Ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ για τη συνεχιζόμενη καύση των σκουπιδιών.

607

Η Ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ για τη συνεχιζόμενη καύση των σκουπιδιών

Παρ’ όλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της καύσης απορριμμάτων, σήμερα για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες του συχνού αυτού φαινομένου, να δημιουργείται μία αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός κατοικημένων περιοχών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αυξημένη θερμοκρασία λόγω καλοκαιριού καθιστά αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρονομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την ΕΕ, έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης. Η μπόχα και ο και η καταστροφή ανθρώπου και περιβάλλοντος, ΔΕΝ μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ευθύνη που έχουν όλες οι μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές. Η ευθύνη βέβαια σήμερα βαρύνει περισσότερο αυτή τη δημοτική αρχή, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καθαρά λέει στο λαό του νησιού μας ότι την ίδια ακριβώς ευθύνη, έχουν και όλες οι άλλες οι παρατάξεις, αφού αν κάνουμε ένα ¨φρεσκάρισμα¨ στη μνήμη μας θα δούμε, ότι τουλάχιστον οι επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων υπήρξαν είτε δήμαρχοι είτε στελέχη πρώτης γραμμής άλλων δημοτικών αρχών.

Σήμερα λοιπόν γίνεται περισσότερο, κατανοητό από ποτέ, ότι καμία αναμονή, καμία ανάθεση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων συνολικά του λαού μας, αλλά και ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να υπάρξει, αν οι κάτοικοι του νησιού μας δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δεν απαιτήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, το τερματισμό της καύσης των σκουπιδιών! Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει γύρω από το πρόβλημα αυτό, όπως και για όλα τα άλλα που βρίσκονται στο καθημερινό επίκεντρο και δυσκολεύουν τη ζωή μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταθέτει τη πρόταση της ανοιχτά στο κόσμο, ώστε να σταματήσει η καύση, άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε να λειτουργήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), στους ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) , στα Κ∆ΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και στις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας και Ανακύκλωσης).

Να ενισχυθούν η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά, αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Αυτό θα ήταν αληθινά πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Και βέβαια αυτό να γίνεται με την ευθύνη των Δήμων και των Περιφερειών, κάτω από τον έλεγχο του ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών, που μόνο στόχο έχουν την κερδοφορία και όχι τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να συνεδριάσει έκτακτα και με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, να γίνει σε ανοιχτό και για το κοινό χώρο, πχ. το Ανοιχτό Θέατρο Χώρας, ώστε και οι κάτοικοι του νησιού μας να έχουν γνωρίσει τις επιπτώσεις να τοποθετηθούν και να δεσμεύσουν τη Δημοτική Αρχή.

Πρόκειται για την προστασία της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας κατά πρώτο λόγο και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα!

Έχουμε δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία