Η μηνυτήρια αναφορά κατά του Λιμεναρχείου Καλύμνου από τον “κατ’ επάγγελμα” μηνυτή εκπρόσωπο Μ.Κ.Ο Παναγιώτη Δημητρά.

4497

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στις 3 Μαρτίου 2020 ο Παναγιώτης Δημητράς εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι” σε βάρος της Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λιμεναρχείο Καλύμνου).

Η μηνυτήρια αναφορά απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αρχικά στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ν.Αιγαίου που με τη σειρά της τη διαβίβασε στη Β΄Διεύθυνση Αστυνομίας  Δωδεκανήσου (Κως) καθόσον σύμφωνα με το μηνυτή αφορά συμβάν που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή της ΚΩ.

Η Β΄Διεύθυνση Αστυνομίας  Δωδεκανήσου την υπέβαλε ως όφειλε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Παραθέτουμε το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς

«Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ , με αντικείμενο τις σοβαρότατες καταγγελίες που συνοδεύονται από οπτικό υλικό (το βίντεο επισυνάπτεται), εις βάρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ για παράνομη και εν δυνάμει ανθρωποκτόνο απόπειρα επαναπροώθησης σκάφους με μετανάστες ή/και πρόσφυγες στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην ΚΩ. Το σκάφος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ φαίνεται πως πραγματοποίησε εσκεμμένα επικίνδυνους ελιγμούς, οι μετανάστες χτυπήθηκαν με ραβδιά και η ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ καταγράφεται να πυροβολεί με δύο πυροβόλα όπλα.

Σας παραθέτουμε σχετική αρθρογραφία από την είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου. Επίσης παραθέτουμε τόσο την ανακοίνωση (στα αγγλικά) της ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  στις 2 Μαρτίου όπου, μεταξύ άλλων, κατακρίνεται ρητά κάθε τέτοια πρακτική και υπογραμμίζεται η απόλυτη και θεμελιώδης υποχρέωση των κρατών για τη διάσωση στη θάλασσα αλλά και η υποχρέωση στη μη επαναπροώθηση, καθώς και τις καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ όπου η Ελλάδα επικρίνεται τόσο για τη συγκεκριμένη συνεχιζόμενη πρακτική της όσο και για την έλλειψη σοβαρότητας των σχετικών «ερευνών» της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Mε τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
“Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Με την μηνυτήρια αναφορά ο μηνυτής στρέφεται  εις βάρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ (Λιμεναρχείο Καλύμνου)  για παράνομη και εν δυνάμει όπως αναφέρει ανθρωποκτόνο απόπειρα επαναπροώθησης σκάφους με μετανάστες ή/και πρόσφυγες στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην ΚΩ.

Την μηνυτήρια αναφορά όπως αναφέρει τη στηρίζει σε σχετική αρθρογραφία και σε κάποιο video που δημοσιεύτηκε.

Σχετικό ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Δεν θα μπούμε στο κόπο να σχολιάσουμε την μηνυτήρια αναφορά  επί της ουσίας, αφού και μία απλή ανάγνωση καταδεικνύει ότι πρόκειται περί ανυπόστατων καταγγελιών, με υποθετικές και αυθαίρετες διαπιστώσεις, που στηρίζονται σε προβοκατόρικο δημοσίευμα  που αναπαράχθηκε από συγκεκριμένα μέσα και κάποιο video με αποσπασματικά επιλεγμένα πλάνα που είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν διαφωτίζει το συμβάν, αλλά  αποκρύπτει και τα πραγματικά γεγονότα

Εξάλλου η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

 Όμως έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε ποιος είναι αυτός ο εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο με το βαρύγδουπο τίτλο « Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι » Παναγιώτης Δημητράς.

Παραθέτουμε αρχικά το βιογραφικό του όπως ο ίδιος παρουσιάζει.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος ΑΣΟΕΕ, με μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό στο Harvard University των ΗΠΑ. Υπήρξε λέκτορας στα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα American College in Greece, University of Maryland και University of Laverne, και μεταξύ 1989-1992 Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), από όπου υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Συνέγραψε το δίτομο έργο «Πολιτικός Περίγυρος, Κόμματα και Εκλογές στην Ελλάδα» (Αθήνα: Λύχνος, 1991).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) το 1992 του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993, του οποίου είναι από την αρχή μέχρι σήμερα Εκπρόσωπος και μέλος της Γραμματείας μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας (EHF) από το 2014 και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) από το 2004

Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα: Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας” (εκδόσεις τυπωθήτω-αντιρρήσεις, 2007) και “Οι ρατσιστικές διακρίσεις στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ” (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016).

Με μια ματιά φαίνεται ότι είναι πολύ δραστήριος με πολλαπλή συμμετοχή σε Μ.Κ.Ο και λοιπές οργανώσεις!

Βέβαια δεν κάνει καμία αναφορά στο βιογραφικό του για το μεγάλο του ταλέντο που διαθέτει  να υποβάλλει μηνύσεις σωρηδόν. Όπως ο ίδιος κομπάζει, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 200 δικογραφίες τα δύο (2) μόνο τελευταία χρόνια μετά από μηνύσεις του.

Επάξια λοιπόν διεκδικεί τον τίτλο του «Εθνικού μηνυτή» και διώκτη μέσω μιας βιομηχανίας μηνύσεων που έχει στήσει, ο “κατ’ επάγγελμα” προστάτης δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμητής των πάντων.

 Όλες σχεδόν  έχουν καταλήξει φυσικά σε αθωωτικές αποφάσεις που όμως έχουν στοιχίσει ανυπολόγιστα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ έχουν επιφέρει μεγάλη ηθική και οικονομική ζημία στα θύματά του.

Βέβαια εδώ θα πρέπει ο κύριος αυτός να δώσει και εξηγήσεις από πού αντλεί τα χρήματα για να στηρίξει αυτή τη βιομηχανία μηνύσεων.

  Για να υπάρχει και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση να αναφέρουμε και λίγα λόγια για τη Μ.Κ.Ο που εκπροσωπεί με το βαρύγδουπο τίτλο  «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ) 

 Παραθέτουμε από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, συντομογραφικά ΕΠΣΕ, αναφέρεται συχνά ως ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ), κάτι που διαψεύδεται από τα Πρακτικά της Βουλής στην οποία αναφέρεται ότι: «στο Μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων το οποίο τηρείται από την ΥΔΑΣ/ΥΠ.ΕΞ. δεν υπάρχει εγγραφή ΜΚΟ με την επωνυμία ‘Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Στο ως άνω Μητρώο είναι εγγεγραμμένη η ΜΚΟ ‘Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας’ […] η οποία φέρεται να είναι διαχειρίστρια της ΜΚΟ ‘Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.»

 Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1993 και δηλωμένος σκοπός της είναι «να παρακολουθεί, να δημοσιοποιεί, να ασκεί πίεση και να παρεμβαίνει για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια».

Επρόκειτο για το ελληνικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  (International Helsinki Federation for Human Rights), η οποία είχε ως σκοπό την υποστήριξη και τη δημοσιοποίηση των αρχών της τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1975, γνωστές και ως «Συμφωνίες του Ελσίνκι».  Η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε την 27η Νοεμβρίου του 2007. Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Αυστριακός Rainer Tannenberger, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως η εν Ελλάδι θυγατρική της (το «Ελληνικό Τμήμα») συνεχίζει να υφίσταται με επικεφαλής τον εντιμότατο Δημητρά με μοναδικό προφανώς αντικείμενο την υποβολή μηνύσεων επί μηνύσεων

Έτσι λοιπόν ο κύριος αυτός όπως αναφέρει υποβάλλει άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ σε βάρος  της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ .

Να  ενημερώσουμε λοιπόν τον εκπρόσωπο της Μ.Κ.Ο ότι με αυτή την μηνυτήρια αναφορά, γιατί προφανώς δεν τον έχουν ενημερώσει οι εδώ ομοϊδεάτες του, στρέφεται :

1.Κατά του Λιμενάρχη Καλύμνου ,ενός άριστου Αξιωματικού που εδώ και 6 χρόνια με υποδειγματικό, επαγγελματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετωπίζει τα εκατοντάδες συμβάντα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Καλύμνου-Καλολίμνου –Ιμίων –Ψερίμου

2. Κατά των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμεναρχείου Καλύμνου.

Είναι τα στελέχη των 800 και 900 ευρώ που καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα μας, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να επιτελέσουν με υπευθυνότητα, αυτοθυσία και περίσσια ανθρωπιά το καθήκον τους διασώζοντας τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες,βγάζοντας τους μέσα από τις βυθιζόμενες σάπιες βάρκες στις οποίες φροντίζουν να φορτώσουν ανθρώπινες ψυχές οι γείτονες μας

Είναι αυτοί που είναι δίπλα στους ψαράδες μας .

 Είναι αυτοί που καθημερινά ,επιχειρούν να αποτρέψουν την είσοδο των τουρκικών σκαφών ακτοφυλακής που παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα μας, είναι οι άγρυπνοι φρουροί των Ιμίων και των άλλων γαλάζιων νησίδων που ο εν λόγω κύριος μόνο από φωτογραφίες ίσως να έχει δει.

Πιστεύουμε κύριε Δημητρά να σας δούμε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσουμε πως θα στηρίξετε τις ανυπόστατες και ανόητες καταγγελίες σας και αν έχετε το ηθικό σθένος να σηκώσετε το βλέμμα σας για να αντικρίσετε τους άγρυπνους φρουρούς των θαλάσσιων  συνόρων μας.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός