Χοροστατούντος του Μητροπολίτη κκ Παϊσίου η Κυριακή των Μυροφόρων στον ΙΝ Παναγίας Χώρας Καλύμνου σε άδεια στασίδια. (video)

1110

Ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων  τελέστηκε σήμερα πρωί 3 Μαΐου 2020, στον  ιστορικό καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, με άδεια στασίδια χωρίς την παρουσία πιστών, αφού συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπής εξάπλωση του κορονωϊού .

Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα (3 Μαίου 2020) τιμώνται οι Μυροφόρες γυναίκες οι ευσεβείς εκείνες γυναίκες, οι οποίες παρακολούθησαν τη διδασκαλία και τη δημόσια δράση του Ιησού Χριστού με χαρακτηριστική αφοσίωση, επιμελήθηκαν και άλειψαν με αρώματα το σώμα του Ιησού κατά την ταφή του και αξιώθηκαν να πληροφορηθούν πρώτες από τον άγγελο την Ανάστασή Του.

Γι’ αυτό προς τιμήν του η ημέρα αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων  

Μεταξύ των Μυροφόρων αναφέρονται στα Ευαγγέλια (Ματθ. κη’,1 κ.εξ., Μαρκ. ιστ,1 κ.εξ., Λουκ. κδ,1 κ.εξ., Ιω. κ,1 κ.εξ.):

η Μαρία η Μαγδαληνή
η Μαρία του Κλωπά, μητέρα του απόστολου Ιακώβου του μικρού
η Σαλώμη, σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου
και η Ιωάννα του Χουζά, επιτρόπου του βασιλιά Ηρώδη.

Οι Μυροφόρες γυναίκες ενέπνευσαν πολλούς μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι προέβαλαν την αφοσίωση και τη μαρτυρία τους ως πρότυπο για το ρόλο των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας

Να σημειώσουμε ότι είναι η τελευταία Κυριακή κεκλεισμένων  των θυρών αφού από την επόμενη Κυριακή θα επιτρέπεται η παρουσία  πιστών με την τήρηση μέτρων

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης κκ. Παίσιος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο, το διάκονο Μ.Τρικοίλη  και τους ιεροψάλτες Γεώργιο Χατζηθεοδώρου, Σταύρο Ζωγράφο και βοηθούς τους Μιχάλη Μπαϊράμη και Μιχάλη Εργά.

Δείτε video από τον Όρθρο και  φωτορεπορτάζ του Μάμα Χαραμαντά. Σε επόμενη μας ανάρτηση video με τη Θεία Λειτουργία.

Ο όρθρος της Κυριακής των Μυροφόρων  στον ΙΝ Παναγίας Χώρας Καλύμνου σε άδεια στασίδια.