Παραδίδονται τα πρώτα μηχανήματα ελέγχου ασθενών για κορωνοϊό που έχουν παραγγελθεί από Περιφέρεια ΝΑ.-Ένα για Νοσοκομείο Καλύμνου.

929
φωτο αρχειου

Εντός της εβδομάδος θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα 3 πρώτα μηχανήματα μοριακού ελέγχου (Real Time PCR QIAstat-Dx) από τα 7 που έχουν παραγγελθεί για την ενίσχυση ισάριθμων νοσοκομειακών μονάδων.
Πρόκειται για την σημαντικότερη ίσως ενίσχυση των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εφ’ εξής την δυνατότητα επι τόπου κι εντός μιας ώρας έκδοσης απολύτως ασφαλών αποτελεσμάτων επί δειγμάτων ασθενών που πιθανολογείται ότι επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Με την λειτουργία των μηχανημάτων αυτών θα σταματήσουν αυτόματα και οι αποστολές δειγμάτων στο ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα των διαγνώσεων, την ιχνηλάτηση και την περαιτέρω νοσηλεία ασθενών.
Πιο συγκεκριμένα τα 3 πρώτα μηχανήματα έφτασαν χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και προγραμματίζεται να αποσταλούν την Τετάρτη ή την Πέμπη στη Ρόδο.
Τα 7 μηχανήματα θα κατανεμηθούν στα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Λέρου στα Δωδεκάνησα και στα νοσοκομεία Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης στις Κυκλάδες.
Η προμήθειά τους έγινε από την εταιρεία «SafeBlood BioAnalytica» και τα μηχανήματα περιλαμβάνουν δύο ξεχωριστούς μοριακούς στόχους ειδικούς για τον SARS CoV-2 και συγκεκριμένα για τα γονίδια ORFlb και Ε, που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας (CDC-China, γονίδιο ORFlb).
Επιπρόσθετα, έχουν πιστοποιηθεί μέσω ελέγχου πραγματικών κλινικών δειγμάτων στο πεδίο (Κίνα και Ευρώπη) καθιστώντας τα ως τη μόνη εμπορικά διαθέσιμη και αξιόπιστη λύση για ταχύτατη και ασφαλή ταυτοποίηση του SARS-CoV-2 σε μόνο μια ώρα.
Το σύστημα QIAstat-Dx διαθέτει πιστοποίηση από τον FDA καθώς και πιστοποίηση για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD).
To μηχάνημα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης 22 παθογόνων για αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.. Περιλαμβάνει 6 τεστ, συσκευασμένα σε ειδικές ξεχωριστές κασέτες, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αντιδραστήρια που χρειάζονται για την προετοιμασία δείγματος και για την πολυπλεκτική PCR πραγματικού χρόνου (multiplex Real-time PCR), συμπεριλαμβανομένου εσωτερικού μάρτυρα ελέγχου.
Παρέχεται ως συνοδός εξοπλισμός το σύστημα QIAstat-Dx, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα Real Time-PCR για συνδρομικά έλεγχο λοιμώξεων, υψηλής ευαισθησίας, όπου λαμβάνουν χώρα με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο όλα τα βήματα της διαδικασίας από την εισαγωγή του δείγματος μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Το προσφερόμενο φορητό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόγραμμα λειτουργίας συστήματος και ελέγχου αποτελεσμάτων.
Είναι απλό στη χρήση και απαιτεί ελάχιστη παρέμβαση του χειριστή (χρόνος μικρότερος του ενός λεπτού).
Ελέγχει τα ακόλουθα:
-Influenza A
-Influenza A subtype
H1N1/ 2009
-Influenza A subtype HI
-Influenza A subtype H3
-Influenza B
-Coronavirus 229E
-Coronavirus HKU1
-Coronavirus NL63
-Coronavirus OC43
-Parainfluenza virus 1
-Parainfluenza virus 2
-Parainfluenza virus 3
-Parainfluenza virus 4
-Respiratory Syncytial
Virus A/B
-human Metapneumovirus
A/B
-Adenovirus
-Bocavirus
-Rhinovlrus/Enterovlrus

  Πηγή:www.dimokratiki.gr