Ψέριμος το μικρό ακριτικό νησί της πραγματικής καραντίνας!

3099

Για τους κατοίκους της η καραντίνα αποτελεί τρόπο ζωής.

Ψέριμος το μικρό ακριτικό νησί της πραγματικής  καραντίνας.

Δεν χρειαζόταν να ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για να μπουν σε καραντίνα οι λιγοστοί  κάτοικοι της ακριτικής Ψερίμου.

 Οι κάτοικοι του  όμορφου μικρού νησιού που το χειμώνα διαμένουν μόνιμα, δεν ξεπερνούν τους 25 και είναι κυρίως ηλικιωμένοι.

Έχουν  συνηθίσει να ζούν στην απομόνωση, στη μοναξιά αλλά και στην εγκατάλειψη του Κράτους αφού παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις το νησί είναι χωρίς γιατρό.

Και η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όλη τη Χώρα λόγω του κορωνοϊου είναι φυσικό να μην τους ξενίζει αφού γι’ αυτούς αποτελεί τρόπος ζωής.

Βέβαια σήμερα Κυριακή των Βαίων η θεία λειτουργία στο ΙΝ της Παναγίας στην Ψέριμο έγινε κεκλεισμένων των θυρών από τον Ιερέα και τον ψάλτη,λόγω των μέτρων.

Η μόνη σύνδεση του μικρού νησιού με τον έξω κόσμο είναι τα δρομολόγια που εκτελούνται με το σκάφος «ΜΑΝΙΑΙ» 3 φορές την εβδομάδα για τροφοδοσία και φάρμακα .

 Αν και με τα μέτρα που ισχύουν επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων της Ψερίμου προς Κάλυμνο, κανείς δεν ταξιδεύει. Να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ατόμων μη μόνιμων κατοίκων της Ψερίμου από Κάλυμνο προς το νησί.

 Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε με κατοίκους του μικρού νησιού που μας εξέφρασαν το μεγάλο παράπονο τους ότι δεν τους επισκέπτεται κάποιος γιατρός.

Μπορεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό και το «Μείνετε σπίτι» να μην τους φαίνονται ξένα αφού είναι για αυτούς τρόπος ζωής για την περίοδο του χειμώνα, όμως η απουσία  γιατρού είναι κάτι που τους ανησυχεί.

Όπως μας λέει η κυρά  Φωτεινή  που μένει μόνιμα στο νησί, η πλειονότητα των 25 κατοίκων της Ψερίμου κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ηλικιωμένοι και μπορεί η απομόνωση τους σε περίοδο κορωνοϊού να αποτελεί πλεονέκτημα, όμως η πλήρης εγκατάλειψη από πλευράς ιατρικής  φροντίδας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα .Όλο το χειμώνα δεν τους επισκέφτηκε κάποιος γιατρός για να εξετάσει τους ηλικιωμένους του νησιού. «Δεν ζητούμε την μόνιμη παρουσία  γιατρού αλλά τουλάχιστον να επισκέπτεται την Ψέριμο μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζει τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς» μας λέει η κυρά Φωτεινή, που αναγκάζεται ως νεώτερη που είναι να φροντίζει με όσες γνώσεις διαθέτει τους συμπατριώτες της.

Η Ψέριμος το μικρό ακριτικό νησί , δεν διαθέτει Ιατρό, αν και υπάρχει  ένα σύγχρονο Ιατρείο που στεγάζεται σε νεοκατασκευασμένο κτίριο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφτεί την Ψέριμο δύο Πρόεδροι Δημοκρατίας (Κ.Παπούλιας– Π.Παυλόπουλος), δύο Πρωθυπουργοί (Α.Τσίπρας και Κ.Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης) ,Υπουργοί (Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας), βουλευτές .

Σε όλους έχει τεθεί από τους κατοίκους το θέμα της έλλειψης ιατρού.

Δυστυχώς το θέμα τοποθέτησης γιατρού δεν βρήκε λύση μέχρι σήμερα, αφού «κολλάει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε ασάφειες στο καθεστώς υπαγωγής του Ιατρείου.Κάποια απόφαση με τη διάθεση στρατιωτικού γιατρού μία φορά την εβδομάδα για την εξέταση των κατοίκων,τηρήθηκε για πολύ μικρό διάστημα και σταμάτησε