέρου, αν δεχτούμε που είναι πραγματικότητα, πως ούτε ο Δήμος μα ούτε και η Αστυνομία ως.. εφεδρική βοήθεια δεν έχουν ως επίσημα κέντρα διοίκησης και τάξης και όποτε χρειαστεί και σε κάθε γωνιά του τόπου- ανθρώπους για να υποστηρίξουν την καθαριότητα και την επιβολή της πρέπουσας συμπεριφοράς της κοινωνίας απέναντι στη φύση και την εικόνα του νησιού μας, καταλαβαίνετε πως πρέπει να ανοίξουν νέοι δρόμοι προοπτικής και μάλιστα, τώρα!!

Τι άλλο, Εθελοντισμός.

Με τη διαφορά όμως πως- το να βγούμε 10-30-50 άνθρωποι μια φορά τον χρόνο (Ιούνιο .. Ιούλιο) για να σηκώσουμε τόνους σκουπιδιών από τους δρόμους και τις παραλίες (ιδιωτικοί χώροι πλησίον κεντρικών δρόμων είναι άλλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί) δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά το μπαλώνει.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κι αυτές οι κινητοποιήσεις (βλέπε Μιχάλης Καλογεράκης). Τα σκουπίδια, η σαβούρα, η νοοτροπία μας, δεν έχει κάποιο τέλος δυστυχώς, μόνο κατήφορος παρακμής οπότε και οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, να είμαστε καθαροί, να είμαστε υπεύθυνοι και υπομονετικοί στον δύσκολο αυτό αγώνα της καθημερινότητας.

Αφού δεν βάζει ο πολίτης μυαλό, και δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να συμμορφωθεί, ας υπάρχουν κι αυτοί, εμείς όλοι που αγαπάμε το νησί μας καί το καλοκαίρι καί το χειμώνα, καί την Δευτέρα καί την Κυριακή για να είμαστε παρόντες σε κάθε ενορία της Καλύμνου που “φωνάζει” από απόγνωση και ντροπή..

Τί μένει λοιπόν; Να πάρει μια επίσημη μορφή ο Εθελοντισμός, δυναμική, “θεσμική”, με σάρκα και οστά, με ονόματα και πρωτοβουλίες.

Κάνω λοιπόν έκκληση στον Δήμο Καλυμνίων, στην Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και στον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Μικέ Ζηρούνη να κάνει δημόσια έκκληση / πρόσκληση ενδιαφερόντων εθελοντών για ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Πρώτα για μας, κι έπειτα για τον τουρισμό. Αξίζει και μπορεί να συσταθεί μια δυναμική ομάδα με σχέδιο, όραμα και πρόγραμμα ευέλικτο και ρεαλιστικό ώστε καθείς από τον ελεύθερό του χρόνο φυσικά και στην περιοχή που τον εξυπηρετεί, να δίνει κάτι από την ψυχή του και με προσωπική εργασία ώστε να δούμε την Κάλυμνό μας καθαρή.

Τί λέτε; Μπορούμε;

Είμαι στη διάθεση της Δημαρχίας για ότι με χρειαστεί για μία ενδεχόμενη απόπειρα για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων μας. 
Συμμετέχουμε, ενεργά, για τη ζωή μας!!

Παναγιώτης Βούρος
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός