Μάκης Βορίδης : Στις επόμενες 15-20 ημέρες θα πάρουν την ενίσχυση οι Παράκτιοι Αλιείς. Θα ακολουθήσει Μέση, Μεγάλη και ιχθυοκαλλιέργειες από Ευρωπαϊκά προγράμματα (video)

2806

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1«Πρωινοί Τύποι» με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη σήμερα Κυριακή 10 Μαϊου 2020 το πρωί , προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

 Η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων ήταν για το επίδομα των 800 ευρώ των Παράκτιων αλιέων.

Ο Μάκης Βορίδης απαντώντας είπε:

Οι αλιείς έχουν μπεί στους ΚΑΔ και επομένως μπαίνουν στον μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει διαφορετικές προϋποθέσεις από την ενίσχυση που επιπλέον θα λάβουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι πρόσθετα χρήματα ,πρόκειται για τα 15 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ανακοινώσει από το Υπουργείο Αγροτικής και θα πάρει η παράκτια αλιεία, αλλά και μεγαλύτερα ποσά που θα πάρουν από Ευρωπαϊκά προγράμματα και θα πάνε στη μέση και την μεγάλη αλιεία και στις ιχθυοκαλλιέργειες .

Είναι τρία διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα:

1.Το ένα είναι του Υπουργείου Οικονομικών με τα 800 ευρώ

2. Το δεύτερο είναι από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης,για τους παράκτιους αλιείς που ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους θα διαφοροποιείται η επιδότηση.

3. Το τρίτο είναι το πρόγραμμα αλιείας με μεγαλύτερα ποσά που θα ενισχύσουν την μέση ,μεγάλη αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες .

Το πρώτο σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών επειδή έχει κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να μην μπορούν να το πάρουν όλοι ,γιατί τίθενται ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα και βάζει φορολογικές προϋποθέσεις το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα δύο άλλα προγράμματα δεν συνδέονται με εισοδηματικές πολιτικές  αλλά τα συνδέομε με παραγωγικές δραστηριότητες ,οι προϋποθέσεις είναι διαφορετικές γιατί στοχεύουμε στην ενίσχυση του μηχανισμού.

Πότε θα δοθούν τα χρήματα:

1.Το πρώτο σχήμα με τα 800 ευρώ είναι έτοιμο

2. Στο δεύτερο σχήμα είναι έτοιμη η Υπουργική απόφαση και μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες η μικρή παράκτια αλιεία θα ενισχυθεί.

3. Η μεσαία,η μεγάλη αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν περισσότερη δουλειά γιατί θα μπούν στο Πρόγραμμα αλιείας δηλαδή σε Ευρωπαικά προγράμματα.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Μάκης Βορίδης : Στις επόμενες 15-20 ημέρες θα πάρουν την ενίσχυση οι Παράκτιοι Αλιείς.