Από τον περσινό εορτασμό της Κυριακής των Βαίων στον Ι.Ν Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.

1342

Κυριακή των Βαίων σήμερα 12 Απριλίου 2020 και σε όλες τις εκκλησίες της Καλύμνου τελέστηκε Θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, μόνο από τον Ιερέα και τον ψάλτη και με άδεια στασίδια  από πιστούς λόγω κορωνοϊού

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τα Ιερά Ευαγγέλια, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση και καταλύεται ψάρι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.

Στην Κάλυμνο και στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης κάθε χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία των Βαϊων  εορτάζεται η Επέτειος της Εθνικοθρησκευτικής εξέγερσης του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935  γνωστής και ως Πετροπόλεμος

Μία επέτειος που σηματοδοτεί τη γενναία αντίσταση των Καλυμνίων αλλά και των Δωδεκανησίων την περίοδο της ιταλικής κατοχής ενάντιας σε κάθε μορφή βίας και καταπάτησης των ιδανικών τους.

Ο Εμμανουήλ Καζώνης που δοφονήθηκε στις 7 Απριλίου 1935 όπως και άλλοι ανώνυμοι απλοί πολίτες αναδείχθηκαν ήρωες και απέδειξαν το ελεύθερο  και αδούλωτο πνεύμα των Καλυμνίων.

Λόγω του κορωνοιού και η τελετή αυτή ματαιώθηκε.

Δείτε φωτογραφίες αρχείου από τον περσινή  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που  τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ.Παΐσιος, και παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού και ο εορτασμός της επετείου του Πετροπολέμου.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός