Επίθεση σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ εξαπέλυσε το σύνολο της αντιπολίτευσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρουμάνου υποστηρίζοντας ότι την περίοδο της πανδημίας προβάλλονται σχεδόν μονομερώς οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και αποσιωπούνται οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.
Η αντιπολίτευση κάλεσε δε την Ανεξάρτητη Αρχή να διασφαλίσει τους όρους της πολιτικής πολυφωνίας επιβάλλοντας ακόμα και αυστηρά πρόστιμα.
Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνος εξήγησε ότι η πολιτική πολυφωνία δεν μπορεί να διαταχθεί με κρατική επιβολή κυρώσεων και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλα τα πρόστιμα που επέβαλλε το ΕΣΡ για ζητήματα πολιτικής πολυφωνίας κατέπεσαν στο ΣτΕ.
«Η χρυσή τομή της πολιτικής πολυφωνίας και της δημοσιογραφικής ελευθερίας θα έπρεπε να είναι παράδοση και όχι ζητούμενο. Για να εφαρμοστεί ένας νόμος θα πρέπει και οι διατάξεις του να είναι εφαρμόσιμες. Δεν υποστηρίζω ότι οι διατάξεις για την πολυφωνία είναι παντελώς ανεφάρμοστες. Έχω όμως την γνώμη ότι αν η εφαρμογή των διατάξεων επιβληθεί με κρατική παρέμβαση θα υπάρξουν δυσχέρειες και σοβαρά νομικά εμπόδια. Η πιο σοβαρή νομική δυσκολία συνδέεται με το γεγονός ότι η συνταγματική κατοχύρωση της πολυφωνίας συμπλέκεται και είναι σε αντίφαση με άλλες επίσης συνταγματικές αρχές όπως είναι η αρχή της ελευθερίας του Δημοσιογράφου. Επίσης πολλές διατάξεις επιδέχονται πολλές ερμηνείες» είπε ο πρόεδρος της Αρχής για να προσθέσει: «Το καθήκον της ερμηνείας ανατέθηκε από το Σύνταγμα στο ΕΣΡ το οποίο στο παρελθόν επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας. Εξίσου αληθές είναι ότι σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε γιατί το ΣτΕ ακύρωσε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αυτές με σχεδόν ίδιο σκεπτικό και επαναλαμβανόμενο κατέστη πάγια νομολογία. Βεβαίως η νομολογία δεν είναι πηγή δικαίου. Όμως κανείς δεν μπορεί αβλαβώς και ακινδύνως να παραγνωρίζει ή αγνοεί πάγια νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου».
Ο κ. Κουτρουμάνος επισήμανε ότι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ κάθε Μέσο έχει την ελευθερία να κρίνει τι θα μεταδώσει. Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε ότι η Αρχή στερείται προσωπικού προκειμένου να παρακολουθεί την ροή ειδήσεων από τα ΜΜΕ ενώ επανέλαβε «Όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα θέμα υπαρκτό, σοβαρό και σωστό ότι θα πρέπει το ΕΣΡ για να επιβάλλει πρόστιμο σε ένα κανάλι να κάνει και ποιοτική κριτική στις ειδήσεις. Ε τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει».