Ευκάλυπτοι και περιβαλλοντικές ανησυχίες στο μικρό ” ξερό ” νησί μου. -Γράφει η Καλλιόπη Πατέλλη”.

2029

Να κοπούν, να μην κοπούν;

ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Ευκάλυπτοι και περιβαλλοντικές ανησυχίες στο μικρό ” ξερό ” νησί μου.

Γράφει η Καλλιόπη Πατέλλη-

Πτυχιούχος Φαρμακευτικής και της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Θεραπευτικής. Σπούδασε Φυτοθεραπεία, Ενεργειακή διατροφή, Μελισσοθεραπεία.

Βασανίστηκα πολύ για να καταλήξω.
Να εκφραστώ ή να σιωπήσω για το θέμα της κοπής των 2 Ευκαλύπτων στις Μυρτιές της Καλύμνου;
Τί θα πρόσθετα στις τόσες διενέξεις και συζητήσεις, ανάμεσα σε φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι και που έχουν διαφορετική άποψη από εμένα;
Δεν μας έφτανε ο κορωνοιός, να μπουν και οι Ευκάλυπτοι και να προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν κόπηκαν καλώς ή όχι..

Και ξαφνικά το αποφάσισα, γιατί αυτό που έχω να πω σαν πολύ ” μικρή ” Καλλιόπη Πατέλλη, έχει να κάνει με το αντικείμενό μου, την σπουδαία για τον τόπο, Καλυμνιακή Χλωρίδα και τον πολυτιμότερο θησαυρό που μπορεί να έχει ένας τόπος, το νερό του, τον υδροφόρο του ορίζοντα. Γιατί έτσι στο τέλος θα έκανε και ο παππούς μου!!

Από το να κόβεις ένα δέντρο που κάποτε φυτεύτηκε από λάθος χέρια, μυαλό και προθέσεις, είναι ασφαλώς χειρότερο περιβαλλοντικά η πράξη αυτή καθ αυτή της φύτευσής του, αν το δέντρο που φυτεύουμε είναι ξένο ως προς τον τόπο και το περιβάλλον του, αν το φυτέψαμε με σκοπό να επέμβουμε βίαια στον χαρακτήρα του τόπου, αν το φυτέψαμε με την ανθρώπινη λογική να εξοικονομήσουμε περισσότερη οικοδομήσιμη γη, έτοιμη να τσιμεντοποιηθεί και να μας χαρίσει ακόμα ένα σπίτι, ξενοδοχείο, τουριστικό συγκρότημα κλπ..Κακώς το φυτέψαμε.
Όπως η κοπή έτσι και η φύτευση είναι πράξη ευθύνης ως προς το περιβάλλον.
Ένα δέντρο, οδηγεί, ρυθμίζει, εξυγιαίνει ή αρρωσταίνει έναν τόπο και επηρεάζει το κλίμα, την θερμοκρασία, την υγρασία, την βροχόπτωση, τον υδροφόρο ορίζοντα, την ποικιλία και την ύπαρξη βοτανικής χλωρίδας και πανίδας, την μελισσοκομία κλπ. Επηρεάζει στο τέλος την ζωή των ανθρώπων, την οικονομία του τόπου και φυσικά την αισθητική του τοπίου και τόσων άλλων παραμέτρων και πραγμάτων.

Είναι ο Ευκάλυπτος γηγενές δέντρο της Καλύμνου; Ταιριάζει ο όγκος και το ύψος του, το μέγεθος του κορμού του, με τα μεγέθη του μικρού νησιού της Καλύμνου;
Δεν σας εντυπωσιάζει ότι γύρω του δεν ευδοκιμεί τίποτα άλλο; Δεν υπάρχει συνάφεια και αλληλουποστήριξη. Δεν έχει ο Ευκάλυπτος εχθρούς στην Καλύμνικη φύση, γιατί είναι ξενόφερτο δέντρο και σαν τέτοιο εμφανίζει πλεονέκτημα όπου υφίσταται και εκτοπίζει όλα τα ντόπια.
Έχετε αναλογιστεί γιατί παίρνει αυτό το τεράστιο ύψος; Μα για να συναντήσουν οι ρίζες του βαθειά τον υδροφόρο ορίζοντα της μικρής μας Κάλυμνος που κάποτε ιστορικά αναφέρεται σαν χλωρή, με τα Καλά Νερά της όπως το όνομά της δηλώνει σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς.
Χίλια λίτρα νερό την ημέρα “πίνει” ένας μεγάλος Ευκάλυπτος και φτάσαμε να μετρούμε μερικές εκατοντάδες από αυτούς στο μικρό νησί μας.
Εμείς και οι επισκέπτες μας διψούμε, υποφέρουμε τα καλοκαίρια από την έλλειψη ποσοτικού και ποιοτικού νερού, τα φρύγανά μας από την αποστράγγιση των υδροφόρων οριζόντων που επικοινωνούν και επηρεάζονται πολλάκις μεταξύ τους, στεγνώνουν και υποχωρούν.
Τα πηγάδια μας δεν “γεμίζουν” πια με ποιοτικό νερό, είναι υφάλμυρο από την θαλασσινή άντληση και το κλίμα μας γίνεται ξηρότερο και ζεστότερο κάθε χρόνο.
Τζάμπα τα δάκρυα λοιπόν για την κοπή των Ευκαλύπτων.
Δύο είναι τα είδη των δέντρων που πρέπει να αντικατασταθούν στην Κάλυμνο γιατί η εξάπλωσή τους απειλεί το περιβάλλον αστικό και μή.
Είναι δέντρα που κατά τον καθηγητή της μοριακής βιολογίας των φυτών Γιάννη Μανέτα, – Πανεπιστήμιο Κρήτης – απειλούν τα περιβάλλοντα όπου κι αν βρίσκονται σε αυτά στον κόσμο, εκτός από τον φυσικό τους τόπο, όπου μπορούν να ζουν και να προσφέρουν στην αρμονία και την ζωή.
Πρόκειται για τον Αήλανθο που έχει γεμίσει η πόλη του νησιού και ρημάζει το έδαφος και τα ντόπια φυτά και ξαπλώνεται ραγδαία και αυτοφύεται, και τον Ευκάλυπτο που έχουν γεμίσει τα ρέματα, τα ρυάκια και οι υγρότοποι και έχουν φυτευτεί από αυτούς που ανεύθηνα ή από άγνοια, τρέχουν την δενδροφύτευση στην Κάλυμνο, επηρεάζοντας εγκληματικά το περιβάλλον και τον τόπο.
Θα θεωρούσα γενναίο, μεγαλόπνοο, περιβαλλοντικά ηθικό και οπωσδήποτε δείγμα μεγάλου δημοτικού άρχοντα, να ξεκινήσει ο Δήμος Καλυμνίων ένα συνολικό πρόγραμμα σταδιακής κοπής των Ευκαλύπτων και Αηλάνθων, την αντικατάστασή τους από άλλα δέντρα με ανάλογο αλλά πιο ήπιο χαρακτήρα για τον τόπο και οπωσδήποτε ντόπιων.
Γι αυτό το έργο ο οποιοσδήποτε δημοτικός άρχοντας θα άξιζε σεβασμό και αξίωση. Θα έμενε στην ιστορία του τόπου με ανεξήτηλα γράμματα.
Γιατί πώς μπορεί να θέλεις και να ονειρεύεσαι τον τόπο σου καλύτερο και να μην ορίζεις το νερό του και την φύση του.

Όχι άλλα δάκρυα λοιπόν για τους άθλια τσιμεντωμένους Ευκαλύπτους που αντικατέστησαν εκεί τις συμπαθέστατες ντόπιες Τζιτζιφιές που πρόλαβα και έζησα από παιδάκι, όταν το νερό μας ερχόταν πλούσιο και καθαρό μέσα από τα πηγάδια που υπήρχαν εκεί σε αυτό τον τόπο πριν εξήντα περίπου χρόνια.
Χωρίς να το γνωρίζει πιθανώς ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Γερακιός, έπραξε σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, τους μόνους διαχρονικά ηθικούς. Τζιτζιφιές να βάλετε στην περιοχή κ. Γερακιέ. Που ρυθμίζουν επιφανειακά τα ύδατα χωρίς να εξαντλούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Εξ άλλου είναι και αυτές μελισσοκομικά δέντρα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Με την κοπή των αυτοφυών βελανιδιών και των αιωνόβιων Ελιών, ποιός θα ασχοληθεί;