Ο “Νέος Κόσμος”: Μέσω του κορωνοϊού αναδιανέμεται ο Κόσμος-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1327

Ο σημερινός Κόσμος αλλάζει. Ο Κόσμος  είχε ήδη αρκετά αλλάξει πριν τον κορωνοιό. Αυτή η προ του κορωνοιού αλλαγή είχε το στοιχείο  της ανάμειξης αποτελέσματος και αιτίου : Ο κορωνοιός ήταν αποτέλεσμα μιας ωρισμένης αλλαγής και από κει και πέρα ο ίδιος ο κορωνοιός  επιτάχυνε αυτήν την αλλαγή.

Το σημερινό μας άρθρο καλείται ν’ αποδείξει προς ποιά κατεύθυνση αλλάζει ο Κόσμος με βάση την διάδοση και αντιμετώπιση τουκορωνοιού.

1) Ποιές χώρες προχωράνε μπροστά (στην αναδιανομή του Κόσμου)           

Ποιές χώρες προχωράνε μπροστά στην νέα αλλαγή του Κόσμου;Τα κριτήρια είναι τα εξής:

 α) Ποιές χώρες αντιμετώπισαν με άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα τον κορωνοιό;

β) Ποιές χώρες πέρασαν σε βοήθεια των άλλων χωρών;

Και με τα δύο κριτήρια οι χώρες που πέρασαν μπροστά είναι τρεις:Ρωσία, Κίνα. Κούβα.

“Βγάζει μάτι” να είναι μέσα στις χώρες που περνάνε μπροστά ημικρή Κούβα, που επί 60 χρόνια βρίσκεται υπό το εμπάργκο των ΗΠΑ(και δεν βρίσκονται οι ίδιες οι ΗΠΑ).

Ας δούμε το είδος της βοήθειας (δωρεάν, μισοπληρωμένης ή και πληρωμένης, αλλά απολύτως αναγκαίας): Η Κίνα βοηθάει τους πάντες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η Κίνα βοηθάει ακόμα και τη Ρωσία (το οποίο ισχύει και αντιστρόφως ανάλογα με την περίπτωση).Τελευταία η αλληλοβοήθεια Κίνας -Ρωσίας παίρνει στρατηγική μορφή με πολιτική δέσμευση μιας μόνιμης συνένωσης των δυνάμεων στην καταπολέμηση του κορωνοιού.

Η Ρωσία βοηθάει συγκεκριμένες χώρες ύστερα από διακρατική Συμφωνία. Αντικείμενο της Ρωσικής βοήθειας εκτός από ιατροφαρμακευτικό υλικό και με στρατιωτικούς γιατρούς είναι δύο χώρες στην Ευρώπη:Η Ιταλία και η Σερβία.Η Ρωσική βοήθεια είναι πάντα μέσω του Στρατού. Αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι στρατιωτικό καθεστώς. Σημαίνει μόνο,ότι ο Στρατός είναι το μόνο στοιχείο της Ρωσίας που παραμένει 100% κοινωνικοποιημένο και είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του Κράτους (μιας και η βοήθεια της όποιας μορφής είναι πάντα στη βάση διακρατικών Συμφωνιών).

Στον Ιταλικό βορρά έχουν φτάσει 15 αεροπλάνα και στην Σερβία 11. Ρωσική βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό πήγε ακόμα και στην Νέα Υόρκη με το τεράστιο στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο “Αντόνωφ”.και ο Πρόεδρος Ντ.Τραμπ εκτίμησε με δηλώσεις του το γεγονός αυτό.Η Κούβα βοήθησε κυρίως με ιατρικό προσωπικό.


2) Βασικά χαρακτηριστικά των χωρών,που πάνε μπροστά      

A)Τι κοινό έχουν οι χώρες που προχωράνε μπροστά;Και οι τρεις χώρες που αναφέραμε (Ρωσία, Κίνα, Κούβα) στον κατάλογο του ποσοστού “Δημοκρατίας”,που έφτιαξαν Δυτικές υπηρεσίες με δήθεν επιστημονικά κριτήρια και αξιολογήσεις,βαθμολογούνται από την 140η θέση και κάτω. Δηλ και οι τρεις χώρες με τα αστικά κριτήρια Δημοκρατίας είναι αντιδημοκρατικές. Απεναντίας μεγάλα θύματα του κορωνοιού είναι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες σειρές της δημοκρατικότητας: Είναι οι χώρες -καύχηματης Δύσης: Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία από την ΕΕ και σε χειρότεροβαθμό οι ΗΠΑ, που ηγούνται του Δυτικού Κόσμου.

Β) Ο κοινός τόπος των χωρών που πάνε μπροστά είναι ο εξής:Οι χώρες αυτές πριν απ’ όλα έχουν ένα μεικτό Σύστημα, πουσε ένα κάποιο βαθμό έχει κοινωνικό περιεχόμενο .Συγχρόνως όμως έχουν μια κάθετη κρατικότητα δηλ. μια Εξουσίαχωρίς παράλληλους ανταγωνισμούς του τύπου: από δω ο Πρόεδρος, από κει το Κογκρέσσο και παραπέρα το Πεντάγωνο (όπου η μια Εξουσία παραλύει το ρόλο της άλλης).Αυτή η κάθετη κρατικότητα διευκολύνει το ρόλο του κοινωνικού στοιχείου του περιεχομένου του Συστήματος τους.Πρέπει να τονίσουμε το εξής:Αυτή η κάθετη κρατικότητα είναι ο τυπικός λόγος (=η πρόφαση),που οι χώρες αυτές στις αστικές μετρήσεις δημοκρατικότητας παίρνουν πολύ χαμηλό βαθμό.Οι αστικές αξιολογήσεις με αντιδιαλεκτικό τρόπο δίνουν προτεραιότητα μέχρι απολυτότητας στην “μορφή ” του Συστήματος αδιαφορώντας για το περιεχόμενο, αν δηλ.αυτό είναι κοινωνικό ή αντικοινωνικό.Στην πραγματικότητα για να έχουμε λογικά αποτελέσματα των δεικτών δημοκρατικότητας πρέπει ν’ αντιστρέψουμε τον κατάλογο που διαμορφώνουν οι κοινωνιολόγοι ψευτοεπιστήμονες, πολλές φορές με τον μανδύα του ΟΗΕ.


3) Οι ιδιαίτεροι τόποι των χωρών που πάνε μπροστά         

 Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και  θα περιοριστούμε μόνο στην Κούβα για την Λατινική Αμερική και στην Ρωσία για την Ευρώπη.

 Α) Κούβα

α) Ο βασικός λόγος που η Κούβα έχει πολύ μεγάλη Ανάπτυξη στον τομέα: ιατρική-Υγεία είναι το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια ετοιμάζεται για τον βιολογικό Πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της.

β) Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έχει πλήρη Σοσιαλισμό και όχι απλά κάποια δόση Σοσιαλισμού.Το σοσιαλιστικό καθεστώς έχει στο κέντρο του τον Άνθρωπο και ο τομέας ιατρική-Υγεία είναι πολύ κοντά σ’ αυτό το κέντρο.

γ) Όλη η Λατινική Αμερική υποφέρει σ’ αυτόν τον τομέα (ιατρική-Υγεία). Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για την υγεία Ινδιάνων και Λατινοαμερικάνων. Ποιός άλλος; Η σοσιαλιστική Κούβα

Β) Ρωσία

Πυρήνας της Ρωσικής Πολιτικής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση των γεωπολιτικών σχεδίων της Σοβιετικής Ένωσης (=η εκδίκησητης Σοβιετικής Ένωσης μέσω των διάδοχων καταστάσεων).

α) Η βοήθεια της Ρωσίας (ως διαδόχου της Σοβιετικής Ένωσης)προς Ιταλία και Σερβία έναντι του κορωνοιού εντάσσεται στα πλαίσια αυτής της Στρατηγικής .Η Ρωσία επιδιώκει την φιλία των Ευρωπαικών λαών, αλλά μέσω της διάλυσης της ΕΕ. Η έχθρα της Ρωσίας προς την ΕΕ ξεκινάει από δύο λόγους:Ο πρώτος είναι ότι οι αυταπάτες που είχαν οι Ρώσοι για τον Ευρωπαικό Πολιτισμό και το Δυτικό Πολιτικό Σύστημα παρ ολίγο να στοιχίσουν στην ίδια την Χώρα την ύπαρξη του Ρωσικού Κράτους.Οπωσδήποτε όμως διαψεύστηκαν όλες οι υποσχέσεις των Δυτικών προς τον ανεκδιήγητο Μ.Γκορμπαστώφ και οι βάσεις του ΝΑΤΟ έφτασαν μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ΕΕ αποτελεί το πολιτικό όραμα όλωντων σλαβικών λαών που περιβάλλουν την Ρωσία και πριν απ’ όλα της Ουκρανίας.Η περιπέτεια  του κορωνοιού ξεφτέλισε το Ευρωπαικό όραμα και ενίσχυσε τις θέσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη.


4) Ποιές χώρες πάνε πίσω;  

Ποιές χώρες πάνε πίσω; Αυτές που έχουν πολλά θύματα τουκορωνοιού δηλ. οι βασικές χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία)και οι ΗΠΑ.Κοινός παρονομαστής των χωρών αυτών είναι το ελλειπές Εθνικό Σύστημα Υγείας με κύριο χαρακτηριστικό την παράδοση του τομέα της Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο που νοιάζεται μόνο για το κέρδος, ο εφησυχασμός στην βοήθεια της ΕΕ και το ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε ν’ αντιδράσει με ενιαίο τρόπο (και ούτε το θέλησε).Δείχνει επίσης μια παρακμή της κρατικής μηχανής, που σημαίνει,ότι η οικονομική Κρίση γίνεται πολιτική και πολιτιστική.Από το βασικό δίδυμο της Δύσης τι περιμένουμε; Διάλυση της ΕΕκαι υποβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ στην Ευρώπη και σ’ όλο τον Κόσμο.  Η πρώτη χώρα που θα αποστασιοποιηθεί από την ΕΕ θα είναι η Ιταλία με τα πολλά θύματα και τις καμένες προσδοκίες από την ΕΕ.Τι κοινό έχουν αυτές οι τρείς χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από τον ιό;Το ότι βρίσκονται ψηλά στον δείκτη δημοκρατικότητας με τα αστικά κριτήρια δηλ. στο ότι πολύ προχώρησε ο Νεοφιλελευθερισμός διαλύοντας την κρατικότητα.Αν πήγε καλύτερα η Γερμανία άμεσα οφείλεται στην διαφορετική διάταξη της οικογένειας, όπου εις μεν την Ιταλία μένουν νέοι και γέροι μαζί, εις δε την Γερμανία μένουν χωριστά.Αυτό με την σειρά του σημαίνει, ότι στην Ιταλία οι οικονομικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν στα νέα ζευγάρια να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό. Με τη σειρά του πάλι αυτό το στοιχείο δείχνει την εκμετάλλευση που υφίστανται οι χώρες του Ευρωπαικού Νότου από τον Ευρωπαικό Βορρά.Πού καταλήγουμε; Στο ότι η ΕΕ υποφέρει από τις αντιθέσεις τη ςκαι δεν είναι γι αυτό βιώσιμη.

Για τις ΗΠΑ η κακή εξέλιξη των πραγμάτων οφείλεται στην μεγάλη πόλωση του Πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας ,στα υπεβολικά έξοδα για στρατιωτικές δαπάνες για να εξασφαλίζεται η Αμερικάνικη κυριαρχία στον Κόσμο (σε βάρος του τομέα Υγείας) και στην αυταρέκεια των ΗΠΑ, ότι μακριά είναι ο ιός δεν μας αφορά. Δηλ.σε μια ανετοιμότητα του κράτους ν’ αντιμετωπίσει τον ιό.Τα πολλά θύματα στις ΗΠΑ δείχνουν ακόμη την παρακμή της χώρας, τις εσωτερικές αντιθέσεις που προκαλούνται από την αβεβαιότητα της θέσης των ΗΠΑ στον Κόσμο και στις αδυναμίες του καπιταλισμού με αποθέωση του ατομικού έναντι του κοινωνικού στοιχείου. Π,χ, αν φύγουν οι γέροι θ’ ανακουφιστεί το Σύστημα κοινωνικής Πρόνοιας και θα μειωθεί η φορολογία των πλουσίων.