«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» με την καμπάνα αντί να χτυπήσει πένθιμα να σιγήσει στον ιστορικό Καθεδρικό Ι.Ν Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου (video)

1863

Μεγάλη Πέμπτη 14 Απριλίου 2020. «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»  σε άδεια στασίδια  στον ιστορικό Καθεδρικό Ι.Ν Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου με την  καμπάνα αντί να χτυπήσει πένθιμα να σιγήσει αντί να χτυπήσει πένθιμα. 

Μεγάλη Πέμπτη με τα 12 Ευαγγέλια. Δυστυχώς εφέτος δεν είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε την μέγιστη αυτή πνευματική εμπειρία στις Εκκλησίες μας, αφού οι ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, σε όλους τους Ιερούς Ναούς του νησιού και όλης της Χώρας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Οι καμπάνες δεν χτύπησαν πένθιμα αλλά σίγησαν σε όλη τη χώρα.

 Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, ο Ιερός Νιπτήρας, η υπερφυά προσευχή και η προδοσία αυτή.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Και η κορύφωση του Θείου δράματος

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,

ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.

Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,

ο των αγγέλων βασιλεύς.

Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται

ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.

Ράπισμα κατεδέξατο,

ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.

Ήλοις προσηλώθη,

ο Νυμφίος της Εκκλησίας.

Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.

Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.

Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Συγκινητικές  στιγμές και πρωτόγνωρες αυτές τις ξεχωριστές για την Ορθοδοξία άγιες ημέρες με την άδεια εκκλησία λόγω των μέτρων κορωνοϊου.

H Ακολουθία τελέστηκε  στον ιστορικό Καθεδρικό Ι.Ν Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου κεκλεισμένων των θυρών, από τον  Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο με τους 2 ψάλτες Ιωάννη Λυσγάρη και Σταύρο Ζωγράφο  με  βοηθό τον Μιχάλη Εργά.

Δείτε το στιγμιότυπο αλλά και φωτογραφίες από την περιφορά του Σταυρού όπως τα κατέγραψε ο φακός του kalymnos-news.gr και ο Μάμας Χαραμαντάς.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου με την καμπάνα αντί να χτυπήσει πένθιμα σίγησε στον Ι.Ν Παναγίας Χώρας