Αρκιοί, Μαράθι και Ψέριμος: Τρία νησάκια στα Δωδεκάνησα διαφορετικά και παραδοσιακά για πρωτόγνωρες εμπειρίες

1886

Αρκιοί, Μαράθι και Ψέριμος είναι τρία σχεδόν άγνωστα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία όμως υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και με διακοπές που απέχουν κατά πολύ από το μοντέλο μαζικού τουρισμού που ακολουθείται στα περισσότερα νησιά της χώρας.
Στα τρία αυτά νησάκια, όλα είναι διαφορετικά και παραδοσιακά, με πρωτόγνωρες εμπειρίες για τους επισκέπτες, ιδιαιτέρως αυτούς που αναζητούν το αυθεντικό και το ξεχωριστό. Τα τελευταία χρόνια, τα νησάκια αυτά έχουν «ανακαλυφθεί» από Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες και έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους που τα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, απολαμβάνοντας τις απίστευτες  φυσικές ομορφιές τους.
Ιδιαίτερα προσελκύουν τουρίστες με σκάφη , όμως υπάρχει η δυνατότητα για ημερήσιες εκδρομές από τα μεγαλύτερα νησιά και διαμονής.

Μαράθι

Το Μαράθι είναι ένα από τα πιο αγαπητά νησιά κυρίως στους ιδιοκτήτες σκαφών. Βρίσκεται ανάμεσα σε Πάτμο Λέρο και Λειψούς  και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Υπάρχουν δύο ταβέρνες και καταλύματα για τους επισκέπτες, ενώ από τα πιο γνωστά φαγητά που προσφέρονται είναι η κακαβιά και γενικά τα ψάρια. Υπάρχει μόνο μία παραλία στο νησί με γαλαζοπράσινα νερά που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.
Κοντά στο Μαράθι βρίσκεται το νησάκι των Αρκιών, μέρος συστάδας νησιών ιδιαίτερης ομορφιάς με δαντελωτές  παραλίες. Στο νησί ζουν 50 περίπου οικογένειες ασχολούμενες κυρίως με το ψάρεμα και την κτηνοτροφία και υπάρχουν υποδομές για διαμονή των επισκεπτών αρκετοί εκ των οποίων το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Στο σύμπλεγμα των Αρκιών εκτός από το ομώνυμο μεγαλύτερο νησί συμπεριλαμβάνονται τα νησιά: Αργελούσσα, Μάραθος (ή Μαράθι), Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι, που προσφέρονται για «εξερεύνηση» Η πιο γνωστή παραλία των Αρκιών είναι τα «Τηγανάκια» με καταγάλανα νερά που προσελκύει επισκέπτες με σκάφη.

Ψέριμος

Ξεχωριστές διακοπές υπόσχεται στους επισκέπτες και η Ψέριμος το νησί που βρίσκεται κοντα στην Κάλυμνο. Είναι ένα νησί 14,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων που κατοικείται από μερικές οικογένειες που το καλοκαίρι γίνονται περισσότερες και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για διακοπές. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και υπάρχουν υποδομές για την διαμονή και φιλοξενία των επισκεπτών.
Κάθε καλοκαίρι, εκδρομικά καΐκια που αναχωρούν καθημερινά από την Κάλυμνο και την Κω αποβιβάζουν στην Ψέριμο εκατοντάδες τουρίστες ενώ το μοναδικό χωριό του νησιού, εικάζεται ότι είναι κτισμένο στη θέση αρχαίου οικισμού. Ακόμη και σήμερα διακρίνονται υπολείμματα αρχαίων κατοικιών, ενώ συχνά βρίσκονται μέσα στην άμμο τμήματα αγγείων που πιθανόν χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Επίσης, εδώ αναπτύσσεται η καλύτερη παραλία του νησιού, που είναι στρωμένη με ολόλευκη άμμο, διαθέτει ρηχά νερά και είναι προστατευμένη από τους ανέμους

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)