Με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στο Master Chef και την αναφορά στις λαϊκές ονομασίες ενός θαλασσινού που λέγεται ολοθούριο ή αγγούρι της θάλασσας, λόγω του ευδιάκριτου σχήματός του και στην Κάλυμνο το ονομάζουν δρούλο, ο γνωστός Καλύμνιος σεφ Δημήτρης Κουλλιάς που είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί μαγειρικά με το εν λόγω ιδιαίτερο θαλασσινό, θυμάται και γράφει:
Από τις ιστορίες μαγειρικής του το 2014
Στο σπίτι στην Κάλυμνο, όταν το φαγητό δεν άρεσε σε κάποιον η οικοδέσποινα ψιθύριζε, «άμα δε σου ρέσει το φαΐ, Φάε δρούλους» .
Αυτή η φράση βοηθούσε αποτελεσματικά την Καλυμνιά μαγείρισσα να καταπραΰνει τον εγωισμός της . Ίσως ο δρούλος να ταν και ότι χειρότερο θα μπορούσες να προσφέρεις σε ένα σπίτι της Καλύμνου .
Μιας και εγώ ήμουν ένας από αυτούς που πάντα είχαν κάτι να πουν για το φαΐ στο σπίτι, ε πιστεύω ήρθε η ώρα να φτιάξω και να φάω δρούλους !!! (αγγούρι τις θάλασσας).
Η ονομασία πιάτου: Ο Δρούλος Μπρεζέ με τραγανή σαλάτα και πουρέ αγριοράπανο και αγγούρι
Είναι πιάτο του 2014 που το έχουμε σε αποκλειστικότητα, πολύ δύσκολο το μαγείρεμα του με τεχνικές, δεν το σερβίρει κανείς εδώ στην Κω, .
Το κόστος του πιάτου 50 ευρώ
Να όμως μία ακόμη πρωτότυπη συνταγή με δρούλούς του σεφ Δημήτρη Κουλλιά
Εθιμοτυπία 2018
Tζελ με δρούλους και άλλα πλάσματα τις θάλασσας , σε κοκαλάκια αρνιών …… ρουφήξτε, με κλειστά τα μάτια.

Η θρησκεία και τα λαϊκά έθιμα είναι αδιαχώριστα , η Κυριακή του Πάσχα στην Κάλυμνο γιορτάζετε με γεμιστό αρνί ψημένο σε ξυλόφουρνο, το περιβόητο Μουούρι, Αφού φαγωθεί, τα ιερά κόκαλα που απομένουν πετιούνται στην θάλασσα, με αυτόν τον τρόπο οι Καλύμνιοι δείχνουν σεβασμό απέναντι στην παράδοση και την θρησκεία, Τα κόκαλα μένουν για πάντα στον βυθό , μερικά ίσως να γίνονται φωλιές για τα πλάσματα τις θάλασσας, ποιος ξέρει