Έκλεισε το Διαγνωστικό Κέντρο Πάτμου – Ξαναρχίζουν τα ταξίδια για τις μικροβιολογικές εξετάσεις.

1116

Της Σμαράγδας Μουλιάτη στο patmostimes.gr


Το Ιδιωτικό Διαγνωστικό κέντρο του κ. Δημητρίου Δημητριάδη λειτουργούσε στην Πάτμο εδώ και 6 χρόνια περίπου προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολίτες και στους επισκέπτες της Πάτμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού  συλλόγου  Καλύμνου κ. Γεράσιμο Αποστολάτο,  λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια παρανόμως διότι δεν υπήρχε η φυσική παρουσία του γιατρού, όπως ορίζει ο νόμος και παρότι ο ιατρικός σύλλογος είχε την καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση ο ιδιοκτήτης και ιατρός μικροβιολόγος δεν ανταποκρινότανε στις γραπτές προσκλήσεις για να βρεθεί αυτή η λύση προς όφελος των κατοίκων του νησιού.

Η υπόθεση αυτή άρχισε να γνωστοποιείται στο ευρύ κοινό, όταν μία  ωραία πρωία αρχές Ιουνίου έκλεισε το Διαγνωστικό κέντρο και είδαμε αναρτημένο στην πόρτα του το παρακάτω κείμενο.

“Στα 6 χρόνια λειτουργία του ιατρείου από τον Αποστολάτο Γεράσιμο έχουμε δεχθεί απειλές και ποινές. Δεν μας χορηγούσαν άδεια για ένα χρόνο στην αρχή να ανοίξουμε και τώρα με τον κορωνοϊό μας εκβίαζαν να κλείσουμε το ιατρείο επειδή λόγω της καραντίνας δεν μπορούσα να κατέβω Πάτμο. Αναρωτιέμαι πως ιατροί φέρονται με αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους του νησιού της Πάτμου. Τι θα έκανε ένα τέτοιο νησί χωρίς ιατρείο για τρεις μήνες εν μέσω καραντίνας : Και τι θα γίνει στη συνέχεια; 

Για όλα αυτά αποφασίσαμε να αναστείλουμε την λειτουργία του ιατρείου μας. Θα πρέπει να δώσουμε μία λύση όλοι μας για την ασφάλεια όλων μας.

Ευχαριστούμε πραγματικά για την στήριξη και την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια .
Δημήτρης Δημητρίου ιατρός Μικροβιολόγος” 

 Από κάτω τα ονόματα και τα τηλέφωνα του προέδρου και του γραμματέα του ιατρικού συλλόγου Καλύμνου.

Οι κάτοικοι που όλα αυτά τα χρόνια είχαν λύσει το πρόβλημα τους και δεν μετακινούνταν για τις εξετάσεις τους, ανησύχησαν και αντέδρασαν με αναρτήσεις στα social media, προφανώς και αλλού. 

Στη συνέχεια όταν ήρθε ο υπουργός υγείας  κ. Κικίλλιας στην Πάτμο, πληροφορηθήκαμε ότι με  παρέμβαση  του Δημάρχου κ. Πέντε και του κ. υπουργού στον ιατρικό σύλλογο Καλύμνου  το Διαγνωστικό κέντρο θα ανοίξει.

Πράγματι την μεθεπομένη άνοιξε, λίγες μέρες μετά την Τρίτη 16 Ιουνίου πάλι έκλεισε. Αυτή τη φορά το χαρτί που ήταν  αναρτημένο στην πόρτα του  ανέφερε  ότι κλείνει και ευχαριστούσε τον κ. δήμαρχο και όλους τους κατοίκους του νησιού που το στήριξαν. 

Για να μάθουμε περισσότερα επικοιννωνήσαμε με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Καλύμνου κ. Αποστολάτο αφού το πρώτο αναρτημένο χαρτί τον καθιστούσε  υπεύθυνο  για το κλείσιμο του Διαγνωστικού. 

Ο κ. Αποστολάτος μας είπε μεταξύ άλλων:

 “Αυτό το ιατρείο δούλευε παρανόμως έπαιρνε αίμα είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥ και το δούλευε μία κυρία που δεν ήταν γιατρός.

Μετά από καταγγελίες γιατρών εντός και εκτός Καλύμνου αλλά και κατοίκων της Πάτμου που μας έλεγαν ότι ερχόντουσαν στην Κάλυμνο για εξετάσεις, διότι το ιδιωτικό Διαγνωστικό κέντρο της Πάτμου που ήταν και το μοναδικό δεν έχει γιατρό και επειδή για μας τον ιατρικό σύλλογο πάνω απ όλα είναι η υγεία των κατοίκων της Πάτμου, η επιτροπή ελέγχου κάλεσε εγγράφως τον ιδιοκτήτη του κ. Δημητρίου να έρθει στην Κάλυμνο, να το συζητήσουμε με το Δ.Σ. ώστε να βρεθεί μια λύση.

Εκείνος όμως ούτε ήρθε ούτε έστειλε επιστολή. Μας αγνόησε.

Το νόμιμο είναι το ιατρείο να δουλεύει με τη φυσική παρουσία του γιατρού ή τις μέρες που μπορεί να είναι ο ίδιος στο ιατρείο του στην Πάτμο. Δεν νοείται να δουλεύει ιατρείο χωρίς την φυσική παρουσία γιατρού. Πουθενά δεν γίνεται. Ούτε στις χώρες της Αφρικής.

Να υπάρχει ταμπέλα με το ωράριο και την αδειοδότηση γιατρού.

Η επιτροπή ελέγχου για τους λόγους αυτούς του επέβαλε  πρόστιμο 2.000 ευρώ, το κατώτατο που μπορούσε να του επιβληθεί (το ανώτατο είναι 14.000 ευρώ) και του ζήτησε να συμμορφωθεί.

Στη συνέχεια του στείλαμε μήνυμα να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη αλλά ούτε καν εμφανίστηκε .

Με αποτέλεσμα το Δ.Σ. να το θεωρήσει προσβολή. Μία δύο τον καλούμε έλα να συζητήσουμε να μας πεις τις απόψεις σου να βρούμε μία λύση. Δεν έρχεται.

Η πρώτη μας επικοινωνία που του ζητήσαμε να έρθει ήταν πριν τον κορωνοιό Αλλά και στον κορωνοιό να ήτανε δεν υπήρχε απαγόρευση στους γιατρούς να μετακινηθούν.

Εμείς σαν Δ.Σ. δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Μας το καταγγέλλουνε αυτό το πράγμα και εντός Καλύμνου και εκτός Καλύμνου.

Του έγινε ανάκληση της άδειας. Έκανε παρέμβαση ο κ. Δήμαρχος για να βοηθήσει τον κόσμο της Πάτμου . Μιλήσαμε και με τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπαλάκη και είπαμε , δεν είμαστε αρνητικοί να του δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία .

Τον ξανακαλέσαμε σε μία τηλεδιάσκεψη 8 Ιουνίου παρουσία του κ. δημάρχου σας. Δεν έβγαινε ο κύριος αυτός.

Μετά από μισή ώρα και μετά από πιέσεις του δημάρχου σας βγήκε.

Του είπαμε γιατί έχεις βγάλει αυτές τις ανακοινώσεις. Είχε βγάλει τον πρόεδρο και τον γραμματέα στην πόρτα του όταν το έκλεισε σαν να βρισκόμαστε στην άγρια δύση και είμαστε καταζητούμενοι και τον εκβιάζουμε. Mας έβγαλε σε όλη την Πάτμο εκβιαστές. Επειδή του ζητάμε να είναι νόμιμος τον εκβιάζουμε; Αυτό είναι και συκοφαντικό και ποινικό το αδίκημα.

Τα ομολόγησε ότι τα έχει σηκώσει αυτά.  Τα καταδίκασε ο δήμαρχος ο ίδιος, είναι προς τιμή του, μιλήσαμε ότι δεν είναι συνεπής , ήμασταν παρόντες οκτώ άτομα. Και του λέμε σου δίνουμε μία νέα ευκαιρία ,  προς το συμφέρον του λαού της Πάτμου, πλήρωσε το πρόστιμο σου, βάλε ένα ωράριο και θα λες θα είμαι αυτές τις μέρες στην Πάτμο που θα μπορείς και θα κοιτάξουμε να σου κάνουμε ανάκληση της άδειας.

Από κει και πέρα από τις 8 του μήνα έχουνε περάσει 9 μέρες (17 /6/ η συνέντευξη) και δεν έχει κάνει τίποτα . Παρόλο που μιλήσαμε και με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, τον παρακαλέσαμε να στείλει μια επιστολή. Ούτε την επιστολή έχει στείλει ούτε το πρόστιμο έχει στείλει. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Να προσθέσω ότι όλα αυτά ξεκίνησαν πριν την καραντίνα αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας η μετακίνηση των γιατρών ήταν επιτρεπτή».

Σ.Μουλιάτη: Κύριε πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός κ. Κικίλλιας όταν ήρθε στην Πάτμο και ενημερώθηκε για το κλείσιμο του Διαγνωστικού σας έκανε παρέμβαση για να ανοίξει  και την επομένη άνοιξε. Είναι έτσι;  τότε ξανάκλεισε; 

Πρόεδρος:  “Πράγματι ο κ. υπουργός έκανε παρέμβαση, όπως και ο κ. Δήμαρχος,  αλλά ο υπουργός μας είπε να διευθετηθεί αυτό αλλά μόνο στα πλαίσια του νόμου. Τώρα άνοιξε, αλλά πως άνοιξε αφού κάναμε μία συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του να μας στείλει την επιστολή να πληρώσει το πρόστιμο και δεν το έκανε;   Εμείς ενώ του κάναμε ανάκληση της άδειας ξαναεπανήλθαμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Δεν θέλει ο ίδιος να λύσει το θέμα. Εδώ και καιρό όπως μας είπαν μικροβιολόγοι τους τηλεφωνεί αν θέλουν να το πάρουν γιατί το πουλάει.

Κατανοώ τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο δυο νέους ανθρώπου που θέλουνε να βοηθήσουνε την Πάτμο. Δεν μπορούμε όμως να παρανομήσουμε. Το ίδιο μου λένε και βουλευτές που έχω μιλήσει
Εμείς είμαστε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Είμαστε 7μελές συμβούλιο και δεν αποφασίζω μόνος μου. 4 από την Κάλυμνο και 3 από τη Λέρο. Είμαστε υπόλογοι αυτή τη στιγμή έναντι των συναδέλφων μας και της κοινωνίας.

Το ότι κάνει χρέη γιατρού κάποιος που δεν είναι γιατρός είναι κακούργημα.

Σμ.Μουλιάτη: Του τονίσαμε στη συνέχεια το πρόβλημα που προκύπτει με το κλείσιμο του Διαγνωστικού κέντρου γιατί ήτανε πολύ σημαντικό αφού  έδινε λύση και δεν χρειαζότανε να ταξιδεύουμε αλλού. Τώρα κύριε Αποστολάτο θα τρέχουμε σε αυτό το νησί να βρούμε τη λύση.

Μας είπε σχετικά: 

“Εμείς σαν σύλλογος τιμούμε την Πάτμο, αγαπάμε το νησί σας, αυτό δεν έγινε για να θίξουμε το λαό της Πάτμου, αλλά έγινε γιατί αυτό λέει η νομιμότητα.

Από κει και πέρα το τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι δικό της θέμα. Ήδη έχουμε κάνει προτάσεις για να εξοπλιστεί το κέντρο υγείας της Πάτμου και με γιατρούς και με μηχανήματα . Έχουμε κάνει εισήγηση και στον υπουργό να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και να επαναφέρει τον θεσμό των αιμοληπτηρίων ώστε να υπάρχουν αιμοληπτήρια από αρκετούς ιδιώτες γιατρούς μικροβιολόγους είτε της Καλύμνου είτε της Λέρου για να μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα.Ο υπουργός μου είπε ότι θα το ρυθμίσει”.

Αυτά μας είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Αποστολάτος. 

Μιλήσαμε   με τον δήμαρχο κ. Λευτέρη Πέντε, ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία του στην τηλεδιάσκεψη και  όπως ο κ. Δημητρίου του είπε  καθυστέρησε να εμφανιστεί λόγω κακής σύνδεσης με τον υπολογιστή του. Η λύση για να συνεχίσει και ο κ. Δημητρίου να λειτουργεί είναι η επαναφορά της λειτουργίας των αιμοληπτηρίων . Έχω κάνει παρεμβάσεις στον υπουργό υγείας και περιμένουμε την συνέχεια”.  

Πιστεύουμε όμως ότι και η λύση των αιμοληπτηρίων που την έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, θα είναι  ασφαλής μόνο αν γίνονται εδώ αιμοληψίες και εξετάσεις.