Επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Θεολόγου στο Άργος Καλύμνου (video)

1346

Σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 πρωί, παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ο φακός το kalymnos-news.gr  ανηφόρισε στο Άργος Καλύμνου και επισκέφτηκε το ομώνυμο εκκλησάκι με την ξεχωριστή ιστορία.

Ένα εκκλησάκι που βρίσκεται στο μέσον περίπου του Άργους και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής της Πάτμου.

 Η Σεβαστή Βαζανέλλη ,η οικογένεια της οποίας είναι η 6η γενιά που φροντίζει το εκκλησάκι μας ξεναγεί στους χώρους .

Το εκκλησάκι παρουσιάζει μία  ιδιαιτερότητα, αφού για να εισέλθεις στο εσωτερικό του πρώτα θα πρέπει να περάσεις από ένα σπίτι στο οποίο γεννήθηκαν, έζησαν και μεγάλωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πολυμελείς οικογένειες που το φρόντιζαν.

Οι εξωτερικοί χώροι του είναι πανέμορφοι .

Όπως μας λέει η Σεβαστή Βαζανέλλη το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου κτίστηκε στο αμπέλι που δωρήθηκε πριν πάρα πολλά χρόνια στην Ιερά Μονή της Πάτμου κατόπιν θαυματουργικής διάσωσης του γιού της ιδιοκτήτριας, ο οποίος έπεσε μέσα σε βαθύ πηγάδι και κατόπιν επικλήσεως της βοήθειας του Ιωάννη Θεολόγου από την τρομαγμένη μητέρα, το πηγάδι ξεχείλισε και το παιδί ξεβράστηκε από το νερό σώο και αβλαβές.

Το παιδί μάλιστα έγινε δάσκαλος.

Να συμπληρώσουμε ότι όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο αρχαιολόγος Μιχαήλ Κουτελλάς με τίτλο «ΑΡΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-Ιστορία και αρχαιότητες» το παραπάνω πηγάδι, γνωστό ως Πηγάδι του Θεολόγου, είναι κατασκευασμένο με μεγάλους δόμους (ορθογωνισμένους λίθους) προερχόμενους μάλλον από κάποιο αρχαίο οικοδόμημα και θεωρείται ως το παλαιότερο του Άργους. Σύμφωνα μάλιστα με την προφορική παράδοση της περιοχής, κατά το κτίσιμο του εντοιχίστηκε σε αυτό το άγαλμα του Πέρση βασιλιά Δαρείου. Το να βρέθηκε το άγαλμα του Δαρείου στο Άργος είναι βέβαια εντελώς απίθανο. Είναι όμως πιθανό, μαζί με τους αρχαίους δόμους να εντοιχίστηκε και κάποιο αρχαίο άγαλμα στην τοιχοδομία του πηγαδιού.

Δείτε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

7-5-2020 Επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Θεολόγου στο Άργος